Oldal kiválasztása

Bemutatkozik az Intim Torna Illegálból kivált Kiss Sándor új zenekara

Új zenekart hozott össze a korábban a Kistehénből, majd az Intim Torna Illegálból ismerős Kiss Sándor basszusgitáros-zenekarvezető. Társainak egy része ugyancsak a hazai zenei színtérről már ismerős zenész. Az év elején alakultak, az A38 Hajón most mutatkoznak be – a zenekar július 23-án a Tetőteraszon ad koncertet. Kiss Sándorral beszélgettünk.

Hogyan állt össze az új zenekar? Kik a tagok? Kérlek, mutasd be őket!
Az alapvető szempont a részemről az volt, hogy csak normális és őszinte emberekkel szeretnék egy közösségben lenni. Olyanokkal, akik szeretnek zenélni, és örömmel jönnek próbára, és akikkel jól esik együtt csinálni valami új dolgot. Tavaly szeptember végén Némó (Németh Gábor) felhívott, hogy most szervez egy új zenekart és hallotta, hogy éppen szabad vagyok, és reményei szerint nyitott a dalaira, vagy egy új zenekarra. Leültünk és beszélgettünk, elmondta mit szeretne, aztán én is elmondtam, én mit szeretnék, mi a feltétetele annak, hogy új zenekarba kezdjek – amúgy ezek nagyon egyszerű dolgok, azok, amikről előbb beszéltem. Valójában az első pillanattól egy nyelvet beszéltünk, annak ellenére, hogy – bár képben voltunk egymással kapcsolatban, tudtuk a másikról, hogy mit csinál – közelebbről nem ismertük egymást. Az alakuló zenekarhoz Némó hozta a gitárost és a billentyűst, aztán, amikor még nem volt dobos, én ajánlottam Pusztai Gábort, akivel sok projektben dolgoztam már együtt. Így állt össze a felállás: Németh Gábor (Némo) – ének, gitár, Bűdi László – gitár, vokál, Kiss Sándor – basszusgitár, vokál, Juhász Attila – billentyű, Pusztai Gábor – dob. Némó átküldte a dalait, amik tetszettek, aztán az első zenekari próba is működött – és azóta is működik minden. Elindultunk.

Volt-e alapelképzelés, tudatosság arra nézvést, hogy merre induljon zene, szöveg, hangulat tekintetében az együttes, vagy spontán történtek a dolgok?
A dalok nagy része már megvolt az induláskor, Némo és Juhász Attila dolgozott már rajtuk, és várták, hogy zenekar is legyen hozzá. Amikor aztán összeállt az együttes, elkezdtük gyúrni a számokat, amik szépen hétről-hétre összeálltak. Január végére elkészült egy EP, és készült egy klip is, úgyhogy szerintem jó haladtunk. Koncepció? Természetesen van, anélkül nem nagyon működnek a dolgok. Ez azt jelenti, hogy a zenekar neve, a kiállása, és a dalai kell, hogy összecsengjenek egymással, hogy rímeljenek egymásra. Az együttes életét én intézem. A zenekaroknak meg kell érteniük, hogy ha saját maguk nem nyomják a dolgaikat, akkor nem történik sok minden. Néha nagyon sok idő megy el arra, hogy várják a csodát, az meg nem nagyon jön magától. Február 20-án indultunk. A start nagyon izgalmas volt, és azóta is szépen haladnak a dolgok, mert mindennap történik valami tök jó dolog, és van tűz a csapatban.

Hogy áll a repertoár kialakítása? Mikor várható újabb dal, és bemutatkozó lemez?
A koncertműsor egy az egyben az ősszel megjelenő nagylemez anyaga, ami egyébként már kész van, de még simogatjuk egy kicsit. Már túl vagyunk pár koncerten is, és igen jó érezni azt, hogy koncertről-koncertre jobban szólnak a dalok és erősödik a zenekar. Ahhoz képest, hogy februárban alakultunk, nyáron már rengeteg helyen láthat minket a közönség.

Mik a SkyHős tervei az idei évre?
Természetesen egy lemezbemutató koncert ősszel, új videóklip, sőt szerintem minimum kettő, mert nagyon sok erős dal van a lemezen, és persze koncertezés – megjelenni minden olyan zenei platformon ahol lehetséges, és persze olyan helyeken is, amik nem megszokottak. Terveink szerint ősztől megkerülhetetlenek leszünk.