Oldal kiválasztása

Az A38 Hajó a TV-ben eheti ajánlatai között: Parno Graszt, Manu Delago Handmade, Subscribe, Andrew Jackson Jihad, Európa Kiadó, Mélanie Pain és Weisz János Quintett. Pontos vetítési időpontok, rövid ismertetők és videórészletek a heti adásokból a hajtás után!

1381776_491986464233805_21573344_n.jpg

November 24., hétfő, 00.05 (M2), Parno Graszt

A Parno Graszt együttes 1987-ben alakult a szabolcsi Paszab községben. A több generációból álló együttes zenészei, énekesei – melynek legfiatalabb tagja tízéves, legidősebb tagja hetvenhét – mindannyian roma származásúak. A Parno Graszt cigányul fehér lovat jelent. A névválasztásnál a fehér szín, mint a tisztaság, a ló, mint a szabadság szimbóluma vezérelte őket. Az együttes az autentikus cigányfolklórból meríti repertoárját, hagyományos hangszereléssel, mint kanna, kanál, tambura, gitár, nagybőgő, szájbőgő. A zenei anyagot Romániában és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében gyűjtötték azzal a céllal, hogy megőrizzék és megismertessék a közönséggel a cigány társadalom hagyományait, zenei és tánckultúráját. A Parno Graszt azonban nemcsak megőrzi ezeket az értékeket, hanem új szerzeményeikkel, és a magyarról cigány nyelvre fordított szövegeivel fejleszti is a néphagyományokat. Az együttes mellett egy tíztagú tánccsoport is működik, táncanyaga a cigánycsárdás, a szatmári botoló, a hagyományos cigánytánc.

 

November 25., kedd, 00.10 (M2), Manu Delago Handmade

Manu Delago épp, hogy visszatért világkörüli turnéjáról, amelyen Björk zenekarának dobosaként és hang nevű, különös, fémes hangzású ütőhangszerének virtuózaként játszik, s máris indul saját projektjének és első lemezük nemzetközi bemutatására. A „mesteri és érzéki zenész“ (The Telegraph) rémesen elfoglalt, hiszen a London Symphony Orchestra szólistája is egyszerre, nem beszélve számos megkeresésről és együttműködésről, amelyek között olyan nevek szerepelnek, mint Anoushka Shankar, Shpongle, Bugge Wesseltoft vagy a The Cinematic Orchestra. Manu szólókarrierje 2007-ben vette kezdetét, amikor feltöltött magáról egy videót a youtube-ra, amelyben a hang hangszeren játszik, s amelyet a mai napig több mint négy millióan tekintettek meg. Azóta a „hang hangszer virtuóza” (The Times) megalakította saját zenekarát, amellyel a világ öt kontinensét járja rendszeresen.

November 26., szerda, 00.10 (M2), Subscribe

A Subscribe hazai modern rock-zenekar. A jól ismert együttestől nem szokatlan, hogy – jó értelemben persze – keveri a szezont a fazonnal, hiszen a metálba és a rockba ágyazva, a funk, a reggae, a latin, a hiphop, sőt, a jazz és a népzene is megjelenik zenéjében. A formációt 1999-ben alakította Tilk Máté énekes, Horváth Attila és Reich Tamás gitáros, Anga-Kis Miklós basszusgitáros és Rékasi Attila dobos – ma ismert nevét 2000-ben kapta, abban az évben, amikor Csongor Bálint énekes is csatlakozott a zenekarhoz. A Subscribe stílusa és színtere (a hazai metal/modern rock szcéna) egyik legkedveltebb és legsikeresebb együttese, a magyar klubok kedvelt előadója, mellyel most már jó ideje a legismertebb nyári fesztiválokon is rendszeresen, többnyire kiemelt idősávban találkozhatunk.

November 27., csütörtök, 00.05 (M2), Andrew Jackson Jihad

A kicsit fenyegető hangzású formációnév igazából egy páratlanul jókedvű folk-rock formációt fed, amely népszerű számok feldolgozásait játssza jobbára, amelyeket olyan nyakatekert módon értelmeznek újjá, hogy a nyíltszíni hangos röhögés elkerülhetetlen velejárója koncertjeiknek. Nem csoda, hogy az amerikai Phoenix-ből származó banda komoly rajongótáborral rendelkezik, hisz könnyed, humoros, szarkasztikus számai valóban a legszomorúbbat is percek alatt ugrálásra késztetik.

