Oldal kiválasztása

A technotól a trip-hopon keresztül a pszichedéliáig számos stílust ötvöző Kaltenecker-Marko duó csütörtökön az A38 Hajó Tetőteraszán lép fel

Nehezen vitatható, hogy Magyarország legeklektikusabb duója a Kaltenecker-Marko produkció. A Special Providence-tagok side projektjeként alakult formáció dobosát, Markó Ádámot kérdeztük a történetükről, komplex zenéjükről és a mindennapokról.

Zsolttal közös „anyazenekarotok” a Special Providence. Miért döntöttetek úgy, hogy külön projektet építetek duó felállásra?
Régi vágya volt mindkettőnknek egy szabadabb, experimentális dolog és aztán az élet úgy hozta, hogy meg kell csinálnunk. Jött egy külföldi  koncertfelkérés, ami annyira jól sikerült, hogy elkezdtünk rajta dolgozni. A pszichedelikus rocktól a trip-hopon át a technoig számos elektronikus zenei stílus kerül megidézésre teljesen élőben, billentyűs hangszereken és dobszerelésen. Ez a minimál felállás nagy kihívás, de ugyanakkor jó lehetőség is, hogy a közönség által talán kevésbé ismert oldalunkat is megmutassuk. Zsolt különleges, a témáktól, szólóktól teljesen függetlenített balkéz basszusai, illetve a tőlem megszokottnál intimebb, szabadabb, ugyanakkor szólisztikusabb dobolás ebben a formációban érvényesülnek leginkább.

A koncertjeiteken milyen arányban oszlanak meg az előre megírt részek és az improvizáció?
A repertoár nagy része erre a projektre íródott, de van pár régebbi Kaltenecker-szerzemény is újragondolva. Dalok vannak, melyeknek fix részeik vannak, de ezen kívül minden szabad.

Eddig mindössze egy dalotok jelent meg hivatalosan. Mikor várhatók továbbiak? Terveztek teljes lemezt összerakni?
Októberben rögzítünk több dalt és videót is, a lemez valószínűleg 2019-ben jön.

Ahhoz, hogy ilyen eklektikus produkciót vigyetek a színpadra, biztos százféle zenét fogyasztotok – melyek voltak az elmúlt évben szerzett legnagyobb zenei élményeitek?
Mindenevők vagyunk, ez nagyon fontos ahhoz, hogy folyamatosan inspirálódjunk és fejlődjünk zeneileg. A modern jazztől a progmetálig mindent hallgatunk és mindenből táplálkozunk.

Olyan virtuozitással zenéltek, amihez attól függetlenül, hogy nem ma kezdtétek, biztos rengeteg gyakorlás szükséges. Mennyi időt töltötök egy héten zenéléssel?
Napi szinten foglalkozunk a hangszerünkkel. Mindketten a zenének szenteltük az életünk és nagy ajándék, hogy abból élhetünk, amit a legjobban szeretünk csinálni. A napi több óra gyakorlás mellett ugyanennyit kell foglalkozni a zenei dolgaink működtetésével is.

Mivel kapcsoltok ki, ha éppen nem zenéltek?
Szeretünk a természetben lenni, az mindig feltölt, de olvasni is nagyon szeretünk. Nemrég olvastam el Catherine Price Digitális detox c. könyvét, ami a mobilfüggés legyőzéséről szól. Szerencsére én nem szenvedek attól, hogy 0-24 a telefonomat nyomkodom, de ráébresztett arra, hogy ne görgessem a közösségi médiát, ha nem muszáj. Felépít egy 30 napos leszokási programot is, ami – még ha nem is tartjuk be szigorúan – hasznos lehet bárkinek, aki szeretné kevesebbet nyomkodni a mobilját.

Milyen műsorra készülhet az A38 Tetőteraszos koncertre ellátogató közönség?
Sok új dalt fogunk leleplezni, egy igazán eklektikus este lesz, amolyan zenei csemege. Mindenkit várunk szeretettel!