Oldal kiválasztása

Harcsa Veronika a magyar jazzélet egyik legmeghatározóbb alakja, kreativitását, tehetségét és sokoldalúságát már többször megmutatta az A38 közönségének. Gyémánt Bálinttal karöltve, Random Trip-fellépőként, a Harcsa Veronika Quartettel és a Bin-Jippel a műfaj különböző formáit hozta el a Hajóra. A 15. Újbuda Jazzfesztivál keretein belül legújabb projektjét, belgiumi székhelyű zenekarát, a Next.Ape-et mutatja be először Magyarországon – ennek kapcsán beszélgettünk vele. A nemzetközi, virtuóz jazz-zenészekből álló formáció azonban nem jazzt játszik, hanem alternatív, elektronikával és imprókkal megspékelt popzenével ejti ámulatba a közönséget szeptember 27-én az A38 Hajón.

Hogyan találtatok egymásra a Next.Ape zenészeivel?
2012-14 közt a Brüsszeli Konzervatóriumban végeztem a mesterképzést jazzének szakon, ami kinyitotta számomra a világot, és amellett, hogy sok új barátra tettem szert, új zenésztársakra is leltem a diákok és a tanárok között is. A Next.Ape vezetője, a dobos Antoine Pierre évfolyamtársam volt, és bár miután diplomáztunk, ő a New York-i neves New School-ban tanult tovább, Európába visszatérve felvette velem a kapcsolatot az új zenekar ötletével. A Next.Ape-ben mindenki jazz-zenész, mégsem jazzt játszunk, hanem egyfajta alternatív, elektronikával és imprókkal megspékelt popzenét. Korábban is fontos volt számomra ez a határterület (lásd Bin-Jip), úgyhogy örömmel mondtam igent.

Antoine Pierre dobossal a Harcsa Veronika-Gyémánt Bálint Quartetben is zenéltek. Mitől olyan különleges a játéka és/vagy a hozzáállása, hogy több szálat is összefűztetek?
Antoine nagyon sokoldalú zenész. Nem csak energikus és kreatív dobos, de gyönyörűen zongorázik, nagybőgőzik, abszolút hallása van, és szuperül komponál is. Ráadásul tíz évvel fiatalabb, mint én, nagyon inspirálnak a hiperaktív huszonéves energiái. Jó barátok lettünk, igazi lelőhetetlen humorgyáros, rengeteget nevetünk.

Rajtad kívül mindenki Belgiumban és Luxemburgban él. Mennyire tudjátok teljes lángon égetni a zenekart? Vagy ez vállaltan egy B-oldalas projekt mindannyiótok számára?
A zenekarból mindenki nagyon elfoglalt, így közös érdek, hogy jó előre időzített időszakokban, intenzíven folyjon a munka. Ez azt jelenti, hogy nem minden hónapban koncertezünk, de amikor igen, akkor turnészerűen, akár hetekig együtt vagyunk, és a koncertek között stúdiózunk, klipet forgatunk. Nagyon hatékonyan lehet így dolgozni, mert az együtt töltött időben csak a közös zenére fókuszálunk.

Ki írja a dalokat és hogyan rakjátok őket össze? Kizárólag élőben zenéltek, vagy egymás ötleteire játszotok rá és küldözgetitek a skicceket e-mailben?
Antoine a fő szerző, de mindenkinek vannak kapcsolódó zenei ötletei, én pedig a szövegírásból is kiveszem a részem. Skicceket is küldözgetünk, de azért az érdemi munka élőben zajlik, és sokat érnek a dalok a koncerteken is. Most lesz az első komolyabb, háromhetes turnénk Marokkó-Budapest-Benelux vonalon, biztos vagyok benne, hogy sok új ötlet születik majd ezalatt. Antoine egyébként nagyon termékeny szerző, amióta elkezdtük a közös munkát, folyamatosan bombáz minket új dalokkal, és sokat el is vetettünk már, az elején nagyon eklektikus volt a műsor, de már sokat tisztult a kép, egyre inkább formálódik egy zenekari hangzás.

Saját meghatározásotok szerint a Radiohead-Damon Albarn-Modeselektor-Miles Davis tengelyen mozog a Next.Ape zenéje. Ezek közül melyik vagy te?
Thom Yorke vagyok természetesen!

Eddig egy kislemezetek jelent meg. Mikor érkezik a debütalbum?
Most egyeztünk meg egy belga kiadóval a nagylemez 2020 novemberi megjelenéséről. Örülök, hogy Antoine nem siette el a dolgokat, így lesz ideje beérni a projektnek az albumig. Együttműködésünk van a legendás brüsszeli Jet stúdióval, így szerencsére többször nyílik alkalmunk felvételeket készíteni, van idő megérlelni a dalokat, és letisztázni a hangzást.

Hogyan és miből építitek fel a Hajón előadótt műsorotokat?
Az EP anyagát játsszuk, illetve a jövőre megjelenő nagylemez eddig elkészült dalait.

A nálunk tartott koncert előtt pár nappal Marokkóban léptek fel. Hogyan jött ez a lehetőség?
A rabati Chellah Jazz Fesztivál szervezője belga, és régóta ismer bennünket. Eredetileg Gyémánt Bálinttal hívott minket a fesztivál nyitókoncertjére, de Bálintnak nem volt jó az időpont, így jött képbe a Next.Ape. A marokkói koncertünk napján, szeptember 25-én A38 Instagram takeover-ben jelentkezem majd a fesztiválról. Nagyon várom, életemben először lépek majd be Afrikába!