Oldal kiválasztása

Az A38 Hajó a TV-ben eheti ajánlatai között: Scott Kelly And The Road Home, Magyar Császári Pillanatművek, Csíbor, Steaming Satellites, Kamikaze Scotsmen, Tea Road és Lindalë Trio. Pontos vetítési időpontok, rövid ismertetők és videórészletek a heti adásokból a hajtás után!

scott-4.jpg

Szeptember 8., hétfő, 23:40 (M2), Scott Kelly And The Road Home

A pihenést hírből sem ismerő amerikai énekes/gitáros 2001-ben jelentkezett először saját szólóanyaggal, amely igen sajátosan gondolta újra az amerikai énekes-dalszerzői hagyományt. Az úton levés, a szüntelen mozgás és az emberi lét kérdései alapjaiban határozták meg a Spirit Bound Flesh dalait, amit az óta egy másik nagylemez (a 2008-as The Wake), EP-k és további kiadványok követtek, miközben Scott is újra felfedezhette önmagát az akusztikus hangszerelésű merengésben. Ennek egyik legizgalmasabb állomása épp a Townes Van Zandt emlékének szentelt 2012-es feldolgozásalbum volt, ahol az énekes a Saint Vitus frontemberével, Winóval – akivel ugye közös zenekara is van, a Shrinebuilder –, valamint a Neurosis másik hangjával, Steve Von Till-lel közösen gondolhatta újra az előző évszázad egyik legnagyobb hatású életművének kulcsfontosságú momentumait. A feljátszott dalok nemcsak megőrizték saját üzenetüket és identitásukat, hanem fel is frissültek az azt előadó énekes-gitáros karakterének köszönhetően, ez az izgalmas együttállás pedig a megjelenés évének egyik legértékesebb anyagát eredményezte. És miközben együttese, a Neurosis ismét visszatért saját gyökereihez, némiképp távolabb kerülve azoktól a folklór gyökerektől, amelyek az A Sun That Never Setsen mutatkoztak meg először, majd a The Eye of Every Stormon csúcsosodtak ki igazán a csend erejével való játék jóvoltából, úgy Scott nem hagyott fel saját dalaival sem. Legutóbbi lemezét, a The Ghost Forgiven In My Heartot nem egyedül rögzítette: az anyagon társszerzőként felbukkan a Neurosis billentyűse, Noah Landis, valamint Greg Dale is, aki korábban Noah-val egy konzoljáték, a Left 4 Dead 2 zenéjéért volt felelős a Midnight Riders nevű fiktív zenekarként. A három zenész az A38 Hajóra is együtt jöttek bemutatni a Neurot gondozásában megjelent nagylemez dalait Scott Kelly and the Road Home néven.

 

Szeptember 9., kedd, 23:40 (M2), Magyar Császári Pillanatművek

A Magyar Császári Pillanatművek Császári Gergely énekes-gitáros akusztikus poszt-pop zenekara. Teljes nevén a Magyar Császári Kincsestári Szerencse- és Pillanatművek hangulatfestményeket és pillanatcsokrokrokat hoz létre koncertjein a köréjük önállóan szerveződő színes, kreatív társasággal karöltve. A formáció az egyébként az Erik Sumo Band tagjaként is ismert Császári Gergely dalszerzői klubestjéből kinőtt zenei műhely, amelynek repertoárján megtalálunk oly sok mindent a sajátos feldolgozástól a tudományos-romantikus szerzeményig. Számaik a hétköznapi emberek sorsokról szólnak költői mélységekkel és magaslatokkal. A zenéjük pedig egyszerre könnyű és nehéz, kedves és komoly, de leginkább szerethető, énekelhető, néha táncolható, saját számok és mega-slágerek érdekes, finom akusztikus remixei.

