Oldal kiválasztása

Tizennyolc éve nyitotta meg kapuit az A38 Hajó. Te jó ég! Már annyira hozzászoktunk, annyira az életünk fontos részévé, sokak számára központi szereplőjévé, városunk, hazánk, régiónk nélkülözhetetlen ékszerévé vált, hogy visszanézve nehéz elképzelni, hogy valamikor nem is volt, csak reméltük, hogy egyszer lesz.  Nagykorúvá válásunk ünnepén drMáriás köszönti az A38 Hajót.

Úgy huszonegynéhány éve, amikor a Tilos az Á szomszédságában, a Mikszáth Kálmán téren üldögélve hallgattuk a sok rossz hírt klubok bezárásáról, a környékbeli lakókkal és intézményekkel való reménytelen hadakozásokról, a lemezeladások zuhanásáról, az egyre szigorúbb városi rendeletekről, az egyre igénytelenebb tömegzenék térhódításáról megálmodtuk a Hajót, majd hozzáláttunk a megvalósításához.

Először is kellett egy hajó. Az A38 Hajó teste 1968-ban a kijevi Lenin Hajógyárban épült, mint önjáró kőszállító uszály, amely a Dunán látott el szállítási feladatokat hosszú évtizedeken át. Majd Belgrád 1999-es NATO-bombázása során megsérült hidak romjai hajózhatatlanná tették a Duna alsó szakaszát, így ekkor szállítási feladatai megszűntek, és a hajó a következő években a Duna-delta ukrán szakaszán vesztegelt roncsként. Ekkor találtunk rá, s hoztuk el. 

Az Artemovszk 38 típus – mely nevet azóta is rövidítve megtartottuk – rövid, ámde széles és lapos kialakításának, valamint nagy rakterének köszönhetően alkalmasnak bizonyult a koncertteremmé és vendéglátóhellyé történő átalakításra. A teljes külső-belső átalakítás másfél évig tartott, melyet követően jelenlegi helyére vontattuk, hogy aztán 2003. április 30-án ünnepélyesen megnyissuk James Brown zenekarvezető szaxofonistája, Maceo Parker és zenekara szédületes négyórás koncertjével egy káprázatos ünnepség keretében, melynek nyomán elkezdtük a működést, ahol az elképesztően inspiráló koncertek és egyéb programok a kőkemény hétköznapok harcaival váltogatták egymást. 

Majd 2010-ben egy Európai Uniós pályázaton elnyert támogatás segítségével egy közel 300 tonna acél, üveg és vasszerkezetből álló hófehér új úszóművel bővült a hajó, amely azóta kortárs képzőművészeti kiállítások, előadások, kisebb koncertek megtartására, valamint videó- és hangfelvételek készítésére szolgál. Ez az építmény tette lehetővé azt is, hogy később az A38 Hajó a Budapesti Közlekedési Központtal (BKK) együttműködésben fontos turisztikai attrakcióként hajókikötővé váljon, s állandó megállóként működjön a BKV menetrendszerűen közlekedő vízibuszjáratai számára. 2015-ben újabb építészeti fejlesztésként készült el a hajó orrterasza fölött a látványos, minden igényt kielégítő technikai felszereltségű televíziós panorámastúdió, amely azóta a Petőfi TV esti élő műsorának stúdiója, és a hajón található a műsorkészítők vezérlőhelyisége is.

Azóta is, ma is töretlen lendülettel dolgozunk, tervezünk, fejlődünk, s újabb lépésekre készülünk. Nagy öröm, hogy elmondhatjuk: hazánk egyik legjobban felszerelt, technikailag kifogástalan koncerthelyszíne és független kulturális központja lettünk, amely évente hétszázötven előadóművészeti programot szervez, az ország egyik legtermékenyebb mozgóképgyártó műhelye, amely közel kétezer televíziós műsort, illetve dokumentumfilmet készített és több száz élő televíziós adást bonyolított le, eddig több mint tízezer programot, koncertet, kiállítást, színházi előadást valósított meg, éves látogatószáma meghaladja a százötvenezer főt, s eddigi fennállása alatt több millió látogatót fogadott.

Mindezt a legkevésbé sem a dicsekvés szándékával mondjuk, kizárólag visszanézve a tények láttán, a puszta rácsodálkozás jegyében soroljuk, miközben szinte el sem hisszük, hogy mi minden virágozhatott ki egy régi álomból egy fantasztikus közösségnek köszönhetően, amelyben megannyi segítő barát és jó szándékú ember nagylelkűsége adta össze azt az erőt, amelyből mindez megvalósulhatott.

A legnagyobb öröm számunkra, hogy mindennek a sikernek, amely veletek közös, veletek együtt örülhetünk. Így nem is kívánhatunk mást nagykorúvá válásunk ünnepén, mint hogy tartsatok velünk a továbbiakban is még nagyon-nagyon sokáig. Folytatjuk sok éven át bizonyított küldetésünket, hogy a Hajóra a legfrissebb, legizgalmasabb, legigényesebb és legfontosabb művészetet, gondolkodásmódot, kultúrát hozzuk el és mutassuk meg, tartsatok velünk továbbra is ezen a nagy-nagy utazáson, amely mindig előre visz.

Köszönjük mindenkinek mindenekelőtt a nagylelkűségét, amellyel munkánkat és küldetésünket bármilyen formában segítette és támogatta, s ígérjük, mindent elkövetünk annak érdekében, hogy abból minél többet nektek visszaadjunk, s amennyire csak lehetőségünk nyílik rá, annak hajójaként veletek együtt felemelkedjünk mindazon a nehézségen, fájdalmon, közömbösségen, amely miatt lelassulnánk vagy megfeneklenénk.

Hajózzunk tovább együtt előre a jó jövőbe és fel a jó magasságaiba! Már nagyon várjuk az újranyitást, az együtt ünneplést, az új sikereket, munkát, örömet.  Vitorlákat fel, duda szóljon, legyen zene, tánc, pezsgő, mulatság! 

Boldog szülinapot mindannyiunknak!