Oldal kiválasztása

Az A38 Hajó a TV-ben eheti ajánlatai között:  Szabó Balázs Bandája, Dokkerman & The Turkeying Fellaz, AWS, TheShowCrew, Braindogs, Ane Brun és The Singing Ringing Tree. Pontos vetítési időpontok, rövid ismertetők és videórészletek a heti adásokból a hajtás után!

10264294_636607286421046_6275050331832692670_n.jpg

Október 6., hétfő, 00.10 (M2), Szabó Balázs Bandája – Élet Elvitelre lemezbemutató

Szabó Balázs tizenéves kora óta gitározik, énekel verseket és saját dalokat. Első, 2004-ben megjelent lemeze is Faludy-művek megzenésítése volt. Kicsivel később, a Suhancos duóban már egy szélesebb közönség ismerte meg a nevét, majd egy szólóalbum után (Ül.dög.élek), 2009-től már saját Bandája élén énekel, gitározik, hegedül és kavalozik – és milyen jól teszi! Néhány év alatt nem csak a koncertjeire járó közönség, de a rádiók kedvencévé is vált az olyan slágerekkel, mint a Zaj, az Én már nem, a Legó, vagy a Bájoló című dalok. Miközben gyerekkori álmát (hogy egyszer saját zenekara legyen) váltja valóra, rendszeresen él két másik hivatásának – a táncháznak és a bábszínészetnek. 2014-ig bezárólag a magyar népzene, a rock, a blues és a funk határvidékein mozgó Szabó Balázs Bandája két albummal, a Megcsalogatóval és a dupla Átjárókkal jelentkezett. Három év után márciusban egy teljesen új nagylemezt adtak ki, Élet elvitelre címmel, amelynek bemutatókoncertjét láthatja a nézők ezúttal.

Október 7., kedd, 00.05 (M2), Dokkerman & the Turkeying Fellaz

A Dokkerman and the Turkeying Fellaz egy deep funk revival zenekar. Számaikban az itthon már csak DJ-k által pörgetett koszos ritmusokat hasznosítják újra, és lehelnek életet a régi funk, afrobeat és trash/garage beat ütemekbe. Recsegős gitár, szakadt orgona, egymondatos szövegek. Táncolni rájuk még tévénézés közben is jó érzés lehet!

 

Október 8., szerda, 00.10 (M2), AWS

A sikeres magyar metálpop zenekar 2006-os megalakulása óta egy nagylemez, egy kislemez és 2 videoklip látott napvilágot, amelyeket nagy előszeretettel sugároz a zenei tévék, az MTV és a VIVA. Játszottak már szinte valamennyi hazai klubban és fesztiválon (Sziget, EFOTT, Gyárfesztivál, Pannónia fesztivál, stb.), illetve az országhatárokon túl Romániában, Szlovéniában, Ausztriában és Angliában. A 2011-es év MTV Brand: New győztes zenekara, valamint az International Live Awards döntőjének különdíjasa. Szenvedélyes dalok, szuggesztív erő, kitűnő kortárs pop – ez az AWS.

 

Október 9., csütörtök, 00.05 (M2), TheShowCrew

A hazai hiphop színtér egyik legüdébb foltja, a TheShowCrew formáció, amely közvetlen szövegeivel nagy hatást gyakorol a hallgatóságára. Első, ingyenesen letölthető nagylemeznyi anyaguk a Vágod a krút? címet viseli, mely 20 zeneszámot tartalmaz, és egy klip is készült a Cenzúra című dalukhoz. Második nekifutásra az Uzsidoboz című kislemezük formálódott limitált szériás kiadványban. Erről a korongról két videoklip is készült, az Uzsidoboz klippel a srácok az MTV Brand New jelöltjei közé kerültek, a Krútól Krúig klip pedig kikerült a külföldi grimedaily.com honlapra, A fiúk többek között megmutatkoztak a Stíluspakk 2-es, 3-as és 4-es válogatáskorongján, a Monday Session 2012-es válogatáson az S*10 gondozása, valamint az Animal Cannibals RESPEKT című lemezén.

