Oldal kiválasztása

Az Esti Kornél kedvenc A38-koncertfelvételei és élményei

Amellett, hogy két kezünkön sem tudjuk megszámolni, hányszor lépett fel az A38 Hajón az Esti Kornél, a tagok szívesen járnak hozzánk mások koncertjeire is. Ezért indítjuk most velük útnak az A38 Home Tunes névre keresztelt sorozatunkat, amiben a Hajóhoz szorosan kötődő zenészek mondják el, mely felvételeinket pörgetik szívesen otthon, és mely koncertjeinkre emlékeznek vissza szívesen.

Magyarország legnépszerűbb szomorú alternatív gitárzenekara két YouTube-csatornánkról válogatta ki a kedvenceit: a pop/rock/elektronikus felvételeknek helyet adó A38 Vibes-ról, és a rock/metal/hardcore műfajokat tömörítő A38 Rocks-ról. Át is adjuk nekik a szót:

Bodor Áron – ének, billentyű

Kiscsillag – Örökre

Nem voltam alterarc, de még úgy is szanaszét hallgattam az első két Kiscsillag-lemezt. Nagyon érződik rajtuk, hogy tét nélküli örömzenének születtek a dalok, ezt a könnyedséget szeretnénk mindig megtartani az Esti Kornéllal.

Vad Fruttik – Úgy fáj

Likó Marcinak is köszönhető, hogy be mertük vállalni az A38-as lemezbemutatónk harmadik napját. Nem egy kurta félbiztatást vetett oda az e-mailben feltett kérdésemre, hogy szerinte bevállaljuk-e, hanem felhívott, és percekig nyomta, hogy „az lesz a legjobb este a három közül, toljátok, mint az állat, örülök a sikereteknek”. Pedig gyakoriak szakmán belül az egyre kevésbé őszinte mosolyok más zenekarok sikere láttán.

Lázár Ágoston – dob, vokál

Ghostpoet – Trouble & Me

Kristóffal (Horváth Kristóf, a zenekar gitárosa – a szerk.) voltunk ezen a koncerten, ahol – bár elég sokat hisztizett az énekes – jó kis elszállós hangulatot teremtettek, az összes kedvenc Ghostpoet-számomat eljátszották. A Trouble & Me című dal különösen közel áll a szívemhez.

Óriás – Az a kellő hő

Az Óriás az egyik kedvenc magyar zenekarom, ezt a számot különösen szeretem. Különlegessége a felvételnek, hogy az ipszis Zaza dobol benne, aki Dávidot helyettesítette ezen a koncerten, mindketten rohadt jó rock-dobosok.

Lázár Domokos – gitár, ének

30Y – Dadog

Egyrészt a 30Y az egyik olyan zenekar, ami a legtöbbet tett azért, legalábbis a mi generációnk vonatkozásában, hogy megmaradjon az a szemlélet, aminek a fő állítása, hogy a zene, a dal az nem egy termék, hogy a közlésnek, a mondandónak tétje van. Ebből az attitűdből nagyon sokat építkezünk mind a mai napig mi magunk is. Szóval egyrészt hála, másrészt ez a dal különösen kedves a szívünknek: gondtalan gimnazisták voltunk még, de már megalapíottuk a zenekart, amikor először hallottuk a Semmi szédítő magasság lemezt és rajta ezt a remek dalt.

Hiperkarma – Lidocain

A Hiperkarma első lemeze az egyik legfontosabb és leginspirálóbb magyar lemez. Egy olyan alkotói periódus lenyomata, amely egyszerre tölti el az embert irigységgel és csodálattal. És hát azt bizonyítja, hogy az igazán fontos és értékes dolgokig való eljutásnak súlyos ára van. Ez a mélység pedig nagyon elementárisan zúdul át ebből a dalból.

Horváth Kristóf – gitár

Of Montreal – It’s Different for Girls

Pont azért szeretjük az A38-at a legjobban, mert itt lehet megnézni élőben olyan zenekarokat, mint például az Of Montreal. És egy zseni koncert és élmény volt az Of Montreal, tökéletes példája, hogy hogyan lehet felszabadultan, szabadon zenélni.

Neo – Everybody Come On

Időutazás, amitől előjönnek a régi szép NEO-s emlékek. Még réges régen közös NEO és Esti Kornél koncert is volt. És fiatalon szerelmes voltam Hodosi Enikőbe, de ő ezt nem tudhatja meg.

Pályi Ádám – basszusgitár

Volkova Sisters – Faceblind

Lemezen és élőben is minden részletében profi dark wave, ami nem csak itthon, hanem külföldön is megállja a helyét.

God Is An Astronaut – Suicide by Star

A post-rock egyik legismertebb és legaktívabb zenekara, vérprofi élő megszólalással, ügyesen elhelyezett elektronikus elemekkel, jól kitalált hangszínekkel és dinamikával. Számaik gyakran wall of sound zúzásként érnek véget, de közben megtartva a dalok kezdeti hangulatát és a részleteket.

Veres Imre – gitár

Heaven Street Seven – A Réten

A HS7 az egyik legegyénibb hangú zenekara a 90-es/00-ás évek hazai színterének. Abszurd sorok és lüktető dunabeat furcsa egyvelege. Az Esti Kornél korai éveiben többször is játszottunk együtt.

Anna Calvi – Love of My Life

Anna Calvi koncertje az egyik legkellemesebb meglepetés volt. Bevallom, hogy nem a legfelkészültebben érkeztem, de Calvi szuggesztív személyisége és merész gitárjátéka feltette az i-re a pontot.

A srácok erről persze elegánsan hallgattak, de van több felvételünk róluk is. Itt van például a tavalyi tripla lemezbemutatójuk egyik napja:

Ha még nem ismerted a YouTube-csatornáinkat, merülj el az A38 Vibes vagy az A38 Rocks videó között! Ha inkább a világzene a zsánered, az A38 World lesz a neked való, ha pedig jazzer vagy, látogasd meg az A38 Free-t.