Oldal kiválasztása
Drum 'n' bass, dubstep, hip-hop betétek és rock 'n' roll riffek: Cloud 9+

Drum ‘n’ bass, dubstep, hip-hop betétek és rock ‘n’ roll riffek: Cloud 9+

A Cloud 9+ sajátossága, hogy az élőhangszeres rock/hiphop zenét ötvözik az elektronikus drum and bass és dubstep elemekkel. Feszes dob és basszus alapok, effektelt gitárok és massziv elektronikus hangminták adják a zenei alapot, a zenekar két frontembere pedig dallamos énektémákkal és dinamikus rappel adja meg a zenekar sajátosságát. Így nem csoda, hogy az őszi szezon egyik legforróbb és legenergikusabb klubkoncertje lesz a banda október kilencedikei A38-as fellépése, aminek kapcsán a dobos-samplerös Koller Márkkal beszélgettünk a Freestylers-vel (akik október harmadikán DJ-znek majd az A38 Hajón) közös munkáról, az első lemezükről, remixekről és még sok másról.

Meséljetek a kezdetekről, hogyan állt össze a zenekar?

A zenekar története elég összetett, több tag játszott korábbi formációkban együtt teljesen más stílusokban. Zsoltit (Szivák Zsolt, énekes) egy közös koncertünkön ismertük meg a backstage-ben. Annyira összespanoltunk, hogy még számot is cseréltünk. Pár héttel később találkoztunk és megmutattuk neki a Supernova alapját, amit odaadtunk neki hogy filózzon az énekeken. Lementünk a stúdióba és bekuláltunk tőle, ráadásul megspékelte Skeenyvel (Skeeny Boy, énekes), akit ő hozott be a bandába.

Hogy jött az ötlet, hogy az élőhangszeres rock/hip-hopot ötvözzétek olyan eleketronikus stílusokkal, mint a dubstep vagy a hip-hop? Mennyi idő volt, míg összeállt ez a fajta hangzás, mik voltak a legfőbb nehézségek?

Az elején fogalmunk se volt, hogyan fogjuk megvalósítani, csak mentünk előre és kísérleteztünk, útközben néhány stúdióst kiégettünk. Szeretünk elégedetlenkedni és mindig a legjobbat próbáljuk kihozni. Még bőven van hova fejlődni, de már egyre komplexebben látjuk a zenét, egyre jobban megértjük a másikat, ami nem egyszerű, hiszen mindenkinek megvan a saját stílusa.

Itthon viszonylag kevés zenekar nyúl ennyire bátran ezekhez a stílusokhoz, nincsenek igazán hozzátok hasonló zenét játszó együttesek. Szerintetek miért van ez?

Szerintem ez amiatt van, mert nagyon jó a csapat. Nagyon szerencsés vagyok, szerintem a többiek is így gondolják, hogy egymást megtaláltuk. Annyira színes egyéniség mindenki, hogy aztán ettől lesz olyan, amilyen. Tehát nem elég, hogy te csak elkezdj ilyesmit csinálni, szerintem összetettebb a kérdés és a legfontosabb, hogy olyan emberekkel csináld, akik különlegesek.

A koncertjeiteken a saját számok mellett játszotok feldolgozásokat is. Mi alapján választjátok ki ezeket?

Igen, ezt egyre többen megkérdezik. Egyszerűen szeretünk feldolgozni más előadóktól. Nagyon hasznos is és jól lehet vele hangulatot fokozni. Próbálunk úgy választani, hogy nekünk tetsszen, de közben a közönség igényeit is szolgálja.

A karrieretek valóban üstökösszerű: két év alatt nem csak kiérdemeltétek az egyik legjobb és legaktívabb magyar koncertzenekar címét, de bejutottatok a Nagyszínpad döntőjébe, dolgoztatok a Freestylers MC-jével, ott vagytok az összes fontosabb magyar fesztiválon és még folytathatnánk. Mit mondanátok, mi a sikeretek titka, mire vagytok a legbüszkébbek?

Azt gondolom nagyon nehéz műfajt választottunk, itt messze nem elég, hogy hangszereden jól játssz, vagy jól énekelj élőben is. Amikor a Supernovát feltöltöttük a youtube-ra, nem is gondoltuk, hogy ennyien elkezdik osztani. Bele se gondoltunk, hogy sikeresek lehetünk Magyarországon ezzel a zenével. A Nagyszínpadtól úgy jött a meghívás, hogy kifejezetten szeretnének minket ott látni, nagyon örültünk, de a mezőnyt elnézve nem reménykedtünk a döntőben, aztán Buda Marci élő adásból felhívott minket, hogy a döntőben vagyunk. Nagyon megmozdultak a rajongóink, amit nem győzünk elégszer megköszönni. A Freestylers MC-je egy ikon, óriási élmény volt egy ilyen emberrel találkozni, együtt dolgozni. A jövőben reméljük lesz még hasonlóban részünk.

Melyek voltak a legőrültebb dolgok az elmúlt két évből, ami a színpadon vagy azon kívül történt veletek?

Erre inkább nem válaszolnék.

Meséljetek első, Supernova című albumotokról!

Eleinte nem gondolkodtunk lemezben. A Supernovát a Breathe in követte, aztán jött a Lights, mindegyik track-hez klipet is készítettünk, aztán szép lassan összejött egy lemeznyi, amire rákerült három új klip nélküli dal és a remixek. Tulajdonképpen a két évünk összegzése. Jó érzés a kezünkben tartani a korongot.

A lemezen több remix is helyet kapott, az elektronika különböző területeiről érkező előadók értelmezték újra a számaitokat. Hogyan választottátok ki őket?

Amikor összeállt a lemez, akkor jött az ötlet, hogy néhány remixet is felteszünk, amik megtetszettek. Többnyire barátok készítették, akikkel alapból jó a kapcsolatunk.

Tervek, álmok, rémálmok?

A nyarunk álomszerűen alakult, most a klubszezonra koncentrálunk. Jövő nyáron a fesztiválokon jobb idősávot szeretnénk megcélozni és külföldön bemutatkozni. Mindent megteszünk, meglátjuk mennyire lesz elég, optimisták vagyunk.