Oldal kiválasztása
Tortoise

Először Magyarországon a posztrock-klasszikus: Tortoise

A modern posztrock egyik legfontosabb, sokak által követett-másolt együttese, a Tortoise hét évvel ezelőtt jelentette meg legutóbbi lemezét. A zenekar amúgy sem az elkapkodott stúdiózásairól híres, hiszen huszonöt év alatt mindössze hét lemezt adott ki. Éppen ezért lett nagy hír, hogy a Tortoise –lejjebb meg is hallgatható – új lemezzel nyitja az évet. A néhány napja, január 22-én megjelent The Catastrophisthoz nagyszabású turné kapcsolódik, aminek magyarországi állomása az A38 Hajón lesz február 17-én. Az utóbbi húsz év egyik legnagyobb hatású zenekara, a Tortoise először jár Magyarországon!

Az 1990-ben alakult, igazából behatárolhatatlan stílusú zenekar az elmúlt negyedszázad alatt mindössze hét lemezt jelentetett meg, de ezek szinte mindegyike klasszikussá vált. Különösen a második, a Millions Now Living Will Never Die, amit sokan a posztrock legfontosabb produkciójának tartanak. Azonban a Tortoise jóval több, mint egy aránylag szűk stílusmeghatározás. A hatvanas-hetvenes évek krautrockja éppúgy jelen van zenéjében, mint az akusztikus kombó-jazz (például a csodálatos TNT albumon), a minimalizmus, az ambient, az elektronikus kísérletek, a szintipop, a progresszív rock.

A frissen megjelent The Catastrophiston meglepő módon a funk, a soul és az elektronika és hangsúlyos – persze amolyan Tortoise-osan. A zenekar feldolgozta például Davis Essex 1973-as súlyos pszichofunk borulását, a Rock Ont, a Yonder Blue című slow-soul számban pedig Georgia Hubley, a Yo La Tengo ütőhangszerese énekel. A lemez – ami egyébként az A38-on szintén hamarosan fellépő Ryley Walker tavalyi albumához hasonlóan ezer szállal kötődik a chicagói jazz-színtérhez – még mindig meghallgatható a Guardianon. Ha onnan eltűnne a premier előtti stream, akkor itt a Spotify-link: