Oldal kiválasztása

Június 12-én folytatódik a Kriptovaluták meetup-sorozat az A38 Hajón: már zeneipari példa is erősíti, hogy a blockchain technológia bármilyen iparágban versenyezhet a hagyományos valutákkal

Mint minden iparágat, a zeneipart is forradalmasíthatja a blokklánc technológia. Az alábbiakban e kettő kapcsolatát mutatjuk be a Musicoin példáján keresztül. Vendégszerzőnk Pataki Gábor, a coinbroker.hu alapítója, az A38 Hajón rendszeresen megrendezett Kriptovaluták meetup előadója.

Újkori közösségi finanszírozási mód a divatosan hangzó ICO, azaz az Initial Coin Offering (Nyilvános Érmekibocsátás), amely nem szabályozott tőkegyűjtési tevékenység. Startup cégek használják azért, hogy megkerüljék a kockázati tőkebefektetők és bankok által megkövetelt szigorú és szabályozott tőkeemelési folyamatot. Egy ICO kampány során a kriptovaluta egy százalékát a projekt korai támogatói részére értékesítik törvényes fizetőeszközért vagy más kriptovalutáért – általában Bitcoinért vagy Ethereumért cserébe.

Egy példa a kriptovaluták és a zeneipar találkozására: a Musicoinról röviden

A Musicoin létrejöttének célja a zeneipar forradalmasítása a blockchain technológia segítségével. Az első olyan decentralizált platform, mely okosszerződések segítségével biztosítja, hogy a zenészek, szerzők azonnal és automatikusan megkapják a nekik járó licencdíjakat. A platform 2017 februárjában indult útjára.

A Musicoin alapja a zenészek támogatása anélkül, hogy önkényesen megalkotott szerződések és keretek közé szorítanák őket. A folyamatban nem szerepelnek közvetítő felek, egyéb vállalkozások, akik saját profitjuk árán „károsítanák” meg a zenészeket. A kifizetések Pay Per Play (PPP) alapon történnek, azaz a zenész minden lejátszás (streaming) után megkapja pénzét Musicoin fomájában, mely természetesen átváltható más kriptovalutára vagy fiat valutára is. További ösztönzés a zenészek számára, hogy minél több anyagot tesznek közzé a platformon, annál nagyobb javadalmazásban részesülnek. A felhasználók azzal járnak jól, hogy ingyenesen, hirdetések és reklámok nélkül hallgathatnak zenét.

A Musicoin (MUSIC) jelenlegi tőkeértéke 8,5 millió dollár, árfolyama: 0,011 USD, a Bittrex és a Cryptopia tőzsdéken kereskedhetünk vele. Eddig több mint 3500 zenész csatlakozott a rendszeréhez, a regisztrált felhasználók száma pedig meghaladta a 35 ezret. A platformon naponta átlagosan 10-12 ezer zeneszámot hallgatnak meg.

Számos zenei alapú ICO is elindult hasonló alapokon, melynek célja a szerzők, zenészek, tulajdonjogok védelme, ilyen például a Moosecoin, Muse vagy a Voise.

Nyitókép: Pixabay