Október 10., péntek, 20.05 (M2), Braindogs

A Braindogs zenekar egyszeri tisztelgésként indult, néhány éve Tom Waits születésnapján léptek fel először az A38-on. A koncertnek viszont olyan elsöprő sikere volt, hogy azóta évente megismétlésre kerül. A tagok egytől-egyig komoly tisztelői a mesternek, és ami kiemeli ezt a produkciót a többi tribute band közül az az, hogy a résztvevők nagy része saját jogán is hasonló kvalitású dalszerző-előadó. A londoni Ian Siegal-t többen a legtehetségesebb fehér soul-blues énekesként tartják számon (maga Tom Waits is elismerőleg nyilatkozott róla az egyik lemeze kapcsán), a grazi Ripoff Raskolnikov több, mint húsz éve visszatérő vendége a hazai színpadoknak, egyike közép Európa legjobb dalszerzőinek, Kiss Tibor és Varga Livius a Quimby szerzőpárosaként tette le a névjegyét, míg a dobos–énekes Frenk nemrégiben jelentette meg második lemezét. A zongorista Nagy Szabolcs személyében jó eséllyel a legjobb hazai blues zongoristát tisztelhetjük.

Október 11., szombat, 23.35 (M2), Ane Brun

Norvégia legújabb szenzációja egy olyan énekes, gitáros, dalszerző lány, aki első hallomásra egyszerű, hétköznapi dalokat ír és játszik, ám aki odafigyel, az pillanatok alatt felfedezi magának rendkívüli auráját, s magával ragadják különös szépségű dalai és történetei. Bár hanghordozása és szárnyaló dallamai olykor Björkre emlékeztethetnek, költői világa, angol nyelvű szövegei, klipjei, hangszerelése egy keményebb és szembenézőbb világot képviselnek. Ane Brun ma a legpatinásabb európai klubok és fesztiválok kedvence, aki hol zenekarával, hol a Svéd Rádió Szimfonikus zenekarával turnézik, de szükség esetén akár egy szál gitárral kísérve magát is kiáll, s lehengerli a közönségét. Pedig amit csinál, az egyáltalán nem a bugyuta slágerek világát hozza, sokkal inkább egy melankolikusabb világot is, amelyben bátran szól elgondolkodtató, mély témákról.

 

Október 12., vasárnap, 1.55 (M2), The Singing Ringing Tree – Második rész

Kortárs zene a javból három fiatal zenész, zeneszerző, zenealkotó, zenében gondolkodó, zene által megnyilvánuló, zenében élő, zenét lélegző alkotó szellem, Baráth Bálint, Nagy Ákos és Matuz Gergely jóvoltából. A szerzők saját bevallásuk szerint a gorkiji mottó szellemében dolgoznak, miszerint a hagyományt ugródeszkának és nem kanapénak kell tekinteni. „Ennek fényében szeretnénk hidat képezni régi és új között. Szeretnénk, ha hallgatóságunk rácsodálkozna az ezüstszálakkal átszőtt zenetörténetre. Szeretnénk, ha idős és fiatal megértené, hogy szeretni érdemes a jelent és a benne jelenleg is alakuló, zajló művészetet, ami a ma emberéhez, a ma emberéért szól. Fontos a kortársi viselkedés, mert szembesít lényükkel! Fontos, mert a körülöttünk élő művészek általunk is ismert és megélt élményeivel, problémáival foglalkozik! Fontos, mert általa mi magunk is megérthetjük, hogy milyen világban élünk, hogy mi vesz minket körül! S hogy a kor, amelyben élünk és annak művészete jó-e vagy rossz? Amit ma elültetünk, ki aratja majd le, vagy – lesznek-e egyáltalán aratók? Ezt döntsék el majd a soron következő századok. Nekünk nincs más dolgunk, mint nyitott füllel, esztétikai és értékítélő képességünket kikapcsolva, aktív résztvevőként figyelni az éppen most alakuló, a hagyományát most létrehozó zenére!” (Nagy Ákos)