Oldal kiválasztása

Az A38 Hajó a TV-ben eheti ajánlatai között: The Southern Oracle, Balaton, Slaves, SONYA, Grand Mexican Warlock, The Coup és a Sátántangó. Pontos vetítési időpontok, rövid ismertetők és videórészletek a heti adásokból a hajtás után!

1948148_10152036094108831_755386720_n.jpg

Szeptember 15., hétfő, 00.10 (M2), The Southern Oracle és Balaton

A szegedi The Southern Oracle metálzenekar az egyik legtehetségesebb, legszínvonalasabb és legeredetibb a szcénán. Nem csoda, hogy a müncheni Let It Burn kiadóval írta alá története első lemezszerződését. A kiadó a hivatalos sajtóhírben az egyik legjobb új modern metal zenekarként jellemzi a The Southern Oracle-t, amely mély, feledhetetlen nyomot hagy majd mindenkiben, aki meghallgatja őket. A magyar underground egyik legjobb és leglegendásabb zenekara a Balaton, amely már évtizedek óta hozza azt a páratlan hangvételt és klubhangulatot, amelyben Tarr Béla filmjeinek zeneszerzője zenekarával táncba hív és szép lírai melankóliával átitatott dalaival feltölt.

 

Szeptember 16., kedd, 00.00 (M2), Slaves és SONYA

A S O N Y A zenekar egy frissen alakult formáció. Kitchenfloor című számuk mar hallható a rádióban, amihez nemrégiben videoklipet is forgattak. A zenekar tagjai mindannyian megjárták a legkülönbözőbb underground zenei szubkultúrák bugyrait. Korbucz Sonya énekes-gitáros 2013 szeptemberében a Szimfonik live 3 kereten belül játszotta el a Tears For Fears/Gary Jules klasszikusát, a Mad Worldöt a Magyar Rádió szimfonikusai es gyerekkórusa kíséretében. A két tagú angol Slaves egyszerűnek tűnő, ám igencsak kimunkált és atomreaktornyi erővel bíró projektje az angol punk legszebb hagyományait folytatja. Zenéjük pofon egyszerű Exploited/Sex Pistols/Clash alapokon nyugszik, amellyel garázspunk minimalizmus tárosul a felvonultatott hangszerekkel egyenes arányban, de egyben mélyebb töltetekkel is bír, ami valahol a Joy Dvision környékén lőhető be. A Where’s Your Car Debbie humora, a Girlfight tömörsége, a Beauty Quest ellentmondást nem tűrő taglózása egyből leveszi az embert a lábáról!

 

Szeptember 17., szerda, 00.20 (M2), Grand Mexican Warlock

A Grand Mexican Warlock több, már viszonylag ismert hazai zenekar tagjaiból létrejött afféle „alternatív szupergrupp”, melyet az Idoruból ismerős dobos, Szabó László álmodott meg (őt e zenekarban gitárral a nyakában láthatjuk, de a dalokért és hangzásvilágért is ő a felelős). A hattagú együttes zenéjét az összetett és pszichedelikus jelzőkkel lehetne a leginkább körülírni, állíthatjuk, hogy legnyilvánvalóbb előképe a Mars Volta, de elképzelhetünk egy mixtúrát is, amelyben Led Zeppelin-, Mars Volta-, Jeff Buckley-, Oceansize- vagy Radiohead-hatások keverednek, igen sajátosan. Az együttes tagja még Mohácsi Mátyás basszusgitáros (Shell Beach, ex-Idoru), Reich Tamás gitáros (Subscribe), Somló Dániel dobos (Esclin Syndo), Hegyi Áron billentyűs (Jazzékiel), valamint Bodóczy „Undos” Zoltán énekes (My Small Community).

             

Szeptember 18., csütörtök, 00.20 (M2), The Coup

The Coup – ez a két szó a hiphop-szakértők szemében egyet jelent a kilencvenes évek legzseniálisabb, bár kereskedelmileg kevésbé sikeres, de elképesztő hatású és fantasztikusan változatos lemezeivel, a csodás oldszkúl funk hangmintákkal, a vad grúvokkal és a marón gunyoros, eszméletlenül szellemes, társadalmilag rendkívül elkötelezett szövegekkel. És természetesen a zenekar-alapító Boots Riley-val, aki jóformán egymaga tolja a Coup néha sajnos el-elakadó szekerét immár húsz éve.

Szeptember 21., vasárnap, 00.15 (M2), A 20 éves Sátántangó képeit megszólaltatja: Víg Mihály

Idén volt húsz éve, hogy a hazai mozik bemutatták a Sátántangót, a magyar filmművészet egyik legmonumentálisabb alkotását. Szinte napra pontosan a jubileumhoz igazodva az A38 Hajó szerzői esttel tisztelgett Tarr Béla és Krasznahorkai László műve előtt: a film főszereplője, egyben zeneszerzője, Tarr régi alkotótársa, Víg Mihály adta elő a Sátántangó zenéjét. Persze a teljes, több mint hétórás film levetítésére nem volt mód, így a koncerten a filmből kiemelt részletek voltak láthatók és élőben megzenésítettek. Nagy történet, nagy film, nagy zene, nagy élmény!