Oldal kiválasztása
Supernem

Papp Szabi legelöl

A Supernem tavaly jelentette meg ötödik, Túl a frekvencián című nagylemezét. Többek között erről, vendégszerepléseiről, kedvenc zenéiről kérdeztük az egyik legdögösebb hazai rockzenekar szuperenergikus frontemberét, Papp Szabit. A Supernem március 28-án koncertezik az A38 Hajón, a Headbengs társaságában.

Tudományos fantasztikus pop című nagylemezetek hozta el a zenekar áttörését. Hogyan készült az azt követő album, a Túl a frekvencián, a már minden bizonnyal létező elvárások mellett, és hogyan teljesített az elmúlt nagyjából egy évben az új nagylemez anyaga a koncerteken? Mesélj nekünk az alkotói folyamatról és lemez utóéletéről!

A Túl a frekvencián az ötödik Supernem lemez. Az elgondolás az volt, hogy a négy lemez koncertanyagát, a válogatott és felépített koncertműsort még jobban kilőjük a francba. A lemez hangzása, stílusa is arra „hegyeződött ki”, hogy viszonylag lassú tempókkal intenzíven toljuk magunk előtt a levegőt. Nem volt mérvadó, és nem is foglalkoztunk vele, hogy mit szólnak a rádiók, vagy a közönség – tudtuk , hogy eggyel nehezebb, többször-hallgatós anyag készül. A felállás technikailag, producerileg ugyanaz volt, mint a Tudományos fantasztikus pop esetében: Takács Zoltán Jappán és az aBnormal stúdió. A változást az jelentette, hogy a budapesti Rocksuli segítségével, a bázisukon két hónapra kibéreltünk egy nagy termet a hozzá illő hangosítással, és mindenki hozott magával a demók készítéséhez alkalmas hangszereket, kütyüket. Festői volt az egész. Mindennap munkahely-, vagy rockszakkör-jelleggel gyűltünk össze, és toltuk, ameddig volt arcunk.

Számomra az eddig írt Supernem-dalok top ötös listáján két dal ezen a lemezen szerepel. A közönség reakciója vegyes volt. Sokan Hova megy ki?-ket vártak és azt a popos, bemondásos hangulatot, ami nagyon jól sikerült az előző lemezen. Itt azonban másról van szó. Ez egy koncertre írt lemez és jól is működik, színesebb lett a program. Nem csak az, hogy lettek új dalok, amiket lehet ordítani, hanem ez az anyag meglöki a koncertet és megmutatja a zenekar progresszív oldalát. Minél többet játsszuk a számainkat, annál jobban formálódnak a koncertek hangulatához.

Nem mindig szerencsés dolog egy lemez címe felől érdeklődni, de most mégis megkérdezzük: mi van túl a frekvencián?

A Túl a frekvencián egy olyan dalnak lett volna a címe, amelyik a negyedik lemezre készült, végül azonban lemaradt arról. Ez az album számomra a már megjelent lemezeinket, a zenekar munkásságát összefoglaló munka. Eddig rezegtünk egy szinten, és körülöttünk minden, majd eljutottunk zeneileg ide, egy túlvezérelt valósághoz, ami túl van a frekvencián.

Szívesen és nem is kevésszer veszel részt speciális projektekben vagy dolgozol mások dalaiban vagy lemezein. A jó szíved vagy a kalandvágy visz ilyenkor ezekre az utakra? Várható-e valami hasonló új és különleges mostanában?

Minden gondolatom, mozdulatom, véleményem, ötletem a zenéhez kapcsolódik vagy az azt kiszolgáló és felhasználó vizuális dolgokról szól. Ezt tudják rólam az emberek, a zenésztársak, és elég sok meghívást kapok lemezekre, projektekbe, csináljunk fasza cuccokat jeligére. Próbálom kordában tartani a dolgot, nem vagyok az a minden áron én, és csak én típusú arc. A Supernem mellett egy nagyon kedves és komoly dolog van még, a Soerii&Poolek. Fantasztikus élmény együtt dolgozni a srácokkal, és szarni mindenre. A mai napig nem tudom, ki kicsoda. Készül az új lemez, és átütő lesz!

Adj nekünk tippeket! Mondj jó zenekarokat, lemezeket, filmeket, könyveket, melyek az utóbbi időben hatottak rád!

Nem nagyon vagyok naprakész. Például idén magamra szóltam, és átnyálaztam az idei magyar fesztiválok lineupját, és találtam egy-két frankó bandát, de nem ástam bele magam egyikbe sem. Mindig a régi korszakalkotó zenekarok indítanak be, és sportszerűen újraélem egy-egy lemezzel azt az időszakot, amikor megtekerték a fejemet! Most Smashing Pumpkinst, Jane’s Addictiont hallgatok, ha zúzni akarok, és régi punk dokumentum-filmeket nézek – hetvenes évek New York, Detroit. Lenyűgöző!

Kérjük, ajánld az A38 közönségének néhány mondattal koncertetek vendégét, a veletek zenében is, attitűdben is rokon Headbengs zenekart. 

Nos, a Headbengs. Annyira power amit csinálnak hárman, hogy az embernek zenélni támad kedve! JEEEEEEE! Nagyon értik a dolgukat, és azzal az őszinteséggel, amivel színpadra mennek, meg is zabálják a közönséget oda-vissza. Nagy reményeket fűzök hozzájuk, odafigyelünk a srácokra, és ti is figyeljetek!

Álmaid, rémálmaid, titkos vágyaid?

Az álmaimért rengetet dolgozom és gondolkozom, miközben rájövök, hogy most történik meg mindaz, amin gondolkozom és agyalok, és most élem azt, amiről azt hittem, hogy az egyetlen álmom. Nagyon szerencsés embernek tartom magam, nagyszerű emberekkel dolgozom, és imádom, amit csinálunk. Mindig ezt akartam. Ami a rémálmokat illeti, tele vagyok velük – a sok kib­­*szott film teszi, amiket annyira szeretek. Üdvözlettel, Batman.