Oldal kiválasztása

Nihil-újrajátszó Junkies-koncert az A38-on

Az A38 Hajó lemez-újrajátszó sorozatában, az alkalommal a Junkies vesz elő egy évfordulós albumot. A 20 évvel ezelőtt megjelent Nihilt adják elő augusztus 31-én a Tetőteraszon.

Hogyan gondoltok vissza a lemezre, milyen korszakában készítette el a zenekar, milyen volt összehozni? Egyáltalán milyen volt akkor a Junkies? Ma másképp csinálnátok, vagy így jó, ahogy megtörtént?
Nagyon idilli nihil volt akkor, nem sok gondunk volt akkoriban, azt csináltuk, amit szeretünk, ráadásul fiatalok voltunk, és sikeresek. Elmentünk múltkor az oviba ahol próbáltunk, csomó emlék előjött.

Milyen zenék hatottak a legjobban rátok akkoriban?
Elsősorban a Beatles, és a Stones, de akkoriban sok Wildhearts-ot hallgattunk, és vicces, hogy például Riki, amennyire emlékszem, Prince-t hallgatott, én meg leginkább Police-t. Barbaró volt a legtermékenyebb, bármihez hozzáért, dal lett belőle.

Az 1995-ös Káros az egészségre után ez a lemez hozta el a zenekar igazi áttörését. Éreztétek ezt akkor? Mi változott körülöttetek ezzel a lemezzel?
Nagyon gyorsan beütött, szinte hetek alatt. A Warner nagyon jó munkát végzett, mindenhova eljutott a lemez híre, volt egyből jó klip, ilyenek. Minden klappolt. Mi nagyon gyengének éreztük az albumot, de a közönség hamar meggyőzött minket arról, hogy működnek a dalok.

Milyen érzés ennyi év után hozzányúlni egy lemezhez, újrajátszani egy régi albumot? Próbáljátok az akkori érzéseket újraérezni? Vagy a mai helyzethez igazítjátok a lemezt?
Az az érdekes, hogy nem is nagyon kellett próbálni, annyira belénk ivódott, az összes szöveg megvolt fejben.

Húsz év telt el. Mennyire vagytok ott, ahol akkor képzeltétek, hogy lesztek majd? Milyen utat jártatok be?
Tesszük a dolgunkat, szeretünk együtt játszani, még mindig élvezzük a koncertezést, bár már sokkal fárasztóbb, mint régen.

A Nihil a zenekar emblematikus lemeze. Melyik Junkies-albumokat tennétek mellé? Melyikek jelentenek még hasonlóan sokat számotokra? És miért?
Én a Tabu és a Hat lemezünkön kívül mindegyiket szeretem, szerintem a Nihil sem jobb a többinél, egyszerűen csak az van, hogy a közönség nagyon szereti.

És akkor a jelen időről: mik a Junkies idei, illetve aktuális tervei?
Viszonylag új még az aktuális lemezünk kb. 20 hetet töltött a MAHASZ listán, a közönség szereti, Barbaró dolgozott vele a legtöbbet, ha kipörgettük, nekiállunk új lemezt csinálni, ahogy eddig.