Oldal kiválasztása
makrohang

Jazz a metálrajongóknak: makrohang (fotó: Horváth Tamás)

Január huszonkilencedikén, az Elektro Guzzi előzenekaraként ismét az A38 Hajón lép majd fel a kísérletező jazz és az instrumentális noise- és post-rock tengelyén alkotó makrohangElszállós szférák, techno veretések, tört ütemek, galád kettőnégyek és megkínzott gitárzajok járnak kéz a kézben a 2014-es Talentométert (is) megynyerő trió zajzenéjében. Még ugyanebben az évben megjelentették MAXREBO című, második stúdióanyaguk is – amiről, valamint a kezdetekről, az érvényesülés nehézségeiről és sok másról – alaposan kikérdeztük Nagy Gergely gitárost (a kép bal oldalán).

Meséljetek a kezdetekről, hogy találtátok meg egymást?

Gyányi Marcival még a középiskolában kezdtünk zenélni, Czirják Tomival pedig a Liszt Ferenc Zeneakadémia jazztanszakán találkozott Marci. 2013 decembere óta játszunk így együtt.

„Jazz a metálrajongóknak”, így definiáljátok a stílusotokat. Mit takar ez pontosan?

Nem kell nagy megfejtést keresni, igazából csak arról van szó, hogy szeretjük a kemény és agresszív megszólalást, de az improvizáció és az audiofil szőrözés is éppolyan közel áll a szívünkhöz. Ez csak egy szlogen, folyamatosan keressük a csak ránk jellemző, egyedi hangzást.

Mennyire formálta át a zenéről alkotott elképzeléseiteket, a stílusotokat az, hogy a trióból ketten is a jazztanszakon tanulnak? Milyen zenészek, zenekarok hatottak rátok a legjobban?

Semennyire. A jazztanszaktól teljesen független mindhármunk esetében, hogy szeretünk rögtönözni, és az is, hogy milyen műfajokat hallgatunk egyénileg, így milyen elemek kerülnek végül a dalokba. Szerintem a legnagyobb hatással egyébként azok a zenész barátaink voltak ránk, akik az elmúlt néhány évben zenéket mutogattak, szakmai, baráti tanácsokat adtak nekünk, és mindig biztattak, hogy merjük azt játszani, amit akarunk.

 

December tizenkilencedikén jelent meg az új EP-tek, a MAXREBO. Mennyiben adja vissza a koncertjeitek energiáját, a rátok jellemző folyamatos improvizálást?

Egyben játszottuk fel, egy tizenhárom órás session alatt, mégsem tudjuk visszaadni azt az energiát, amit a koncerteken, ezért a jövőben a stúdiómunkálatok során sokkal többet fogunk kísérletezni. Ez a mostani anyag kis túlzással koncertfelvételnek mondható, ettől a hozzáállástól szeretnénk egy kicsit eltérni a jövőben.

Milyenek voltak a visszajelzések a Corvintetős lemezbemutatóval kapcsolatban?

Jól éreztük magunkat, és kaptunk néhány igazán jó kritikát.

A lemezt megjelentető kiadó (S*10) főként hiphop- és funkzenékre szakosodott, hogy kerültetek kapcsolatba velük? Mennyire fontos számotokra, hogy kézzelfogható formátumban is megjelenjenek a kiadványaitok?

A Rakéta Fesztiválos koncertünkön láttak minket és nagyon tetszett nekik. Aztán ők pont azzal jöttek, amire nekünk szükségünk volt: segítenek a kislemez megjelentetésében minden feszülés és kötelezettség nélkül, ezzel támogatnak minket. Ez volt az első anyagunk, ami fizikai formátumban megjelent, és tök jó érzés volt kézbe fogni. A nagy részét eladtunk már, de azért tudunk vinni még koncertekre is.

 

Idén elvileg tervben van új anyag és egy európai koncertsorozat, mi az, ami már publikus ezekkel kapcsolatban?

Májusra szeretnénk egy európai körutat leszervezni. Szerencsére akadnak akik segítenek nekünk, mint például az RNR666. Az új anyag pedig egyelőre csak körvonalazódik, néhány dolgot tudunk már róla, de nem szeretném elkiabálni. Ezerrel írjuk a számokat, és közben készülünk a felvétel/keverés technikai tervezésével. Folyamatosan együtt fejlődünk, aminek jelenlegi stádiuma az, hogy a zenénkben előrébb került a dob-basszus – mondjuk úgy, egyenrangúvá váltak a gitártémákkal. Az egésznek szeretnénk extrémebb megszólalást, ami a dalíráson túl még rengeteg feladatot fog jelenteni. Két stúdió és egy live EP után úgy érezzük, ideje egy egységesebb, kerekebb anyagot készíteni.

Ti nyertétek az A38 és a Szerencsejáték Zrt. közös tehetségkutatóját, a Talentométert. Hogy érzitek, mennyire hatott ez a zenekar ismertségére?

Sokan akkor hallottak rólunk először, próbáltunk az akkor kapott hype-ot a legjobb képességeink szerint kamatoztatni. Annak örülünk a legjobban, hogy megismerkedtünk Pándi Balázzsal. Sok hasznos tanácsot adott nekünk és ősszel együtt is játszhattunk vele.

Miért várjátok, hogy az Elektro Guzzi előtt léphessetek fel?

Mert úgy érezzük, bár más műfajban alkotnak, hasonló esztétikai értékrendet képviselnek, hasonló a megközelítés, és nagyon szeretjük is őket.

Mind a három tag játszik más zenekarokban is, vagy van szólóprojektje. Hogy érzitek, mennyire hoztok át inspirációkat ezekből a projektekből? Mik az előnyei a „soklakiságnak”?

Hogy honnan jönnek a személyes inspirációk, azt pontosan nehéz lenne követni. Ha nem is ilyen direkten, inkább azzal van hatással ez ránk, hogy folyamatosan és sok tapasztalatot gyűjtünk máshonnan is. Nagyon fiatalok vagyunk még és próbálunk mindent beépíteni és kamatoztatni. A személyes fejlődésen túl viszont sokkal fontosabb, hogy együtt hogyan tudunk fejlődni, akár a próbatermen kívül is.