Oldal kiválasztása

Magyarországi bemutatkozására készül az introvertált dreampopban utazó Vök

Izland kimeríthetetlen forrása a különleges könnyűzenének, amire a legaktuálisabb példa az elsősorban dreampopként kategorizálható Vök, akik az A38 Hajón adják első magyarországi koncertjüket szombaton. Az introvertált hangulatokat szintetizátorokkal és finom énekléssel megjelenítő zenekar ütőhangszerese, Einar Hrafn Stefánsson válaszolt a kérdéseinkre.

Nehéz elmenni amellett, hogy izlandiak vagytok. Mivel kell számolnia annak, aki egy ilyen nagy könnyűzenei múlttal rendelkező kis országban lép be a popbizniszbe?

Az izlandi zenei szcéna nagyon kicsi és bennfentes. Olyan, mint egy nagy család, ahol minden zenész nagy tisztelettel van a másik iránt, erre nagyon büszke vagyok. Nincs nagy versenyhelyzet és senkinek nincs túl nagy egója. Nagy támogatást élvez a kísérletezés és az out of the box-gondolkodás, nagy tere van a kreativitásnak. Szerencsés, hogy olyan művészek kövezték ki az utat előttünk, mint Björk és a Sigur Rós.

Kik a kedvenc hazai előadóid?
Személyes kedvencem Högni Egilsson, aki remek ember, nagyon különleges zenész, összehasonlíthatatlan hangszínnel. Mind nagy GusGus-fanok is vagyunk, fantasztikus életművük van és mindig képesek megújulni. Az új izlandi kedvencem az aYia, akik legalább annyira jók élőben is, mint felvételen. Hiphopból a Cyber a kedvenc, okos és esztétikus a zenéjük. 

És kik a kedvencek Izlandon kívül?
Sosem voltak konkrét kedvenc előadóim, drámai módon változik az ízlésem hétről hétre. Mostanában, bármennyire is furcsa, sok industrial technot hallgatok. Sokat pörgettem az új Little Dragon-lemezt, emellett még mondanám a Hot Chipet, a Gorillazt, King Krule-t, a Pale Honey-t és még rengeteg zenekart és előadód.

Gondolkodtatok már azon, hogy máshova költöztök, vagy teljesen elégedettek vagytok a szülővárosotokban/hazátokban?
Imádok Reykjavíkban élni, de jó lenne kipróbálni valami újat egyszer. Most már családom van, és Izland nagyon támogatja a gyerekvállaló családokat, ezt nehéz lenne elengedni. De ki tudja, mit tartogat a jövő! A zenekar számára lenne értelme, ha közelebb költöznénk Európa szívéhez. Szar ilyen sok cuccal együtt repülni és hasonlók.

Mik voltak a fő inspirációk a debütalbumotok, a Figure írásakor?
Kávé és sok érzelem.

Több nagy eredményt pipálhattotak már ki – nyertetek tehetségkutatót, volt egy sikeres KEXP-sessionötök, nemzetközi turnék, és még sorolhatnánk. Mire vagytok a legbüszkébbek?
Az első lemezünk megjelenésére és a reykjavíki bemutató koncertre. A hónapokon át tartó intenzív munka az agyadra megy egy idő után, amikor végre kijött, megkönnyebbültem. Akkor már nem tudsz rajta változtatni, és fókuszálhatsz új dolgokra. A lemezbemutató pedig csodálatos volt. Minden barátunk és családtagunk ott volt, meg tudtuk nekik mutatni több hónapnyi munka gyümölcsét.

Sok dalotokból készült remix. Miért van ennek ekkora súlya nálatok? Tervezitek ti is, hogy átgyúrjátok más zenekarok dalait?
A remixek nagyszerű új perspektívákat nyitnak meg egy dalban. Egyszerű és tökéletes módja ez annak, hogy különböző háttérből érkező művészek együttműködjenek. Sok remix job, mint az eredeti dal, soknak pedig egyáltalán nincs értelme. Margrét egyébként nemrég csinált egyet Egy Tusk-dalhoz, hallgassátok meg!


Intenzív európai turnézásba kezdtetek pár napja. Mit vártok ettől a körúttól?
Hideg és esős napokat. Sok új barátot és fejlődést a zenekar élő megszólalásában.

És a budapesti állomástól? Jártatok már itt korábban?
Még soha, de csak jókat hallottunk róla. A barátnőm volt ott tavaly, imádta. A menedzserünk is nagyra van vele, pedig általában semmivel sem szokott így lenni. Úgyhogy várjuk nagyon!