Oldal kiválasztása
Dope Calypso

Nincs a zenekarban basszusgitár!

Elindult az A38 blogjának új, Lajstrom című rovata, mely a hajón fellépő, aránylag frissen alakult zenekarokat mutatja be rövid villáminterjúkon keresztül. Első alkalommal a Kollaps és a Haunebu tagjaiból álló sallangmentes garázspunk-zenekar, a Dope Calypso van soron. Az első lemezét idén ősszel megjelentető trió legközelebb szeptember 13-án lép fel az A38-on a Fran Palermo (interjú itt olvasható) és az ausztrál Bored Nothing társaságában (akivel itt olvasható interjú).

Kik?
Bakó Balázs – dob, vokál; Kelemen László – gitár, vokál; Sarkadi Miklós – gitár, ének.

Mit?
Garage punk!

Hogyan és mikor?
A Dope Calypso 2013 októberében alakult. A három tag először a Kollaps nevű halódó formációban zenélt együtt közvetlenül azelőtt, hogy az 2013 szeptemberében határozatlan időre pihenőre vonult. A kreatív energiákat a három tag szerette volna valamilyen módon tovább vinni, így néhány próbára még 2013 őszén sort kerítettek hármasban.

A véletlen úgy hozta, hogy Kelemen László másik zenekara, a Haunebu nevű zajhipster wannabe kommuna szintén határozatlan időre szüneteltetni kezdte működését, így akár mondhatnánk, hogy a két korhadt budi romjaból zsenge, illatos rózsabimbó fakadt. Miklósnak semmi hangja, így kézenfekvő volt, hogy csakis ő énekelhet, és mivel az agya képtelen ritmikailag bármilyen függetlenítés kicsiholására, ezért gitároznia is kell. Balázs képzett énekes, ezért őt bosszúból a dobok mögé ültették, Lacinak így nem maradt más kihívás, mint hogy basszusgitár alkalmazása nélkül betöltse a basszusgitáros szerepét. És itt van ugye az önfelszopás zajos kitartott csúcspontja, micsoda őrület, nincs egy zenekarban basszusgitár. Hát ilyet még nem látott a világ! (De.)

Szó mi szó, a végeredmény mindenkit nagyjából meglepett, ugyanis a következetes koncepció- és sallangmentesség meghozta apró, fanyar gyümölcsét, a Farewell to the Fairy, Goodbye to the Ghost című nagylemezt, amit a zenekar 2014 őszén tár a közönség elé.

Példaképek?
Fear, Minutemen, Buzzcocks, The Damned.

Kivel lépnétek fel az A38-on?
A Butthole Surfersszel!

Tervek, álmok, rémálmok?
A terv az, hogy minden évben kihozunk egy lemezt. Az álom az, hogy meghívásos turnéra megyünk Észak- és Dél-Amerikába. A rémálom pedig, hogy céges rendezvényen vagy céges himnuszt kell játszanunk.

Emitt a Dope Calypso Farewell to the Fairy, Goodbye to the Ghost című, megjelenés előtt álló lemezének samplere

Emitt pedig a lemezről pár napja kijött első videóklip, a Black Swamp Thing.