Oldal kiválasztása

Az A38 Hajó a TV-ben eheti ajánlatai között: Swietliki, Napra, Samúel Jón Samúelsson Big Band, Flat Earth Society, God Is An Astronaut és Kézdy Luca. Pontos vetítési időpontok, rövid ismertetők és videórészletek a heti adásokból a hajtás után!

206169_10150123463071330_7624747_n.jpg

Október 20., hétfő, 00.10 (M2), Swietliki

A Świetliki (Szentjánosbogarak) az egyik legkultikusabb lengyel underground zenekar, amely 1992-ben alakult Krakkóban. Zenei-költői világuk, amelyben egyszerre fellelni rokon szálakat Brecht, Nico vagy éppen Lou Reed világával, szerény besorolásuk szerint az énekelt költészet és az alternatív zene találkozásából született. Az énekes-frontember Marcin Świetlicki népszerű költő jóformán valamennyi dalszövegük szerzője, aki költeményeit a zenei alapra mindig más hangulatban, ihletben, hangsúlyokkal adja elő. A zenekar másik meghatározó szemályisége Grzegorz Dyduch basszusgitáros, valamint a zenekar rendre visszatérő vendégfellépője Bogusław Linda énekes.

 

Október 21., kedd, 00.10 (M2), Napra – második rész

A Napra világzenét játszó együttes 2004. őszén alakult meg Budapesten. Dalaik közös kiindulópontja a Kárpát-medence népzenéje, amelyet azonban nem autentikus formában adnak elő, hanem a mai, újszerű hangzásra törekedve. A zenekar tagjai korábban világ- és népzenei együttesekben játszottak. Az elektronikus és az akusztikus hangzás elegyítése, az elektronikus hangszerek – dob, basszusgitár, gitár – a népiekkel: hegedűvel, brácsával, cimbalommal, tangóharmonikával együtt megszólaltatva eredményezi a Naprára jellemző egyedi hangvételt. 2007-ben jelent meg első nagylemezük „Jaj, a világ!” címmel, két londoni producer Ben Mandelson és Rob Keyloch rendezésében a FolkEurópa Kiadó gondozásában. Ez a lemezük 2008 januárjában megkapta „2007 legjobb hazai világzenei albuma” Fonogram-díjat.

 

Október 22., szerda, 00.05 (M2), Samúel Jón Samúelsson Big Band

Izland legőrültebb tizennyolc tagú jazz, funk, afrobeat nagyzenekara jön hozzánk a gejzírek országából, hogy megtöltse forró energiával a hajógyomrot. A Samúel Jón Samúelsson Big Band alkalmi formációként alakult, amikor a névadó Samúel zeneszerző, zenekarvezető és zenész felkérést kapott 2000-ben, hogy egy sor koncertet adjon Reykjavíkban. A zenekar azóta valósággal virágzik, s a világ megannyi pontján felbukkan népes tagsága ellenére,amelynek az utaztatása, felléptetése alapvetően fesztiválokon a legotthonosabb. A nagyzenekar vezetése mellett Samuel szólistaként és zeneszerzőként, valamint producerként is dolgozott már számos neves izlandi zenésszel és együttessel, amilyen a Sigur Rós, a Mugison, a Reykjavík Big Band, a Trabant, a Mezzoforte, Tómas R. Einarsson és még sokan mások.

 

Október 24., péntek, 00.05 (M2), Flat Earth Society – Big Band történetek

Toots Thielemans szerint a Flat Earth Society nem más, mint a lázadók zenekara. Nos, biztosan van benne valami, mert amikor azt 1998-ban megalapította a zenei és egyéb kísérletezésben már jártas egykori építészmérnök, klarinétművész, szaxofonművész, billentyűs hangszereken játszó zeneszerző és producer, akkor azért döntött úgy, mert az új zene vadonatúj horizontjait akarta felfedezni, jóllehet addigra már komoly sikereket ért el két produkciójával, a Maximalist!-tal és a legendás kultuszzenekarral, az X legged Sally-vel. A FES nem fél az olyan más művészeti területekkel való találkozástól és a velük való összesimulástól, amilyen a színház és a film, emellett képes a legkülönbözőbb összetételű közönség lenyűgözésére, a kifinomult dzsessz-hallgatóktól a vad rockzene-kedvelő fiatalokig, mert bárhol és bármilyen közegben élvezi betöltött szerepét, vagyis minden színpadon otthonosan mozog. A zenekar tizenhárom éves fennállását megünneplő turnéján érkezett a Hajóra, ahol a jelképes 13 című lemezüket mutatták be.

 

Október 25., szombat, 23.55 (M2), God Is An Astronaut

A neves ír zenekar mindig is a saját útját járta: a 2002 óta működő formáció ugyan a post-rock pionírjaival egyidejűleg jelent meg a színtéren, mégis merőben más hangon szólalt meg a kortársaihoz képest. Míg azok jobbára a szélsőségek közötti érzékeny kapcsolódási pontokat keresték, és a csend erejével játszottak, addig a God Is An Astronaut ennél sokkal inkább pulzált már a kezdetekben is, és ez hatványozottan igaz mai élő előadásmódjukra is, amit saját vizuállal erősítenek meg, így a teátrális hatás épp a zenén keresztül fogalmazódik meg a legerőteljesebben, még akkor is, amikor a közönség önfeledten ugrál a zenekar dalaira. A God Is An Astronaut nem elégszik meg azzal, hogy saját paneljeit ismételgesse, vagy, hogy arra az ösvényre lépjen, amin haladva a követők is zsákutcára leltek: a grandiózus érzelmi kitörések és hangulati játékok a lehető legváltozatosabb zenei közegben irányítják még mindig a hallgató figyelmét, de ezúttal az elektronikus szőnyegek talán minden korábbinál nagyobb teret kaptak az egyes szerzeményeken belül. Egy remek hangulat és koncert felvételét láthatják ezen az estén a nézők!

 

Október 26., vasárnap, 23.15 (M2), Kézdy Luca

Kézdy Luca a Magyar Rádió 2006-os jazz-hegedű versenyének döntőjén közönségdíjat nyert. Előéletéhez tartozik klasszikus zenei képzettsége, valamint esztétika és filozófia tanulmányai az ELTE bölcsészkarán. Számos neves zenésszel és projektben vett részt, amilyen a Mediawave/HunD Link Projekt, Nagy János/Free Style Chamber Orchestra, Free Style Sextet, Párniczky András/Nigun, Márkus Tibor/Equinox Quartet, Lantos Zoltán, Grencsó István, Deseő Csaba, Pleszkán Frigyes, Erik Truffaz, Márkos Albert, Alexander Balanescu, Ágnes, Tereskova, TÁP Színház, Új Színház, PR-Evolution Dance Company, Trio 1724 (H-Pl-A), Valerie June (US), Special Providence, Varga János Project. Saját trióját, a Santa Divert 2006-ban alapította. A zenekar rendszeres fellépője volt a budapesti kluboknak, koncertezett többek között az Opus Jazz Clubban, Mediawave – és Ultrahang Fesztiválokon, a Reflex 2 Nemzetközi Színházi Biennálén, a Hídünnepen, a bécsi Ost-klubban, a Francia Intézetben, a Budapest Mol Jazz Fesztiválon, a Művészetek Palotájában rendezett Jazz Showcase-en, a Brüsszeli és Párizsi Magyar Kulturális Intézetekben, a Trafó Voices sorozatában két alkalommal lépett fel szóló produkciójával és egyebütt.