Oldal kiválasztása

Az A38 Hajó a TV-ben eheti ajánlatai között: We Butter The Bread With Butter, Európa Kiadó, Magashegyi Underground, Broke, NB és makrohang. Pontos vetítési időpontok, rövid ismertetők és videórészletek a heti adásokból a hajtás után!

1896818_640891335981339_3629869323131153328_n.jpg

Június 24., kedd, 23:25 (M2), We Butter The Bread With Butter

 

A duóként indult, ám három éve teljes zenekarrá bővült WBTBWB immáron harmadik nagylemezét jelentette meg augusztus elején. A stilárisan a szimfonikus metál és a pszichedelikus indie között elhelyezkedő zenekar legutóbbi kiadványa folytán immár jelentős nemzetközi sikereket tudhat a magáénak. A tavalyi Projekt Herz EP óta ez már a második felvétel, amit a srácok szerzői kiadásban – de továbbra is nemzetközi terjesztésben – jelentetnek meg, és a Visible Noise (ahol korábban a Bring Me The Horizon, a Your Demise, vagy a Bullet For My Valentine adtak ki anyagokat) gondoskodik is arról, hogy mindenhová elérjen a német srácok elektronikát sem nélkülöző hangzásvilága. Mindez főképp azért különleges, mert a humorban és erőteljes breakdownokban bővelkedő dalok német nyelven szólalnak meg, ám a dalok lendülete és hangszerelése mégis azt igazolja, hogy az eltelt évek során a srácok a tagcseréken keresztül is rálelhettek tulajdon karakterükre. Ezt igazolta hajós koncertjük is, amely számos kellemes meglepetést szerzett, még azoknak is, akik már tudták, mire is számíthatnak a formációtól.

Június 25., szerda, 23:25 (M2), Európa Kiadó – Újratöltve

A nyolcvanas évek kultikus zenekara, az Európa Kiadó egy egész generáció életérzését és önazonosságát határozta meg. Bár az Európa Kiadó hivatalosan sosem oszlott fel, tagjai szétszéledtek a világban, és már csak nagyon kevesen bíztak abban, hogy valaha újra összeállnak. Ám a zenekar az Európai Unióhoz való csatlakozás pillanatában az A38 Hajón fellépve bebizonyította, hogy dalai, dalszövegei és zenei világa még mindig időszerű. Az Így vonulunk be hátborzongató aktualitással ruházta fel a koncertet, melyet a következő egy évben további tizenegy követett az A38 Hajón. Tavaly Menyhárt Jenő zenekarvezető a csapatba fiatal tagokat invitált, hogy a zenekar állandó jelleggel működhessen ismét. Most megújult felállásban hallhatjuk, láthatjuk őket, amint legújabb számaikat és lemezüket mutatják be a Hajón.

Június 26., csütörtök, 23:25 (M2), Magashegyi Underground

 

A Magashegyi Underground 2007 májusában alakult. Szeplős Váll című első slágerük (melynek társszerzője a francia Manu Chao) a 2007-es év egyik nagy felfedezettjévé tette a zenekart. Bár valójában pop zenekarként definiálják önmagukat, sok elemet az alternatív zenei formákból építenek magunkba, miközben folyamatosan keresik az új utakat. Az így kapott esszencia jellemzi a zenekar sokszínűségét, nyitottságát, felszabadultságát. Koncertjeiken keveredik a tánczene, a ska, az elektronika, és a népzene.

Június 27., péntek, 23:25 (M2), Broke & NB

 

A koppenhágai duó az ellentétek igazi tárháza, ami nyilván nem a hátrányukra van, hanem az előnyüket jelenti. Hol kemény elektronika, hol visszafogott, csendekkel teletűzdelt meditáció, hol post-punk vicsorgás, hol pedig virtuóz száguldás a hangszerek nyújtotta lehetőségek szárnyán. Littauer és Bergland kompromisszukot nem ismerő duója 2011-es megalakulásukat követően gyorsan magára irányította a figyelmet, s hamarosan a dán zenei szintér egyik vezető, mindig izgalmas, kísérletező és szórakoztató képviselőjévé váltak. Hamarosan Európa vezető fesztiváljait és klubjait is bevették, sokhelyütt a Reptile Youth bandával közösen, a Magnet Club-tól Berlinben a Paradiso-ig Amszterdamban és a Blue-ig Oszlóban. 2013-ben pedig a Broke fellépett a SPOT fesztiválon, a Distortion fesztiválon, s legutóbb a Roskilde fesztiválon.

Június 29., vasárnap, 23:25 (M2), makrohang

 

Ha mindenképpen be kellene valahogy skatulyázni, a pofátlanul fiatal háromfős makrohang zenéjét, akkor azt a kísérletezős jazz, noise- és postrock érdekes hibridjeként jellemezhetnénk a legjobban. Elszállós szférák, techno ritmusok, tört ütemek, galád kettőnégyek és gitárzajok járnak kéz a kézben, az ilyen fiatal bandáknál szokatlanul jelenlévő kiforrottság miatt azonban mindez közel sem eredményez értelmezhetetlen, öncélú keveréket: inkább csak arcon csap elsőre, hogy aztán önként veszhessünk el annak komplex rétegeiben. Tavalyi kislemezük, valamint idén várható új anyaguk előzetes dalai és élő teljesítményük alapján pedig egyértelműen lejön, hogy a velük kapcsolatban mindig felemlegetett jazzt sokkal inkább szemléletként, mint műfajként értelmezik, ennek a hozzáállásnak pedig nemcsak a sűrűsödő budapesti koncerteket, hanem saját hangjuk megtalálását is köszönhetik. Felállás: Nagy Gergely László gitár, Gyányi Marcell basszus és Czirják Tamás dob.