Oldal kiválasztása
A Random Trip, a Turbo és a Jávor alapító-dobosa: Delov Jávor

A Random Trip, a Turbo és a Jávor alapító-dobosa: Delov Jávor

A Random Trip Budapest legnépszerűbb improvizatív-élőzenés klubestje. A sorozatban a magyar zenészek krémje és neves külföldi sztárok gyűlnek össze hétről hétre egy kis táncos örömzenélésre. Nem lesz ez másképp idén szilveszterkor sem, hiszen a két szilveszteri koncerten olyanok állnak majd színpadra, mint a Quimby énekese, Kiss Tibi, a Basement Jaxx vokalistája, Vula Malinga, Antonia Vai vagy Fábián Juli. Ennek kapcsán kérdeztük a sorozat alapító-dobosát, Delov Jávort a kezdetekről, az improvizáció fontosságáról és a jövőbeli terveiről.

Hogyan definiálnád a Random Tripet valakinek, aki még sosem hallott róla?

A legegyszerűbben talán úgy lehetne definiálni, hogy profi magyar és külföldi, underground és mainstream zenészek gyűlnek össze keddenként a hajón egy kis improvizálásra, együtt zenélésre. A Random Trip olyan, mint egy játszótér a város legmenőbb zenészeinek, azoknak, akik ki mernek lépni a komfortzónájukból, hogy olyan zenészekkel játszanak több száz ember előtt, akiket talán nem is ismernek, vagy akikkel még nem játszottak együtt.

Hogy jött az egész ötlete? Voltak külföldi vagy itthoni előképek, amik mintául szolgáltak?

Korábban – egy felkérés miatt – már létezett a Random Trip instrumentális verziója, de úgy éreztem, hogy sokkal színesebb és izgalmasabb lenne az egész, ha csatlakoznának hozzánk énekesek is. Ráadásul így sokkal több stílust le tudunk fedni, a hip-hoptól a soulig, a rock ‘n’ rolltól a jazzig.

Mit szeretsz az egészben a legjobban?

Rengeteg mindent, de legjobban talán magát az improvizálást: hogy a zene ott helyben születik meg, a színpadon. Szeretem az ezzel járó meglepetéseket és azt, hogy sosem tudom, mi fog történni a következő pillanatban. Másrészt, így lehetőségem van olyan zenészekkel együtt játszani, akikkel másképp nem lenne. A Random Tripnek köszönhetően, ha csak egy koncert erejéig is, de betekinthetünk a másik zenei világába és közösen alkothatunk valami varázslatosat. A közönség sokszor azt hiszi, hogy előre megírjuk és elpróbáljuk, amit a koncerteken játszunk, de higgy nekem: nem így van!

Mik az előnyei és hátrányai egy olyan koncertsorozatnak, ami az improvizációra épül? Mennyire nehéz elkapnod a groove-ot?

Dobosként elég könnyen megy, és a basszusgitárossal, valamint a billentyűssel már tudunk egy zenei alapot játszani, amire támaszkodhatnak az énekesek. Nem elkapni nehéz a groove-ot, hanem megtalálni a megfelelőt: egy olyat, ami passzol az énekesekhez, akkor is, ha egy teljesen más zenei stílusokban mozognak. Az énekeseknek és MC-knek nem kell mindig a színpadon lenniük, akkor csatlakoznak be, amikor akarnak, amikor jön az ihlet.

Mik az eddigi tapasztalaitok, mennyire nyitottak a zenészek a Random Tripre?

Az elmúlt hat év tapasztalatai alapján kijelenthetem, hogy abszolút nyitottak rá. Rengeteg különböző fajta kollabráció született a Random Tripnek köszönhetően: koncertek, számok, CD-k, duettek, így tovább. A sorozat nagyon inspiráló tud lenni, arról nem is beszélve, hogy új dolgokat kipróbálni mindig izgalmas.

Hogy nézne ki számodra a tökéletes Random Trip felállás?

Hú, ezzel most megfogtál, nem egyszerű, ugyanis rengeteg kedvenc zenészem van. Talán ha Sting basszusgitározna, Robert Glasper lenne a billentyűs, Phil Collins énekelne és dobolna, Erykah Badu szintén énekelne, Jay-Z pedig rappelne, az lenne az álom-felállásom.

Mesélj az első hivatalos Random Trip kiadványról, a Live At A38-ről.

Az elmúlt években rengeteg jó A38-as felvétel halmozódott fel és próbáltuk ezeket összegyűjteni egy DVD-re. Olyanok hallhatók és láthatók rajtuk, mint a világhírű James Taylor, vagy a magyar énekesnők közül Fábián Juli és Sena Dagadu. Plusz felkerült egy stúdiófelvétel is, amelyet egy Random Trip koncert inspirált. Valamint egy másik szám, a Conversation, ami egy jó barátunk emlékére íródott.

Mire számíthatunk, mivel készültök a szilveszteri Random Tripre?

A szilveszteri A38-as Random Trip lassan hagyománnyá válik, idén harmadszorra rendezzük majd meg. Rengeteg nyitott gondolkodású zenész csatlakozik majd az ünnepléshez, olyanok, mint a Quimby énekese, Kiss Tibi, a Basement Jaxx vokalistája, Vula Malinga, Antonia Vai, Fábián Juli, az Ozone Mamás Székely Marci és még sokan mások!

Jövőbeli tervek?

Szeretnénk többet koncertezni külföldön, nemrég jártunk Ausztriában és Németországban és imádtuk! Illetve még több csodálatos zenésszel játszani. Játszott már velünk a Count Basices Peter Legat, Dub FX és Brandon Fields is. Plusz jövőre a tervek szerint megjelenik egy film is a Random Tripről.

Ami a személyes terveimet illeti, Jávor névvel nemrég elindult a saját projektem, ami zeneileg eltér mindentől, amit eddig csináltam. A debütáló koncert január huszonkettedikén lesz, az A38 Hajón, ahol Amy Winehouse egykori vokalistája, Zalon Thompson is fellép majd, akit egy korábbi Random Tripen ismertem meg. Az eddigi projekteimtől eltérően, ez zeneileg egy izgalmas mixe lesz a popnak, a drum ‘n’ bassnak és a soulnak.