Oldal kiválasztása

Fékeveszett szabadság és zabolátlan életérzés: Mystery Gang

Idén januárban debütált a hazai rockabilly legenda Mystery Gang EP-sorozatának, a Wild 50’s Nights-nak az első része, most pedig folytatódik az utazás az ötvenes évekbe! Az A38 Hajó blogján debütál ugyanis a második felvonás, négy új számmal, melyeket élőben először szintén nálunk hallhat majd a közönség március tizenhetedikén. A premier mellett kifaggattuk a gitáros-énekes-frontember Egri Pétert amerikai turnékról, életfelfogásról, Buddy Holly-ról és még sok másról.

Lassan húsz éves a Mystery Gang és a közel két évtized alatt szinte mindenben kipróbáltátok magatokat, ami a stílusba (és azon kívül) belefér. Hogyan tud megmaradni a zenekar, a zenélés izgalmasnak? Milyen tanácsot adnál egy most induló bandának?

A zenélés izgalma számomra kiapadhatatlan kút, mint egy szép táj, szép képzőművészeti alkotás, vagy egy szép nő. Állandó izgalomban tart, mert tetszik, mert szeretem, és ez az életet jelenti számomra. A kérdés második felére: nagy szorgalommal, nagy alázattal, meg kitartással, nagyon kell szeretni azt, amit csinál, vagy bele se kezdjen!

Turnéztatok már Amerikában és Európában is, mik a tapasztalataitok, máshol máshogy fogadjátok a zenéteket? Más a tengerentúli közönség?

A közönség mindig olyan, amilyenek mi vagyunk, és mi mindig igyekszünk a legjobbak lenni. Zenei fordulatainkra, improvizációs gagjeinkre, tengeren innen tengeren túl, határainkon innen és határainkon túl teljesen hasonló a reakció. Minket nagyon szeretnek. Mindegy, hogy csíkos pólóban, bőrdzsekiben, vagy fehér ingben, nyakkendőben adjuk elő a világunkat. Azt hiszem a legfontosabb a hitelesség.

A sikeretek, valamint a hasonló zenei stílusban készülő filmek és színdarabok népszerűsége a bizonyíték, hogy a rockabilly-nek van létjogosultsága Magyarországon. Szerinted akkor miért nincs több rockabilly előadó?

Nagyon sok fiatal, és kevésbé fiatal rockabilly zenekar van, akik garázsok mélyén próbálnak, és követnek engem, minket. A Cseh Tamás program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával az elmúlt időszakban lehetőségem nyílt arra, hogy némelyiket be tudjam mutatni. Így már március 17-én az A38 hajón is láthatóak, hallhatóak lesznek.

Az ötvenes évek nemcsak zeneileg, de életfelfogás illetve öltözködés szempontjából is nagy hatással volt rád. Ráadásul előadásokat is tartasz a témában – utóbbiak miről szólnak pontosan és mi fogott meg téged ennyire a korszakban? Mit ajánlanál, mivel érdemes kezdeni az ismerkedést?

Igen a korszak szerelmese, ismerője vagyok. Az 1950-es évek nyugati világának zenéjében, öltözködésében, irodalmában, filmművészetében, képzőművészetében olyan ördögi, vagy ha úgy tetszik isteni öröklét rejlik, és ez időről-időre visszaköszön különösen itt és most, a 21 század elejének úgynevezett popkultúrájában. Az ismerkedést kezdje egy jó 1950 évekbeli olasz neorealista, filmmel, semmiképp se remake-kel, ha valódi az ismerkedés. A Youtube csatornáin a zene, a tánc, az öltözködés, a hajviseletek mind-mind elérhetőek . Egy olasz neorealista filmmel Antonioni, vagy Fellini rendezésében mondjuk 1955-57 körüli időkből.

Pár éve a Művészetek Palotájában adtatok egy Privát Buddy Holly Story című műsort. Miért különlegesen fontos ő a számodra, mit kaptál tőle?

Buddy Holly 1959.02.03-án éjjel 1.30-kor két koncert között bérelt sportrepülőgépén többedmagával lezuhant. Rock and roll, rockabilly a 20 században kialakult pop, és rock ikonikus énekes, gitáros, dalszerző alakja nagy hatással volt rám, hozzá hasonlóan a rock and roll műfaj valamennyi társ ágában kipróbáltam magam. Én is, akár csak Buddy Holly sokat tágítok a műfaj határain, és sokat teszek azért, hogy ez a műfa kikerülve a honky-tonk bárokból „nagyszínpados” legyen.

Ehhez kapcsolódóan: tavaly ötvöztétek a rockabilly műfaját magyar népzenei elemekkel a Mystery Gang: Go Folkkal és kísért már titeket vonósnégyes is. Ezeknek az ötlete hogy jött? 2017-re is készültök hasonlóval?

Igen tele vagyok ötletekkel az elkövetkező száz évre. Számomra szerzőként és mondhatni rockabilly producerként izgalmas dolog más műfajokból előadókat behozni. Rockabillyzett már velünk Gangsta Zoli, Péterfi Bori, Pásztor Anna, Szabó-Kimmel Tamás, Mohamed Fatima, a magyar rádió szimfónikus zenekara, népzenészek egyaránt. Az idei évünk a vérmes rockabillyről fog szólni.

Januárban jelent meg a Wild 50’s Nights EP első része, amit most követ a második. Meséljetek a két felvonásról!

Életem legsikeresebb lemeze készül Wild 50’s Nights címmel azaz a Vad ötvenes évek éjszakái. Négy dalonként jövünk ki vele az elsőnek hihetetlen pozitív volt a nemzetközi fogadtatása. Nem hiszitek el, januárban jött ki, egy hónapra rá Las Vegasi fellépésre kaptunk meghívást a Viva Las Vegas fesztiválra. A lemez összességében az ötvenes évek legjobb fekete és fehér zenei hagyományait eleveníti fel Kiindulópont a rock and roll és rockabilly zenei bölcsője a legendás Memphis, Tennesse Sun Records. A második EP is márciusban ezt a vad, ötvenes évekbeli hangzást, és világot követi, nagyon erős rhythm and blues, és country gyökerekkel. De a zene már vad, ösztöni, mindent elsöprő 50’s rockabilly. Ezt a fajta zenei kultúrát érzésem szerint a tizenéves, legfiatalabb koncertlátogatónak meg kell mutatni. A mai popkultúra erre épül, enélkül nincs.

Mire számíthatunk majd március 17-én, a Mystery Gang fesztiválon?

A Cseh Tamás program támogatásával két fiatal rockabilly zenekart is bemutatunk a nagyközönségnek. Ígéretesek! Mi a Mystery Ganggel, bemutatjuk a legújabb angol nyelvű dalainkat, a március elsején megjelenő EP dalait is beleértve, ezen túl pedig lesz minden ami az elmúlt közel húsz évünkből a közönség és az együttes közös kedvence, úgy, mint a Betty Page, Voodoo Doll, Gang Up, Megőrülök érted… Szóval fergetes rockabilly estnek nézünk elébe!

A cikk elkészülését a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Programja támogatta.

Hangfoglaló Program       nka_hu