Oldal kiválasztása

Miként tekintenek a nőkre egy olyan férfiak dominálta világban mint a zeneipar? Hogyan lesz valaki énekesnőből boss lady? Nőnap alkalmából Antonia Vainak adtuk át a szót: mesélt a szcénában uralkodó előítéletekről, a női kollaborációk erejéről és a kedvenc női előadóiról.

Ki az az előadó, akire egészen kiskorodtól kezdve felnéztél? Mi fogott meg benne?
Az első meghatározó énekesnő számomra Lauryn Hill, a Miseducation Of Lauryn Hill volt az egyik első lemezem tizenévesen. A dalaiban mindent megtaláltam; badass attitűd, femininitás, erő és hatalmas muzikalitás. Mai napig az egyik legerősebb soul/hiphop lemez.

Ki ösztönöz téged alkotásra, miért különleges ő számodra?
Amiből jelenleg a legtöbb inspirációt kapom, az nem egy ember, hanem a pillanatnyi életkörülményeim. Itthon vagyok Stockholmban, olyan emberekkel együtt, akik nagyon közel állnak hozzám. Sok mindenen mentünk át ezen a télen. És minél tovább tart a tél, annál erősebben üt be a tavasz – ami épp most érkezik ide.

Melyik énekesnő dalait hallgatod mostanában a legtöbbet?
Lehet, hogy nem normális, de az utóbbi időben minden nap meg kell hallgatnom egyszer vagy Agnes Obel – Familiar című dalát, vagy Duvchi feat. Nadia Nair – Geronimo című dalát.

Volt olyan női előadó, aki teljesen elvarázsolt téged az A38 Hajón az elmúlt években?
Anna von Hausswolff egy zseniális svéd zeneszerző, előadó, akit annyira imádok, hogy nem is tudom elmondani… Kicsit megőrülök, hogy lemaradtam arról, amikor a Hajón játszott! Ha csak egy dalt hallgattok meg tőle, a The Mysterious Vanishing of Electra-t ajánlom, mindig szétmegyek rajta. Szentimentálisabb időszakra pedig az Old Beauty/Du Kan Nu Dö c. dalát javaslom.

Van olyan sztereotípia, amivel énekesnőként gyakran szembesülsz?
Az egyik sztereotípia, amivel időnként szoktam találkozni, az, hogy azt feltételezik, hogy nem magam írom a zenémet vagy szövegeimet, hogy „csak” egy énekesnő vagyok… Ami persze frusztráló tud lenni, mert elsősorban dalszerzőként tekintek magamra, és ott van a szívem, lelkem. De alapvetően ez nem egy furcsa gondolat, értem, hogy miért hiszik ezt. A zeneiparban sokkal nagyobb százalékban vannak jelen a férfiak, minden téren: ők írják a zenét, ők a producerek, a zenészek, a hangtechnikusok, a bookerek, a managerek. Egyszerűen férfidominált a szakma. És sokszor az egyetlen csaj – az pont az énekesnő. Tehát megértem, hogy valaki, amikor egy énekesnőt lát a színpadon, zsigerből azt feltételezi, hogy őt valaki „megalkotta”, nem pedig, hogy ő egy „boss lady” aki saját kreatív vízióját viszi a színpadra.

Mennyire valósul meg a zenei szcénán belül a women support women mentalitás?
Van, hogy megvalósul, és akkor annyira jó! Az utóbbi időben több izgalmas magyar női előadónak írtam dalt, és alig várom hogy megoszthassam veletek. Mindig sok erőt ad nekem, amikor más nőkkel dolgozom. De még rengeteg tennivaló van ezen a téren… A változás bennünk kell, hogy kezdődjön. Nekünk, csajoknak kell szembesülni a saját előítéleteinkkel vagy félelmeinkkel. Van egy elképzelés, hogy két tehetséges nő nem tud problémamentesen egymás mellett létezni, hogy az automatikus rivalizálást jelent. Ez a rivalizálás egy valódi probléma, gyakran egymás ellen fordítanak minket, akkor is, amikor nem szeretnénk. És ez egy társadalmi minta, amit megtanultunk, elsajátítottunk. De van lehetőség ezen változtatni és megteremteni a női összetartást! Támogatni egymást, együtt lépni színpadra, és közösen alkotni zenét.

Részt vettél a BAGázs és az AZVLM közös projektjében, a dányi romatelep tinilányaival és néhány ismert zenésszel dolgoztatok együtt, és megszületett a Pacekos Banda. Milyen élmény volt ez az együttműködés?
Annyira szuper kezdeményezés! Nagyon megörültem, amikor az AZVLM csapat felkeresett. Mivel a pandémia közepén dolgoztunk vele, sajnos nem tudtunk egy helyen lenni mindannyian, de az internet segítségével összehoztuk. Nagyon örülök, hogy részt vehettem. Érdemes odafigyelni erre a projektre, és várom a folytatást!

Mik a terveid 2021-re?
Sok-sok álmom van, de olyan nehéz tervezni amíg nem tudja az ember, hogy merre halad a világ. Az biztos, hogy lesznek új dalok! Minden második pénteken újabb beszélgetések a MiaFemme Podcaston. Aztán persze, nagyon remélem, hogy nyáron a magyar fesztiválokon találkozunk! Már vannak lefixált koncertdátumok, most már csak reménykedjünk, hogy ez meg is tud valósulni.

Antonia Vai 2017-es A38 Hajós fellépését itt tudod megnézni:

A kiemelt fényképet készítette: Bands Through The Lens.