Oldal kiválasztása

Milyen ma nőnek lenni a zeneiparban? Hogyan kapcsolódnak egymáshoz a női elóadók, hogyan inspirálják egymást? A nemzetközi nőnap apropóján BÖBÉnek adtuk át a szót, hogy meséljen azokról az énekesnőkről, akikre ő felnéz és akiknek a művészetéből erőt merít, hogy szólóprojektjében is kibontakozzon. 

Ki az az előadó, akire egészen kiskorodtól kezdve felnéztél? Mi fogott meg benne?
Őszintén szólva sosem volt egy kifejezett zenei példaképem. Akármilyen hihetetlen – tekintve a műfajt amiben most alkotok – 14 évesen volt egy “punk-rockos” korszakom, amikor Avril Lavigne-t és Green Day-t hallgattam. Ez azért meghatározó számomra, mert akkoriban az ő hatásukra kezdtem el komolyabban foglalkozni az énekléssel és a dalszerzéssel. Talán miattuk fogom fel én is úgy az alkotást, hogy ne csak a zenei része legyen átgondolt, de mellette épüljön fel egy komoly vizuális koncepció és storyline is a dalaim kapcsán. Később brutálisan vegyes volt, hogy éppen mikor milyen zenéket szerettem. Csupán az utóbbi években lettem ebben “tudatos”, és bukkantam rá olyan előadókra akik inspirálnak abban amit a szólóprojektemmel is szeretnék megvalósítani.

Ki ösztönöz téged alkotásra, miért különleges ő számodra?
Az utóbbi években rengeteg szóló női előadót hallgattam, általuk jött meg a bátorságom ahhoz, hogy én is belevágjak a saját zenei projektembe. Sevdaliza például nagy kedvencem, egy fantasztikus művész, aki a különleges zenei hangzása mellett nagy figyelmet szentel a projektje vizuális és kreatív részének is. 

Még 2019-ben volt szerencsém élőben is látni a Vök zenekart az A38 Hajón amikor a Belauval mi lehettünk az előzenekaruk. Ezen a 2018-as koncertfelvételen is magával ragadó az énekesnő, Margrét Magnúsdóttir különleges hangszíne és színpadi jelenléte. Az egész zenekar csodás, nagyon tetszik a zenéjük és az, hogy dalaikban fontos társadalmi kérdéseket is feszegetnek.

Melyik énekesnő dalait hallgatod mostanában a leginkább?
Nem tudnék egy előadót kiemelni. Sokat hallgatom Bea Miller, AURORA, Astrid S és Bishop Briggs dalait, a mainstream előadók közül pedig Taylor Swiftet vagy például Alessia Cara-t tartom zseniális dalszerzőknek. 

Ki az a feltörekvő előadó, akire szerinted érdemes odafigyelni, mert fantasztikus dolgokat várhatunk tőle?
Hazai terepről mindenképpen Takács Dorinát, azaz Дeva-t mondanám. Nagyon különleges és előremutató amit csinál, mindehhez pedig arcpirítóan fiatal. Külföldről pedig Bea Miller a nagy kedvencem.

Van olyan sztereotípia, amivel énekesnőként gyakran szembesülsz? 
Hál’ istennek nem igazán találkoztam még ilyennel. 

Mennyire valósul meg itthon a zenei szcénán belül a women support women mentalitás?
Sajnos azt kell mondjam, nem eléggé. Én is alapvetően férfi közegben szocializálódtam a zeneiparon belül – gondolok itt a kollaborációimra és arra, hogy tulajdonképpen évekig fiúkkal, egyedüli lányként turnéztam át Európát, de érdekes módon a saját zenekaromban női többség van: Garay AnnaElza és Gyarmati Fanny mellet Telek Attilával szólalnak meg a dalaim élőben. Szerintem lehetne összetartóbb a női közösség az iparágon belül, akár zenei közreműködések formájában, hiszen szuper, hogy egyre több szóló női előadó debütál a saját projektjével.

Lassan egy éve, hogy meghatározza az életünket a pandémia, de te a lezárások óta többször is megfordultál az A38 fedélzetén: Belau lemezbemutatón, Liveurope Fesztivál során vagy éppen Halott Pénz koncerten álltál színpadra.
Igen, a tavaly márciusi nagy lezárás után üdítő volt a nyár és a kora őszi időszak. Szerencsésnek mondhatom magam, mert egészen sok koncerten léphettem fel. Az A38-as bulik kifejezetten kedvesek számomra: a Belauval hónapok óta vártuk, hogy előadhassuk a Colourwave c. nagylemezünk dalait, és varázslatos élmény volt élő közönségnek játszani. A Liveurope-os koncert volt tulajdonképpen az első megjelenésem a szólóprojektem élő felállásával, hatalmas megtiszteltetés, hogy az első ilyen alkalom egy nemzetközi fesztivál kapcsán lehetett. A Halott Pénz tripla koncert pedig azért volt különleges mert amellett, hogy a srácokkal is felléptem a vokál szekcióban, a második napon élőben, közönség előtt debütálhattam a szólóprojektemmel mint előzenekar. 

A neved sokszor felmerül különböző kollaborációk kapcsán, most éppen kikkel dolgozol, dolgoztál?
Február végén jelent meg a Paperdeer-el közös, “Fortress” c. kollaborációnk a hozzá készült videóklippel. Lesz az évben még egy közreműködésem, ráadásul egy igazán izgalmas projekt kapcsán, utána viszont egy ideig teljes mértékben a szólóprojektemre szeretnék koncentrálni. 

A szólóprojekted egyre nagyobb hangsúlyt kap a kollaborációk mellett…
Így van. Két éve kezdtem el kiadni a saját dalaimat, és elképesztően élvezem, hogy ezáltal igazán megvalósíthatom a zenei és vizuális ötleteimet. Nagyon boldog vagyok, hiszen idén én is bekerültem a Hangfoglaló Pogram támogatott induló előadói közé, így még nagyobb szabadságom lesz abban, hogy valóra váltsam az elképzeléseimet.

Mik a terveid 2021-re, belevetetted magad új projektbe?
Új projektbe nem szeretnék belevágni. A 2021-es évem teljes mértékben a debütáló albumom megjelenéséről fog szólni. A lemezmegjelenés előtt várható néhány single is és egy videóklipet is szeretnék kiadni. Jelenleg ezerrel írom a dalokat és tervezem a lemez vizuális és kreatív részét is. Természetesen – amennyiben lehetséges – szuper lenne minél többet koncertezni a szólóprojektem élő felállásával.