Oldal kiválasztása
Selah Sue

Varázslatos hangú soul-énekesnő: Selah Sue

Egyre több olyan belga előadóról hallunk, akik eljutnak a nemzetközi ismertségig – közéjük tartozik a 26 éves Selah Sue is. A Sanne Putseys néven anyakönyvezett énekesnő – akinek friss lemezét, a Reasont itt mutattuk be – május 12-én másodszor lép fel az A38 Hajón, mi pedig ez alkalomból interjút készítettünk vele. Kérdéseinket emailben küldtük el neki, ő pedig – legnagyobb meglepetésünkre – egy hangfájlban küldte vissza a válaszait.

Már koncerteztél az A38 Hajón. Van bármilyen emléked arról a fellépésről?

Igen, van! Két koncertet is adtam már Magyarországon, és elég jól emlékszem rájuk. Épp egy hosszú turné végén voltam, és mindannyian nagyon fáradtak voltunk, de valami fantasztikus energia áradt a közönségből. Tökéletes volt így befejezni azt a turnét. Már nagyon várjuk, hogy ismét fellépjünk nálatok.

Valóban a Selah című Lauryn Hill-számból vetted a művésznevedet?

Így van. Nagyon szépnek találtam a hangzását. Meditatív jelentése van a névnek, és a meditáció, a gondolkodás, az önelemzés mind nagyon fontos dolgok számomra. Nagyon szép az a Lauryn Hill-dal.

Mit szimbolizál a vadonatúj lemezed címe (Reason, azaz ész, értelem)?

Azért lett Reason a címe, mert nagyon érzelmes ember vagyok. Amikor az első lemezem készült, akkor még eléggé más ember voltam, folyamatosan ingadozott a hangulatom, nem tudtam, merre akarok menni. Viszont aztán szép lassan befutottam, és olyan emberek főnöke lettem, akik idősebbek nálam. Mostohagyerekeim lettek, aztán meg elkészítettem a második lemezt, ami nem volt egy könnyű szülés. Két eléggé eltérő ízlésű producerrel dolgoztam. Meg találnom annak a módját, hogy jobban kezeljem az érzelmeimet. Felfedeztem a saját ésszerűségemet. Ez segített abban, hogy a megfelelő módon irányíthassam az életemet.

Honnan jött az ötlet a Reason On The Road sessionhöz? (Videóklip-sorozat, amiben Selah Sue Európa különböző városaiban „utcazenéli” dalainak lecsupaszított verzióit.)

Eleinte úgy voltunk vele, hogy így elég jól lehet promotálni a lemezt. Állandóan úton vagyok, és az időm kilencven százaléka várakozással telik. Arra gondoltam, hogy csinálnék egy szimpla dalt – csak gitár lenne benne, vagy billentyűk, és kipróbálnám a dolgot nyilvánosság előtt. Nem számítottak erre az emberek, és imádom megpillantani az arcukon az őszinte meglepetést. Van, hogy idegesek, van, hogy boldogok, van, hogy lelkesek. Amúgy ez az egész annak is a tesztje volt, hogy működik-e a dolog, vagy sem.

Milyen volt Cee-Lo Greennel és Childish Gambinóval dolgozni, illetve milyen zenésszel dolgoznál szívesen, akivel még nem sikerült?

NYEREMÉNYJÁTÉK
Oszd meg Facebook-faladon a koncert FB-eseményét, és írd meg privát üzenetben a hajó oldalának! A résztvevők között páros jegyet sorsolunk ki, a nyertest üzenetben értesítjük.

Nagyon könnyű volt, Cee-Lóval ráadásul nem is találkoztam. Elküldtem neki a dalt a tengerentúlra, ő ráénekelt, és visszaküldte nekem. Pár nap alatt elkészültünk vele. Childish-sal más volt a helyzet. Épp Los Angeles-ben laktam, és felhívtam, átjött, és nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki. Ez nagyon fontos, ha együtt akarsz dolgozni valakivel. Elkezdett énekelni, és pár óra alatt elkészültünk az ő részével. Varázslatos volt. Biztos fogunk még együtt dolgozni. És hogy kivel dolgoznék együtt szívesen? Inkább producereket tudnék mondani, mint előadókat. Én is előadóművész vagyok, és mivel én is énekelek, nincs feltétlenül szükségem egy másik énekesre. Viszont mindenképp fontos számomra egy jó producer, aki megcsinálja az ütemeket és a produkciós munkát. Flying Lotusnak nagy rajongója vagyok, és nagyon kedvelem Taylor McFerrint és Hudson Mohawke-ot is.

Mennyire volt nehéz befutni Belgiumban soul-, funk- és R&B-dalokkal?

Való igaz, hogy Belgiumban nincsenek túl mély gyökerei ezeknek a műfajoknak, nálunk az indie meg a rockzene megy. Nekem viszont szerencsém volt, mert már a kezdetektől fogva volt közönségem. Büszke vagyok rá, hogy soulzenészként befuthattam.

Igaz, hogy az első együttesed, az AKS dubstepet játszott?

Igen, és a többiekkel a mai napig jóban vagyok. Nagyon tehetségesek, és biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb befutnak a saját erejükből. Én az elektronikából jövök, nagyon szeretem a dubstepet, a drum&basst. El tudom képzelni, hogy jobban elmerülök az elektronikában. Ha nem is a következő lemezen, de majd az azutánin. Azt sem zárom ki, hogy csinálok még valamit közösen az AKS-szel.

Hogyhogy énekesnő lettél, és nem MC?

Mert a soul egy nagyon mély műfaj, és nagyon-nagyon jó zenét akartam csinálni. A MC-ség kevésbé vonz, én énekelni akarok. Mély érzéseket akarok kifejezni. Őszintén szólva nem is nagyon értem a kérdést, de remélem, jól megválaszoltam, ha-ha!