 

Szeptember 10., szerda, 23:40 (M2), Csíbor és Steaming Satellites

A Csíbor egy Budapesti beatzenekar egyedi ízekkel, sajátos humorral, különleges koncertekkel, hegedűvel, fuvolával. 2008-ban jelent meg a jótékony célú Move! Válogatáscédé, melyre ismert budapesti ska- és reggae-zenekarok készítettek közös felvételeket. Ekkor találkoztak a Boogie Mamma, a Malacka És A Tahó, valamint az ír popzenét játszó Gallowglass tagjai. Pár tagcsere és intenzív koncertezés közben kristályosodott ki az együttes hangzása, amelyben egyre hangsúlyosabbá váltak a hatvanas-hetvenes évek beat és rock’n’roll stíluselemei. A kétlemezes, második albumát idén megjelentető, négytagú, lendületes indie-t játszó salzburgi zenekar a Steaming Satellites zenéjében nincsenek csilingelő gitárok. Annál jobban zuhognak a dobok, recsegnek a hetvenes évekből ideröpített orgonahangzások, a Motowntól kölcsönzött, csodás soul-vokálok, programozott elektronikával megbolondított progresszívock-varázslatok, és mindezek fölött Max Borchard énekesnek a New Orleans-i vudu-blues legszebb darabjait megszégyenítő, hipnotikus éneke. A Steaming Satellites a blues-soul legszebb hagyományait ötvözi a kortárs indie gitárzenékkel, mindezt nagyon tudatosan, (ön)ironikusan, ugyanakkor mély átéléssel.

 

Szeptember 11., csütörtök, 23:40 (M2), Kamikaze Scotsmen és Tea Road

A Kamikaze Scotsmen 2011-ben alakult Budapesten az összművészeti központként működő Keleti Blokkban, zenéjük pedig egyszerre ötvözi a progresszív, a pszichedelikus és az art rock stílusjegyeit, mindezt egészen szokatlan hangszerelésben és különleges vizuális megoldásokkal társítva. Szerepeltek a Kodály Method által készített Keleti Blokk kisfilmben, illetve egyik daluk felkerült a Mono Meets Music válogatáslemezre is. Tavaly február 29-én jelent meg tőlük a Prolouge EP, ami egy videó felvétellel egybekötött stúdió-session, a négy számos anyag így egyszerre kislemez, koncertfelvétel és kisfilm is egyben. A Tea Road egy 2011-ben alakult pszichedelikus indie rock zenekar. Három nagylemezük jelent meg eddig, az első 2011-ben „Pop Songs” címmel, mely popos szerkezetű, de pszichedelikus és elektro elemekkel is fűszerezett dalokat tartalmazott. 2012/2013-ban egy dupla lemezzel jelentkeztek („Up N Down Part One”, „Up N Down Part Two”), ami már jóval karcosabb, pszichedelikusabb anyag volt. Idén márciusban jött ki egy új daluk „Closer” címmel. Ebben az adásban két külsőségeiben különböző, azonban lényegében, identitásban, indíttatásban nagyon is hasonló, egymást kiegészítő zenekart hallhatunk.

Szeptember 14., vasárnap, 23:40 (M2), Lindalë Trio

Tóth Zsuzsanna (fuvola), Izsák Ilona (brácsa) és Razvaljajeva Anasztázia (hárfa) kamarazenei együttműködése egy Debussy darabbal kezdődött. 1915-ben Debussy egy hat szonátát magába foglaló ciklus egyik tételeként műfajalapító jelentőségű zeneművet komponált fuvolára, brácsára és hárfára. E három egymástól különböző hangszínnel rendelkező hangszer a történelem során először szólalhatott meg egyenrangú kamarapartnerként. Az egymásra és egymásba épülő szólamok által szőtt holdfényszerű zenei anyag olyan ihlető hatással bírt, hogy az elmúlt 99 évben több mint 225 művet komponáltak világszerte erre a hangszer összeállításra. A Lindalë trió megalapításának gondolata ezen izgalmas repertoár megismerésének vágyából született a három fiatal művészben. Koncertjeik tematikusan felépített műsorában a klasszikusok mellett magyarországi ősbemutatásra váró kortárszenei művek is elhangzanak. A Lindalë Trio felállása: Tóth Zsuzsanna – fuvola, Izsák Ilona – brácsa, Razvaljajeva Anasztázia – hárfa.