Oldal kiválasztása
Csorba Lóránt

Csinált egy „grand bandet”: Csorba Lóránt

A VAN Filmzenekar az elmúlt évek egyik legfontosabb hazai filmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan alkotói köré épülő, a filmhez lazán-szorosan kapcsolódó dalokat élőben előadó együttes. A produkció dalszerző-énekese, Csorba Lóránt egyben az első lemezét most megjelentető Lóci Játszik frontembere is. A két zenekar április 22-én lép fel az A38 Hajón, ennek alkalmából kérdeztük Lórántot a filmzenéről, a friss Lóci Játszik-nagylemezről, és legtitkosabb vágyáról, ami nem más, mint…

A VAN című film mellé egy tulajdonképpen teljes értékű filmzenelemez, egy gyakorlatilag önálló lemezként értelmezhető album készült. Kezdettől ez volt a szándékotok, vagy menet közben alakult így?

Amikor Gábor (Reisz Gábor, a rendező) először megmutatta a dalokat, melyeket Áronnal (Ferenczik Áron, a főszereplő) demóformában felvettek, még nem tudta, vajon fognak-e ebben a formában szerepelni a filmben, vagy valahogy másként kapcsolódnak majd az elkészült mozihoz. Csak annyit tudott, hogy amikor nem ment a forgatókönyvírás, akkor elővette a gitárját, és dalokat írt. Ezt a hibridet kellett szétszőrözni: így maradt végül csak az Ez van a film végén, és az összes többi a lemezen.

[bandcamp width=650 height=300 album=1411774174 size=large bgcol=ffffff linkcol=e30020 artwork=small]

 

Kik dolgoztak a VAN dalain? Egyszeri alkotóközösség, kollektíva ez a társaság, vagy a jövőben is terveztek közös munkát?

Menet közben alakult ki a csapat. Gabi az elejétől fogva azt szerette volna, ha csak azok zenélnek a lemezen, akik vagy készítői vagy szereplői voltak a filmnek. A kemény magot először Áron és Gábor, később Gábor és én, majd végül a Rolanddal (Lukács Roland, a film szereplője), Zsófival (Tálas Zsófia, vágó) és a Studio Einz tagjaival kiegészült csapat jelentette, akik először csak a keverést és a felvételeket készítették, majd teljes értékű tagokká váltak.

Ami a lemez tematikáját illeti, mennyire a filmtől függetlenül, vagy a film kontextusában és/vagy szolgálatában születtek a dalok? Mennyit számított vagy mit jelentett az, hogy nem csak a rendező, Reisz Gábor, hanem a főszereplő, Áron, és te is filmes képzésben részesültetek?

A filmes képzés annyiban segített, hogy bele tudtam képzelni a készülő zenéket a filmbe, tudtam, hogy a mozgókép szolgálatába kell állítani ezeket a zenéket – de a „popzenészi vénám” persze végig önmagukban (is meg)álló szerzeményeket kívánt. A dalok összerakásának folyamata is egészen izgalmas és szemöldökfacsarós volt, inkább hangszíneket váltásokat próbálgattunk sokat; Gabi úgy instruálta a hangszereket, mintha színészeket instruálna a kamera mellől.

Hogyan készültek a felvételek? Stúdióban vagy inkább személyes terekben, a mostanában sokat emlegetett hálószoba-pop hangulatban?

Két fő helyszínen zajlottak a felvételek: A Studio Einz egykori főhadiszállásán a Tátra utcában, ami egy egészen szürreális kávézó alatt található, illetve Einz-ék kihelyezett nyári szuperlakjában, Kismaroson. Ezért hallani néhány dalban kedves madárcsicsergést.

Terveztek-e további VAN-koncerteket Budapesten kívül is? Lesz turné? Lesznek fesztiválkoncertek?

Nem toljuk aktívan, ez igazából nem egy klasszikus értelemben vett zenekar – ezért is neveztük filmzenekarnak. Nem akarjuk „szétjátszani” magunkat, ugyanazt a repertoárt sokszor lenyomni a nézők torkán, hanem mindig valami különlegeset akarunk nyújtani, hogy eseményszámba menjen egy-egy ilyen fellépés. Az egyetlen nyári fellépés, amiről tudok, az a Bánkitó fesztiválon lesz.

Te vagy a közös pont a VAN filmzenekar és az este másik fellépője a Lóci Játszik között. Utóbbi a te dalszerző-énekesi produkciódból nőtt ki zenekarrá. Mennyi ideig tartott és hogyan zajlott ez a folyamat?

Négy éve kezdtem el egy szál gitárral kocsmákban belekiabálni a vendégek fülébe a saját dalaimat, és ez a havonta 10-15 fő egy évvel ezelőtt már 100-150 főre duzzadt. Szeder-Szabó Kriszti állandó partnerré vált, de rá kellett jönnöm, hogy még így is csak egy izgalmas kísérlet az akusztikus vonal, és nem az a forma, ahogy a dalaimat hallani szeretném. Ezért döntöttem amellett, hogy összeszedem a legjobb zenészhaverjaimat, és csinálunk egy „grand bandet”.

Mikor jön az első Lóci Játszik-lemez?

Április 22-én, ezen a koncerten lesz a lemezbemutatónk, így nagyon remélem, hogy egy kicsivel előtte már bele lehet majd hallgatni az anyagba. Január másodikán kezdtük a felvételeket, és a múlt héten raktuk le a pengetőt. Most a keverés zajlik, rendkívül izgalmas.

Kedvenc lemezeid, filmjeid, könyveid mostanában?

Sok Los Hermanost hallgatok: ők a brazil Kispál, a legjobb dolog, ami történt az MPB-vel (Música popular brasileira). Kár, hogy már nem aktívak. Könyvek terén mindig le vagyok maradva, most Vörösmartynál tartok, a Zalán futását fejezem be, elég megterhelő.

Álmaid, rémálmaid, titkos vágyaid?

Egy slágert írni, de nem egyslágeres zenekarnak lenni. Titkos vágyam, hogy álmomban találkozzak a Beatles összes tagjával és eljátsszuk a Get Backet.