Oldal kiválasztása
Akadémia38

Szakemberképzés, sok gyakorlattal: Akadémia38

Az A38 Hajó nemcsak koncertterem, élőzenei klub, Budapest egyik legváltozatosabb független kulturális központja. Nemcsak évi hétszázötven programot, bonyolító, évi kétszázötven koncertfilmet és több mint kétszáz élő tévéadást gyártó különleges helyszín, ahol jó a zene, remek a technika és elkötelezettek a szakemberek. Az A38 Hajó mindezek mellett iskola is, ahol koncerttechnikai szakembereket, hangosítókat, világítástechnikusokat és újabban mozgóképgyártókat képeznek. A február 20-án induló, OKJ-s végzettséget adó képzésekre február 15-ig lehet jelentkezni. Az Akadémia38 február 6-án nyílt napot tart, ennek alkalmából beszélgettünk a képzés vezetőjével, Váczi Kristóffal.

Váczi Kristóf

Az Akadémia38 vezetője: Váczi Kristóf

Az A38 Hajó évről évre bővíti a szolgáltatásait. Honnan jött a képzésbővítés ötlete?

Az A38 Hajó egy igazi közösségi hely. Koncerttechnikai iskolája, az Akadémia38 2013-ban indította első képzését, ezzel a már vállalt minőségi kulturális központ szerep kiegészült a minőségi oktatás funkcióval. Így aztán tényleg egyedülállóan sokszínű helyszínné és intézménnyé vált az A38. Az Akadémia38 indítása természetes folyamat eredménye. Régen sem iskolákban tanulták meg egy-egy szakma csínját-bínját, hanem pár évre egy mester műhelyében tanultak, a tapasztalt szakember közelében az ő szerszámaival. Az A38 koncertjeinek megszólalása és fénytechnikája referenciaértékűnek számít az országban. Ezért ilyen képzések szervezése ezen a helyszínen valóban hitelesnek számít.

A nagyon népszerű hangosítóképzésből idén már a harmadik évfolyam indul. Emellé adja magát a világítástechnikus-képzés, de honnan a mozgóképgyártó-képzés szándéka?

Közel egy éve működik a Petőfi TV, aminek kapcsán heti hat – eddig összesen több mint kétszáz! – élő adást készítünk itt az A38 Hajón. Ezen kívül évi kétszázötven televíziós koncert-dokumentumfilmet készítünk. Így a televíziózás területén is komoly tapasztalatokra tettünk szert. Csak tavaly öt-hat klip készült az A38-on. Itt, a vízen ringatózva igazán tűzközelben lesznek a tanítványok, nem csak életszerűek lesznek a felmerülő technikai problémák, hanem maga az élet.

Akadémia38

Rengeteg gyakorlat: a Petőfi TV élő adásának vezérlője az A38-on

Azt mondod, a fő cél: jó szakembereket képezni. Milyen egy jó szakember?

Jól használható gyakorlati tudással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a várhatóan előforduló feladatokra és problémákra gyors, szakszerű lépésekkel képes reagálni, hiszen már találkozott ezekkel, és tudja a megoldásukat. A gyakorlati tudás mellett biztos elméleti tudással is rendelkezik, és aktuális elméleti tudását persze kamatoztatni is képes. Ez szükséges ahhoz, hogy ne csak egy „betanított munkás” módjára, „én húsz éve mindig ezt az effektbeállítást használom gitárra, és még sosem volt rá panasz„-szerű válaszokat adjon például egy hangosító a zenészeknek, hanem friss ismeretei által képes legyen a folyamatos megújulásra.

Mennyi elfoglaltságot jelent a képzés?

A hangosítóképzés három féléves. A világítástechnikus- és mozgóképgyártó-képzéseink viszont egyaránt két félévesek. Azért, hogy akár munka mellett is végezhetőek legyenek a képzések, az elméleti órák hetente egy hétvégi napon lesznek.

Miben lesz más az Akadémia38, mint a többi iskola?

