Oldal kiválasztása

Közel hét év után tér vissza a fedélzetre, az akkor még az izlandi Sólstafir előzenekaraként bemutatkozó folkos, atmoszférikus black metal Myrkur.

A legszemélyesebb művészi pályák ritkán vezetnek kiszámítható úton. Három stúdióalbum, két EP és egy színházi filmzene alatt a Myrkur zászlaja alatt Amalie Bruun hajlandó volt egyszerre szétszedni a műfaji konvenciókat és mélyen a szívükbe hatolni, újratérképezve dán folk gyökereit és a black metált. 

Az április 17-én érkező Amalie Bruun karrierjét leginkább egy szóban lehetne összefoglalni: üstökösszerű. A Myrkur nevű projektje előtt egy popzenekarban (Ex Cops) játszó énekes-multiinstrumentalista első lemeze rögtön a Relapse Recordsnál jelent meg, ráadásul a Mayhem és az Ulver tagjai is közreműködtek rajta.

Tavaly októberben jelent meg a dán művész legújabb albuma, a Spine, ami hűen a Myrkur projekt korábbi kiadványaihoz mellőz mindenféle műfaji röghöz kötést, de talán minden eddiginél érzelmesebb és személyesebb. Az érzelmi kontrasztokra épít, lágy, légies dallamokat váltanak nyugtalanító, zaklatott ütemek. Amelie Bruun privát életébe enged betekintést, feldolgozza például az anyává válás témáját (Like Humans).

A Myrkurral érkező Jonathan Hultén énekes/dalszerzőt különféle műfajok, például blues, filmzenék, elektronika, valamint olyan illusztrátorok, mint Tove Jansson és Yoshitaka Amono ihletik meg. A Tribulation egykori gitárosának Chants From Another Place című debütáló albuma 2020 márciusában jelent meg, amin egy közvetlen, filozofikus művészt ismerhettünk meg a költészet határán mozgó dalszövegeken keresztül.