Oldal kiválasztása
The Raveonettes

Mint a hullámok: új lemezzel tér vissza a Raveonettes

A széttorzított noise-gitárhangzást a klasszikus rock and rollal és némi újhullámmal vegyítő dán duó, a Raveonettes két éve már óriási sikerrel lépett fel az A38-on. Tavaly júliusban jelent meg a zenekar legújabb lemeze, a talán minden korábbinál sikerültebb és sikeresebb Pe’ahi, ami új irányba vitte el Sune Rose Wagner és Sharin Foo zenéjét: a védjegyszerű visszhangos gitárhangzásba szörfrock és skater-punk elemek vegyülnek – azok napfényes oldala nékül. A lemezhez kapcsolódó turné pedig szerencsére érinti Budapestet is, így január huszonnegyedikén a páros visszatér a hajóra, hogy egy klasszikus klubkoncerten mutassa be, meg, milyen is a noise-zal és rock and rollal kevert baljós popzene. Ennek kapcsán faggattuk Sune Rose Wagnert (a képen jobbra), a zenekar énekes-gitárosát.

Több interjúban is azt nyilatkoztátok, hogy a lemez írásakor a legfőbb inspiráció Dél-Kalifornia, egészen pontosan az ottani szörfös szubkultúra volt.

Igen. Mindig is érdekelt a szörfözés és annak története, így amikor Los Angelesbe költöztem, úgy éreztem, itt az idő és elkezdtem jobban beleásni magam. Hihetetlen inspiráló!

A Pe’ahi pontosan ugyanúgy kezdődik, mint az első The Doors album (The Doors) – szándékosan?

Abszolút. Szerintem az első The Doors album esszenciálisan nyugati parti, azon belül is Los Angeles-i album. Nagyon szeretem, és így akartam tisztelegni előttük.

Tavaly karácsonykor halt meg apád. Mennyire volt terápiás jellege az új album írásának?

Sajnos semennyire, inkább csak arra inspirált, hogy egy másmilyen albumot írjak, mint amit már elkezdtem.

Hogyhogy nincsenek lassabb számok vagy balladák az albumon?

Azt szerettem volna, hogyha az album számai olyanok, mint a hullámok, amiket jobb napokon láthatsz a parton – nyersek és mindent elsöprőek.

Máshogy írtok dalokat most, hogy Sharinnal (Foo, a duó másik fele) ugyanabban a városban éltek?

Nem.

Nem jelentettétek be előre az albumot, nem volt különösebb promóciója, egyszer csak megjelent és kész. 

Pontosan. Nem akartunk úgy beszélni az albumról, hogy még meg sem jelent, azt szerettük volna, ha ugyanannyira izgatottak vagyunk a megjelenésekor, mint a rajongóink.

Azt is nyilatkoztad, hogy olyan sok szám nem került fel végül a Pe’ahira, ami elég lenne egy új albumhoz. Vannak már terveitek ezekkel a resztlikkel?

Egyelőre nem.

A Raveonettes előtti zenekarod, a Psyched Up Janis nemrégiben összeállt néhány koncert erejéig – fogtok turnézni is, vagy új számokat írni?

Biztosan nem.

—————-

Ha szeretnél nyerni egy példányt a The Raveonettes új, Pe’ahi című lemezéből, nem kell mást tenned, mint megírnod a hajónak egy üzenetben, hogy melyik a kedvenc számod az albumról és miért. A koncert napján sorsolunk, a nyerteseket pedig üzenetben értesítjük.