Oldal kiválasztása

A jó szakemberre mindig van igény, ráadásul, ahogy évről-évre fejlődik a zeneipar, ez a szám egyre növekszik – elég csak visszagondolni a fesztiválszezonra. De hogyan válhat valakiből jó szakember? Az A38 Akadémia hitvallása szerint megalapozott elmélettel és temérdek gyakorlattal. Az A38 Hajó koncerttechnikai iskolája nem “betanított munkásokat” képez, hanem naprakész tudással rendelkező, rutinos szakembereket farag a világosító, hangosító és mozgóképgyártó képzések diákjaiból. Az alábbiakban röviden bemutatjuk mindhárom képzésünket, továbbá minden érdeklődőt várunk szeptember 8-án a helyszínbejárással egybekötött nyílt napunkon. Az új tanév október 5-én indul, jelentkezési határidő: szeptember 20!

A budapesti klubélet kiemelkedő szereplőjeként mindig nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy a legfejlettebb technikával, naprakész eszközparkkal dolgozzunk. A diákok testközelből ismerik meg a szakmát, gyakorlatukat élesben, valódi színpadi produkciókon végezhetik: az A38 koncertjein és a Petőfi TV adásain is dolgozhatnak a képzés alatt. Az évi 750 koncert és több száz óra tévéadás ideális kiképzőterep, itt garantált a szaktudás átadása és a kellő rutin megszerzése. Három, államilag elismert OKJ-s tanfolyam közül lehet választani: hangosító, világítástechnikus és mozgóképgyártó. A kurzusok hetente egy hétvégi napot vesznek igénybe, így akár munka vagy egyetem mellett is végezhetők.

Hangosítóképzés

A három féléves hangosítóképzés célja, hogy a diákok olyan szakemberekké váljanak, akik magabiztosan hangosítanak koncertet és képesek megoldani közben bármilyen felmerülő technikai problémát. Neves oktatók mentoráltjaként sajátíthatják el ezt a tudást: Borsi Gergely tanít akusztikát, Jákó Péter digitális technikát, a hangmesterség fortélyait Paczári Károlytól, Dorozsmai Pétertől és Válik Lászlótól tanulhatják meg.

NYÍLT NAP REGISZTRÁCIÓ

Az immár hatodik éve induló képzés elvégzése után a diákok képesek bármilyen stílusú produkció igényes megszólaltatására, színpadtechnikusi, monitorkeverési feladatok ellátására. Átfogó képük lesz különböző mikrofontípusokról és azok megfelelő használatáról, ismerik az analóg és digitális keverőpultok kezelését, valamint jártasak lesznek a fesztivál jellegű események hangtechnikai kialakításában és lebonyolításában.

Végzett hallgatónk, Elek Zsombor a képzésről:

Világítástechnikus-képzés

A két féléves világítástechnikus-képzés során a hangosítókhoz hasonlóan a szakma nagyjaitól tanulnak a diákok, majd az intenzív gyakorlatot kis létszámú csoportban végzik. Zádor Tamás vezeti be őket a vizuális ismeretekbe, Antal Györgytől tanulnak művészettörténetet, Foczman Istvántól színháztechnikát, fényfestést és világítástechnikát pedig Somfai Pétertől és az A38 Hajó rezidens fényesétől, Nagy Gábor “Hollandtól”.

A világítástechnikusok, miután elsajátították az általános és művészi fénytani ismereteket, színelméletet, megismerték színpadi effekteket és a látvány- és fénytervezés alapjait, továbbá az általános és alkalmazott elektrotechnikai ismereteket, képesek bármilyen stílusú produkció, koncert vagy rendezvény igényes világítástechnikai megvalósítására.

Végzett hallgatónk, Keresztes Domokos a képzésről:

Mozgóképgyártó-képzés

A mozgóképgyártó-képzés a legfrissebb a kurzusok közül, ám a koncert-dokumentumfilmek forgatása eredményeképp a televíziózás terén is több mint 15 éves tapasztalattal büszkélkedhetünk. Ezt egészítik ki a Petőfi Tv élő napi adásai, melyeket 2015 márciusa óta többek között az A38 Hajón gyártanak. Ennek köszönhetően a diákok egy igen sokoldalú képzésben vehetnek részt: a magas színvonalú elmélet mellett intenzív gyakorlatban részesülnek a Hajón megvalósuló produkciókban.

A képzés két féléves, melynek során az alapoktól sajátíthatják el a diákok a képrögzítés elemeit, megismerik, milyen technikai és szervezeti háttér kell egy felvétel elkészítéséhez, valamint az utómunka fázisaihoz. Ennek alapján rutinosan tudják, miképp kell az adott produkció forgatócsoportjába beilleszkedni és a munkacsapattal együttműködni. Az egyéves képzés végére a tanulók képesek segédoperatőri (fókuszpulleri), hangrögzítő asszisztensi, világosítói, rendezőasszisztensi, szinkronasszisztensi és vágóasszisztensi feladatok ellátására.

Végzett hallgatónk, Bojtor Nina a képzésről:

Az Akadémián végzett hangosítók, világítástechnikusok és mozógképgyártók a várhatóan előforduló feladatokra és esetleges problémákra gyors, szakszerű lépésekkel képesek reagálni. Gyakorlati tudásuk mellett rendelkeznek az aktuális szakmai ismeretekkel, elméleti tudásukat pedig a gyakorlatban is képesek kamatoztatni. Az OKJ-s képzés nem titkolt célja a profi utánpótlás kinevelése.

A jelentkezés előfeltétele az érettségi bizonyítvány, ezen felül önéletrajzzal és motivációs levéllel lehet jelentkezni a képzésekre. A mozgóképeseknek és hangtechnikusoknak ezt egy rövid portfólióval kell kiegészíteni. A tanfolyamok 2019. október 5-én indulnak, jelentkezési határidő: szeptember 20.

További hírekért és infókért kövesd az A38 Akadémiát Facebookon!