NYÍLT NAP AZ A38 HAJÓN

Ahhoz hogy egy megtanult dolog hasznosítható tudássá váljon, nem elég egyszer hallani vagy kipróbálni. Sokszor kell alkalmazni, mire rutinszerűvé válik. Nálunk a kötelező gyakorlatokon túl a tanulók szinte korlátlanul szerezhetnek gyakorlatot az A38 koncertjein és a Petőfi TV adásaiban is. Ennek köszönhetően mód nyílik tényleges szakemberképzésre, használható szaktudás átadására.

Hol lesz a képzés?

Természetesen az elméleti és a gyakorlati oktatások is az A38 Hajón lesznek. A tanulók az ország egyik legjobban felszerelt koncerttermében tölthetik a tematikus gyakorlati órákat. Itt minden olyan eszközzel találkozhatnak, amivel egyébként Európa bármely nagy koncerttermében. Emellett a tanulók rezidensként részt vesznek a helyszínen szervezett koncertek, műsorok technikai megvalósításában – ezekből évente több mint hétszáz van, gyakorlatban tehát nem lesz hiány.

Akadémia38

Az egyik helyszín: a tavaly épült panorámastúdió

Kik oktatnak majd? Mi alapján választottátok ki az oktatókat?

A felkért oktatók mindegyike saját területének kiválósága és egyben megszállottja. Így naprakész és igazán használható tudást tud megszerezni a tanuló. Gondolom, elég, ha csak pár nevet emelek ki: Arató Éva tanít majd akusztikát, Jákó Péter digitális technikát, Paczári Károly, Dorozsmai Péter és Válik László hangmesterséget, Sellyei Tamás hangtechnikai eszközökről, Dávid Gyula, az ELTE Atomfizika Tanszékének adjunktusa matematikát, Kuti Sándor, a Magyar Rádió hangmérnöke hangtechnikai alapismereteket. A világítástechnikus képzésünkben kiemelném Zádor Tamást és az általa vezetett Kiégő Izzók vizuális csoportot, a vizuál rejtelmeibe vezetik majd be a tanulókat. A mozgóképgyártó-képzés vezető tanára pedig Pálos György filmrendező, aki nemrég tért vissza Hong Kongból, ahol évekig a City University School of Creative Medián oktatott.

Mi mindent lehet majd megtanulni az Akadémia38-on?

Az egész tananyagot nyilván nem tudom felsorolni. A hangosítóképzés elvégzése után tanítványaink képesek lesznek szinte bármilyen stílusú produkció igényes megszólaltatására, monitorkeverési feladatok, színpadtechnikusi feladatok ellátására. Jártasak lesznek analóg és digitális keverőpultok kezelésében, Pro Tools kezelésében, fesztivál jellegű események hangtechnikai igényeinek kialakításában és lebonyolításában. Átfogó képük lesz különböző mikrofontípusokról és azok megfelelő használatáról.

Akadémia38

Egy élő adás az évi kétszázból

Világítástechnikus-képzésünk elvégzése után nem okoz majd problémát a nálunk végzetteknek a színpadi világítástechnikai rendszerek kivitelezése és működtetése; szinte bármilyen stílusú produkció igényes világítástechnikai megvalósítása; koncertek, rendezvények és fesztivál jellegű események világítástechnikai igényeinek kialakítása és lebonyolítása.

TÖBB INFÓ, JELENTKEZÉS

A mozgóképgyártó-képzés során tanulóink megismerkednek a mozgóképgyártás technikai, technológiai, logisztikai rendszerével. Ennek alapján mind a filmgyártás, mind a televíziós műsorkészítés területén képesek lesznek az adott produkció szervezetébe, a forgatócsoportba beilleszkedni, munkájukat az adott produkció technológiai folyamatába beilleszteni, a stáb többi tagjával és munkacsapatával együttműködni.

Mit ajánlasz azoknak, akiket érdekel a koncerttechnika vagy a film- és tévéműsorgyártás?

Egyet ajánlok: jelentkezzenek! Éljenek ezzel a lehetőséggel, és bátran vágjanak bele! De csak akkor, ha nem csupán egy papír megszerzése a cél, hanem tényleg a hangok, fények, filmek világát akarják megismerni. Rajtunk nem múlik!

Akadémia38

A tavalyi végzősök az A38 koncerttermében