Oldal kiválasztása

Különleges koncertre készül a Less Than Jake vendégeként a Yellow Spots

Az A38 Hajón koncerttel ünnepli születésnapját a hazai zenei élet egyik legsajátosabb színtércsinálója, Schlekman Dániel, azaz Professzor Schlek, a Yellow Spots dobos-zenekarvezetője. Kikérdeztük.

A születésnapodat egy különleges Yellow Spots-koncerttel ünnepled majd a Less Than Jake előzenekaraként. Mivel készültök az egyszeri alkalomra?
Igen megtisztelő, hogy pont a világra jövetelem évfordulóján játszhatunk a kaliforniai ska-punk-sztárbandával, akikről úgy tudom, nagyon jók élőben! A jeles napra 5 fúvósból álló szekcióval megyünk, tuba-harsona-tenor&altszax-trombita felállásban, bitangul fogunk megszólalni. Közben egy időre búcsút veszünk női vokalistánktól, Miss Creepley-től (ezentúl Németföldön tervezi okítani az éneklést). Két profi múmia is jön Brazíliából és Újpestről irdatlan kellékekkel hergelni a közönséget és zenészeket a felpörgetett műsorunk közben.

Mi volt egyébként a legextrémebb dolog, ami valaha is történt veletek a színpadon?
Nehéz választani! A műbabák és oda nem illő tárgyak, elemek igen gyakoriak mellettünk a porondon… Két kiemelkedő élmény: 2014 elején Dél-Lengyelországban a klub tulaj 93%-os alkoholt itatott velünk kötelező jelleggel a fellépés előtt, nem sokra emlékszünk, az biztos, hogy frontemberünket, Fogkefe urat a lábánál fogva kellett kiráncigálni a DJ pultból. Az extrémségi pálmát mindeddig a 2007-es rákóczifalvai eset viszi. Vendégszerető helyi punkok hívtak meg kis művházas bulijukra, akik a megérkezésünktől fogva a “döbbenet” nevű pálinkát öntötték belénk. A technikus már a koncertünk előtt hazament, miután 4 mikrofont lerakott a 7 fős zenekar elé arra hivatkozva, hogy a nagybőgő akusztikus hangszer, azt nem is kell hangosítani. A szeszgőzös estén megjelent a rendőrség, a razzia a színpadon ért minket, mely után akkori énekesünk, Aberrált elfelejtette, hogy melyik együttesével játszik, és a punk formációja, a Csók és Könny szövegeit harsogta a Spots zenéjére.

Időközben felkerült az A38 Vibes YouTube-csatornájára a zenekar tavalyi koncertfelvétele:

Egy ideje már dolgoztok az AgylebenyFlört albumotok folytatásán, hogy álltok most vele? Lesz mellé képregény?
Gyakorlatilag 90%-ban meg vagyunk vele. A billentyűsünk, Kevert úr kilépése miatt minden vele összerakott új dalt rögzítettünk, tavaly nyár vége óta egészen pontosan 18 számot Vitéz Gergő (Keleti Blokk) stúdiójában. Csakhogy időközben elfogyott a pénzünk. Így hamarosan indítunk egy kampányt és megpróbáljuk közösségi finanszírozásban befejezni a lemezt.

Természetesen lesz most is képregényfüzér Oravecz Gergő mester által. A rajzok fele már elkészült, a második adagba pedig belerajzoljuk azokat, akik támogatják az albumot. Lehet majd választani, hogy áldozatként vagy bűnözőként kerüljön fel a borítóra valaki.

Elindultatok egy másik irányba az új számokkal, vagy maradtak a rátok jellemző belezős balladák, valamint a swing-a-billy stílus?
A 2012-es tagcserék óta kicsit jobban előtérbe került a ska stílus, köszönhetően Fogkefe úr kulturális gyökereinek. Mindazonáltal tartjuk nagyrészt az abszurd swing-a-billy vonalat belefűzve a szörföt meg pl. a 7/4-es jazzpunkot is, ráadásul néhol kicsit még jobban elborulva mint eddig. Van még benne tartalék bőven!

Két éve felvettétek egy supersonicos koncerteteket is, mik a terveitek vele?
Sajnos azon a koncertünkön ukrán harsonásunk, Roman Pozanski jól berúgatta a zenei társulat felét vodkával, így nem tartozik a legjobban eljátszott előadások közé. Ám a látvány azért megvolt! Megpróbáljuk a jobban sikerült számokat összeollózni és mintegy előzetesként még az AgylebenyFlört II. megjelenése előtt feltenni a videómegosztóra.

Tervek, álmok, rémálmok?
A nagylemez megjelenése után annak tételeiből kisfilmszerű videóklipek gyártása, amiben önkéntes profi/félprofi színészek játsszák el a történeteinket, amikről a szövegek szólnak. Ilyen lesz pl. a Kisbolt előtti söregylet a többnyire lakótelepeknél lévő kis ABC-k, zöldségesek közelében kialakuló csoportosulásokról és azok életjelenségeiről.

Az AgylebenyFlört II. utáni 5-6 tételes tematikus EP kiadása: különböző, számomra tipikusan unszimpatikus személyek jelképes, de brutális kivégzésével (közterület fenntartók, biztosító cégek retteghettek). Emellett természetesen lemezbemutató turné. Az utóbbi időben inkább külföldön játszottunk, de most megpróbálunk az itthoni klubokra/fesztiválokra összpontosítani megint.

A Spots-on túl tervezek egy újabb rádióműsort/youtube sorozatot Boncasztal néven, ahol már egész biztosan feloszlott zenekarok életútját járjuk végig interjúk segítségével, ki hogy indult be, mikor ért a csúcsra, milyen kudarcok érték, miért ment szét és mindezt hogy élték meg a tagok és közelállóik.