Oldal kiválasztása

Van egy zenekari felállással megerősített társadalomkritikus hip-hop formáció Magyarországon: itt a Tetőteraszos koncertre készülő WNTS. Fotó: Veres Attila

Közelgő koncertjuk apropóján a WNTS frontemberét, Beke Danit – aki ismerős lehet a hasonló gondolkodású, néhai Kozmosz zenekarból – társadalomkritikus hip-hopról, zenekarral rappelésről és a következő ciklusra szánt terveikről kérdeztük. Figyeld a Bookline Facebook-oldalát, és koncertjegy + könyv kombót nyerhetsz, ha figyelmesen olvasol!

Kiemelten szövegcentrikus műfajban mozogtok hangszeres zenekarként, ennek mi az oka? Nem lenne könnyebb egy alapra ráreppelni minden bulin?
Az elejétől fogva az volt a cél, hogy a rap szövegcentrikusságát átemeljük egy olyan zenekarba, ami táncolható zenét csinál. Kicsit az összes műfaj, amit keverünk, az odamondásról szól, legyen az punk vagy rap, szóval jól megférnek egymás mellett.  Persze, egyszerűbb lenne alapra rappelni, de a WNTS sose volt és sose lesz egyemberes produkció. Meg az nem is lenne ROKK.

Mik az eddigi tapasztalatok a Make Magyarország Great Again turnéról?
Egy olyan turnén, aminek hat állomásából négy Budapest, nem nagyon lehet országos tapasztalatokat levonni, de annyi biztos, hogy imádunk menni mindenhová. Ugyanitt Budapesten kívüli koncertmeghívásokat szeretettel vállalunk 🙂

Krúbi eléggé letarolta mostanában a társadalomkritikus hip-hop piacot. Hogy fértek meg mellette? Esetleg fítelnétek vele?
Tervben volt, hogy együtt leszünk rajta a márciusban megjelent Ki NER ma? közéleti rock és hiphop-válogatáson, de aztán ő más irányba mozgott. Ettől függetlenül remélem, hogy valamikor sikerül közös cuccot letenni az asztalra, mert tök logikus lenne. Virágozzék ezer virág, nem kell “megférni” egymás mellett, mert egyikőnk se ebből a zenéből vesz majd Bentley-t. 🙂

A mellettetek fellépő Dekkoltás és az Énésén is aktív már egy ideje, mi az oka szerinted, hogy pont Krúbi robbant be ennyire ebben a műfajban? A káromkodás?
Krúbi nagyon belemenősen és egyszerűen beszél nagyon komplex témákról, lehet, hogy ez is a sikere alapja. A túltolt káromkodással nem feltételnül értek egyet, ugyanakkor tökjó, hogy arra használja a rapet, amire az való: markáns vélemény megfogalmazására, szemek felnyitására. Lehetne 15 dalt írni arról, hogy az élet szép és mindenki szereti egymást, de ha a hétköznapokban körbenézve nem ez történik, akkor azt a közönség előbb-utóbb észre fogja venni és elindul az igazság irányába.

Eddig a Köszmédia és a Mészáros Lőrinc c. dalaitok mentek a legnagyobbat. Mi lesz a következő nagy dobás és meddig kell még várnunk rá?
Nem merek konkrét időpontot mondani, de folyamatosan dolgozunk egy újabb kislemezen, amin szintén közélettel foglalkozó, hőbörgős-táncolós dalok lesznek majd. Ahogy megyünk előre, úgy tisztul le egyre inkább, hogy milyen dalok is állnak nekünk a legjobban, úgyhogy az biztos, hogy zeneileg meg szövegileg is egységesebb lesz az új cucc, mint mondjuk a bemutatkozó K, mint WNTS EP.

A nyár olvasási szezon, és ti olvasott zenekarnak tűntök. Mit lapozgattál szívesen mostanában?
A dalainkban sokat küzdünk a populizmus (és általában a rosszindulat) ellen, úgyhogy idénre azt a kihívást találtam magamnak, hogy értelmezhető kórképet alkossak magamban a folyamatokról és a dalokba beleszőve megpróbáljak rájuk választ adni. Ennek a körnek az egyik legelső lépése Jan-Werner Müller: Mi a populizmus? című könyve, ami nagyon jól körbejárja, mik is történnek mostanában a világban és megpróbál tippeket is adni, hogy mit tehetünk a magunk szintjén, ha nem akarunk egy szétszakadt, ellenségképek által meghatározott világban élni.

Mi a tervetek az A38-as koncertet követő négy évre?
Minél több dal és minél több koncert az ország minél több pontján.  Valószínű, hogy nem mi fogjuk vezetni a rádiós lejátszási toplistákat, úgyhogy ez a két módja marad annak, hogy minél többen hallják, amit mondani akarunk. Ja, és a világbéke, igen. Világbéke!

És természetesen a WNTS Facebookját és Instagramját is!