Oldal kiválasztása
Hatalmas tánc, forgatag, mulatság: Stereo Swing és Szűcs Gabi

Hatalmas tánc, forgatag, mulatság: Stereo Swing és Szűcs Gabi

Számos külföldi válogatáslemez és siker után május tizenharmadikán végre színpadra áll a hazai electro-swingmoovement első számú reprezentánsa, a Stereo Swing! És ki más tolmácsolhatná jobban a Jazzy és MR2 Petőfi Rádióból már jól ismert, nagyszerű dalokat a leghitelesebben, mint a Cotton Club Singers egykori dívája, az Eurovíziós Dalfesztivál hazai válogatóversenyének, A Dal-nak a középdöntőse: Szűcs Gabi. A koncert kapcsán beszélgettünk vele és a Mystery Gang-dobos Tamási Lászlóval a korábbi zenekarok hatásáról, a klasszikus swing és a huszonegyedik századi változata közötti különbségekről, a lemezről és még sok másról.

Meséljetek a kezdetekről, hogy állt össze a zenekar? Kik voltak rátok a legnagyobb hatással?

Szűcs Gabi: Tamási Laci, a Mystary Gang dobosa hívott fel, lassan már két éve, hogy szeretne pár dalt összehozni electroswing dalt, vannak ötletei. Lenne-e kedvem a meglévő alapokra és szövegekre írni dalt, vokált, elénekelném-e? Meghallgattam a számokat és nagyon tetszettek, ráadásul rögtön jöttek rá a dallamötletek, vokálok. Így, ilyen egyszerűen, könnyedén kezdtük, és mára, hogy kész a lemeznyi anyag, zenekarrá bővültünk. Elkezdtünk koncertezni, és a live act formációt kibővítettük, így most DJ, ének, dob, trombita, szaxofon felállásban játszunk, sajnos Laci nincs benne a zenekarban. Én a Cotton Club Singers óta a swing szerelmese vagyok, nekem ez megy a legjobban, legkönnyedebben. Alapvetően a 40-es, 50-es évek jazz díváit hallgatom, ők inspirálnak: Billie Holiday, Nina Simone, Sarah Vaughan,de imádom a big band muzsikát is.

Tamási László: Személy szerint gyerekkorom óta hatással van rám a 20-as 30-as évek swing zenéje, és a műfaj olyan kultikus alakjai, akiket itt hosszadalmas lenne felsorolni. Amikor itthon még híre-hamva sem volt a műfajnak, és nem nőtte ki ennyire magát, akkor találkoztam ezzel az egésszel, és felkaptam a fejem, hogy ez meg mi? Aztán elkezdtem dalokat írni, félreraktam, folytattam, megint félreraktam, aztán végre összeállt egy-két kezdetleges zenei alap, és szöveg. Hívtam a Gabit, aki egyből benne volt a dologban, Ordiman pedig az egyik legismertebb electroswing DJ itthon, és vele is már a kezdetek óta együtt gondolkodtunk.

Szinte minden tag játszott a Stereo Swing előtt egy másik zenekarban: mennyire engedtétek be a korábbi zenekarok hatásait a mostaniba?

Szűcs Gabi: Az én összes eddigi zenekaromnak köze volt a swinghez, akusztikusan a mai napig játszom velük, így a legkönnyebb dolgom nekem volt. A zenekar többi tagja pedig képzett jazz zenész, és akármilyen stílusban is játszanak más zenekarokban, ez a stílus nagyon jól megy mindenkinek. Biztos, hogy az új dalainkban kicsit majd tágítjuk a határokat, de ez főleg rajtunk, szerzőkön múlik. Most egy klasszikus James Bond-os nótán dolgozunk éppen.

Tamási László: Mindenki játszott már swing zenekarban, így nem volt nehéz azonosulni a stílussal, de ez egy elég kötött produkció, így a dalok nem nagyon kalandoznak a műfajok között, habár ha végignézzük, hogy ki hol játszott eddig és jelenleg, akkor igen színes a paletta zeneileg. Koós-Hutás Áron (PASO, E.T. Projekt) Herold Peti (Mr. Vasovski, Berkes Olivér), Jász Andris (Kéknyúl), (Nádor Dávid (Mr. Vasovski) és DJ Ordiman a zenészek.

Külföldön hosszú ideje sikeres és népszerű az electro swing, itthon mégis a tiétek az első stílusba illő lemez. Mit gondoltok, mi lehet ennek az oka?

Tamási László: Azt gondolom, jókor nyúltunk a dologhoz, és kellő lelkesedéssel. Gabinak a swinghez kötődő viszonyát senkinek nem kell bemutatni, Ordiman évek óta játssza az electroswinget országszerte klubokban vagy fesztiválokon, én pedig gyerekkorom óta elfogult vagyok a műfajjal szemben. Az anyag egyébként elég hosszú idő alatt állt össze, mindenki zenélt és zenél máshol, és ez eddig megmaradt hobbynak. Közel két évvel ezelőtt kezdtük el az első dalt felvenni stúdióban, most viszont végre egy lemeznyi összegyűlt, amit úgy gondoltunk, hogy érdemes bemutatni. Azóta számos külföldi és hazai válogatás lemezre kerültek fel a csapat dalai, és az MR2 Petőfi is előszeretettel játszotta a Queen Of The Ride, a Dancing Daddy vagy a legfrissebb Big City Dandy című dalt.