 

November 28., péntek, 00.05 (M2), Európa Kiadó

A nyolcvanas évek kultikus zenekara, az Európa Kiadó egy egész generáció életérzését és önazonosságát határozta meg. Bár az Európa Kiadó hivatalosan sosem oszlott fel, tagjai szétszéledtek a világban, és már csak nagyon kevesen bíztak abban, hogy valaha újra összeállnak. Ám a zenekar az Európai Unióhoz való csatlakozás pillanatában az A38 Hajón fellépve bebizonyította, hogy dalai, dalszövegei és zenei világa még mindig időszerű. Az így vonulunk be hátborzongató aktualitással ruházta fel a koncertet, melyet a következő egy évben további tizenegy követett az A38 Hajón. Tavaly Menyhárt Jenő zenekarvezető a csapatba fiatal tagokat invitált, hogy a zenekar állandó jelleggel működhessen ismét. Most megújult felállásban hallhatjuk, láthatjuk őket, amint legújabb számaikat és lemezüket mutatják be a Hajón.

 

November 29., szombat, 00.05 (M2), Mélanie Pain

Mélanie Pain, a Caenből származó bűbájos énekesnő története igazi mese. A pályáját politikatudományi tanulmányokkal kezdő, majd különböző párizsi web- és dizájnügynökségeknél folytató, az éneklést csak autodidakta módon, legfeljebb a zuhany alatt gyakorló leány 2004 tájékán elkövette azt a súlyos hibát, hogy mintegy viccből felénekelt néhány Smith és Sonic Youth számot jó barátjánál, az ismert elektropop-muzsikus Villeneuve-nél. A demo, ki tudja, milyen úton-módon néhány hét alatt a Nouvelle Vague alapítójához, Marc Collinhez került, aki azonnal felkérte Mélanie-t a közreműködésre. A fantasztikus hangú, igazi őstehetség pillanatok alatt azon kapta magát, hogy világ körüli turnén osztja meg a színpadot Camille-jal és Phoebe Killdeerrel. Ő az egyetlen közülük, aki a mai napig a Nouvelle Vague lemezeken és koncerteken énekel, és az ő tolmácsolásában hallgathatjuk többek között a (This Is Not a) Love Songot, a Killing Moont, az Ever Fallen in Love-ot vagy a Dance with Met. A magyar közönség a Nouvelle Vague-gal már többször láthatta-hallhatta a bűbájos, őzikeszemű, mindig vidám és kedves Mélanie Paint, aki most saját zenekarával is visszatér, hogy ismét elbűvölje hallgatóságát.

 

November 30., vasárnap, 23:25 (M2), Weisz János Quintett

„Ez év tavaszán szerepeltünk a Rádió Márványtermében a Klasszikus és Jazz sorozat egyik rádiófelvételén az új anyagunkkal, majd a BMC-ben, a Budapest Jazz Clubban illetve vidéki városokban is bemutatásra került. Öcsémmel (Gáborral) gyerekkorunk óta játszunk együtt, de ez volt az első alkalom, hogy önálló szerzői koncertet adtunk több helyszínen. Műsorunkon saját kompozíciók szerepelnek, de egy Bach és egy Bartók mű jazz-zenekari átirata is szerepel a műsorban. A zenekar hangvételét a jazz, a klasszikus zene és a népzene hármas egysége formálja, egy meglehetősen őszinte és egyedi hangzásvilág alapján. A nem megszokott felállás (két dob, illetve oboa használata) tág teret ad a változatos hangszerelésnek, melyet megpróbálunk kihasználni. Gyakran a duó, trió, kvartett felállások követik egymást megkötött és szabad formák váltakozásával. Úgy érezzük, sikerült megtalálni azt a stílust, amely a klasszikus zene, népzene és a jazz ötvözetéből épül fel. Mindnyájunkat megmozgat, és örömmel tölt el. Tiszteletünk a zene és egymás iránt összetart minket, a játék ezek után már magától megy.”