Szűcs Gabi: Amit Laci mond, az igaz, jó energiák véletlen találkozása volt ez. Másrészt azt gondolom, hogy a titok a saját nótákban is rejlik: nem tribute zenekarnak lenni, hanem saját dalokat írni. Ezt talán eddig sokan nem vállalták, vagy ötletük nem volt. Én is ebben a formációban próbáltam ki magam először szerzőként, és nagyon élvezem. Másrészt swing zenésznek, frontembernek kellett találkoznia az elektronikus zenében jártas DJ-vel, szerzővel. Nagy szerencse volt, hogy nekünk ez összejött.

Hogyan definiálnátok a fő különbséget a negyvenes évek klasszikus swingje és a mostani, huszonyegyedik századi változat között? Miért pont az utóbbi fogott meg titeket?

Tamási László: Az, hogy ennek most van egy divatos fellángolása, az csak öröm számomra. A swing zene a saját idejében is divatos tánczenét jelentett, és ez mit sem vesztett eredetiségéből majd száz év távlatából. A zene lényege nem változott, csak a formai követelményei lettek kicsit maira szabva. Ha egy nagyszerű műfajt így lehet eljuttatni újabb generációkhoz, és életben tartani, megújítani az szerintem jó dolog. Persze kellő ízléssel kell a zenéhez nyúlni, hogy ne gagyi értéktelen szemét váljon belőle, hanem egy szerethető mai, friss dolog, ami az eredeti gyökerekből táplálkozik. A határvonalat nem könnyű megtalálni, és nem is mindenkinek sikerül ebben a műfajban sem.

Szűcs Gabi: Én nagyon örültem, amikor ez a modernizált swing megjelent és sikeres lett a világban. Parov Stelar sokat tett azért, hogy megújítsa a régi swinget. Én azért örültem, mert éreztem, hogy ezzel a frissített, XXI. századi hangzással, és saját dalokkal olyanokhoz is eljut a zenénk, akikhez egyébként a klasszikus swing nem. Sokkal jobban táncolható, pörgősebb, bulisabb ez a változat.

Énekesek terén miért pont Szűcs Gabira esett a választásotok?

Tamási László: Ki más? A dalokat hobbyból keztem el írni a saját szórakoztatásomra, és mivel Gabit már régebbről ismertem a Cotton Club Singers-ből, egyértelmű volt, hogy neki mutattam meg az első szerzeményeket, hogy mit szólna hozzá, és lenne-e kedve elénekelni. Volt. Tetszett neki, és aktív részese lett a produkciónak, mint szerző és előadó egyaránt. Ő egy igazi swing díva.

Szűcs Gabi: Én pedig örülök neki nagyon, hogy engem hívott. Illik a hangom, a habitusom az egészhez, talán ezért jutottam eszébe.

Meséljetek a koncert apropóját adó első Stereo Swing lemezről, mit kell tudni róla? Mit várhatunk majd a lemezbemutatón?

Tamási László: A lemez egy nagyszerű közös munka eredménye. Nem sürgetett minket sem idő, sem kiadó, sem mi egymást. Kényelmesen dolgoztunk a saját tempónkban, a saját szórakoztatásunkra, és ezért nem lett belőle egy izzadságszagú, összekapott, félkész dolog. Volt időnk átgondolni, újra énekelni, alakítani a dalokat, aminek az eredménye egy nagyon szórakoztató lemez lett.

Szűcs Gabi: Alapvetően egy pörgős, vad, electroswing lemez lett, méltó a címéhez: We wanna swing your world. Mindent megcsináltunk benne, amit szerettünk volna. Jellegzetes hangzása lett, szerintem egy Stereo Swing nóta már most felismerhető. A lemezbemutatón DJ Ordiman, Koós-Hutás Áron, Herold Peti, Nádor Dávid és én remélhetőleg egy óriási bulit csapunk. Lesz két feldolgozás is, és pár számra Laci is beül a dobok mögé. Ha minden igaz, egy flashmob is készülőben van, remélem nem árultam el titkot!

Tervek, álmok, rémálmok?

Szűcs Gabi: Jó sok koncert lesz a nyáron, most arra koncentrálunk, hogy minél több helyre eljussunk. Fesztiválokon, klubokban lehet velünk találkozni. Az az álmunk, hogy a jövő évi fesztiválszezonban megkérdőjelezhetetlen legyen a Stereo Swing. Rémálom nincs, ebben a műfajban ez nincs benne.


A cikk elkészülését a Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.
cstp-logo-web-smallnka_hu