Oldal kiválasztása

Ha valaki hasznosan töltötte 2020-at, az az indie, new-age beat és alt-rock vonalon mozgó Sasa Lele zenekar. A budai-amerikai-angol gyökerekkel büszkélkedő négyes kiadta Is It The Right Time c. EP-jét, bekerült a Hangfoglaló Program Induló Előadói közé, ősszel megjelenő nagylemezén dolgozik és július 21-én a Mongooz and the Magnet előtt játszik a megújult Tetőteraszon.  Feltörekvő előadókat bemutató interjúsorozatunkban őket üdvözöljük egy hangos Ahoy! kiáltással.

Honnan számíthatjuk a Sasa Lele indulását, mikor döntöttetek úgy, hogy na, most akkor ezt komolyan vesszük?
2020 elejétől beszélhetünk Sasa Leléről, COVID-ot telibe, oh yeah! A karanténidőszak megtorpedózta az indulást: Mongoozékkal ez már a harmadik közös koncertünk lenne. Az első kettő elmaradt, ezért a harmadikat nagyon várjuk. Az elmaradt és elhalasztott koncertek kicsit visszavetették a zenekar összeszokását, cserébe viszont volt időnk megfejteni rengeteg zenei és nem zenei kérdést. Most pedig, hogy végre halljuk és látjuk ezeket megvalósulni, piszok jó érzés, na.

Meséljetek kicsit az alkotói folyamatokról és a próbákról! Hogyan születik meg egy Sasa Lele dal? Hogyan kell elképzelni titeket próbákon?
Kinézetre eklektikus, a céltudatosságot tekintve azonban egységes bagázsként festenénk le magunkat, próbákon különösen. A legtöbb esetben Tim hozza le a számok gerincét, és erre teszi rá mindenki a maga megfejtéseit. Ez egy többhetes procedúra, de minden számnál eljön az a fenséges két perc, amikor először szólal meg úgy, ahogy meg kell szólalnia.

Saját stílust definiálni nehéz, több interjúban is mondtátok, hogy ez nektek sem megy egyszerűen: valahol a britpop és alternatív rock vonalon lavíroztok. Most hogyan jellemzitek magatokat: milyen műfajban alkottok? Ha nem a stílust kell megfogni, akkor hogyan írnátok le a Sasa Lele hangzást?
Nehéz, mert az ember alapvetően arra pályázik, hogy olyat játsszon, amit más még nem játszott, de persze nincs új a nap alatt. De ha már olyat nem játszhat amit még ne játszottak volna el, akkor legalább játssza úgy, ahogy még nem játszották. Csak ezzel meg a saját dolgunkat nehezítjük meg a címkék közötti lavírozásban. A new-age beat volt a legutóbbi, ami mindenki tetszését elnyerte, de mindannyian tudjuk, még nincs vége.

A hangzás mellett pillantsunk rá a tartalomra is: hogyan készülnek a Sasa Lele-szövegek?
Timnek nagyon fontos az őszinteség. Nem akarja megjátszani magát, tehát mindig kizárólag olyan gondolatokat ír le, amik valósak, vagy korábban valósak voltak. Sok szövegben szerepelnek természeti utalások, például, hogy az eső, Nap, Hold, szél milyen módon hat a hangulatunkra. Emellett sok számunk szól kapcsolatokról. Itt nem kifejezetten az emberi vagy párkapcsolati relációkról van szó, inkább arról, hogyan kapcsolódunk gondolatokhoz, érzésekhez vagy élethelyzetekhez.

Terveztek magyar nyelvű dalokat is írni?
Azt már sokan tudják, hogy Tim brit származású. Angolszász zenéken nőtt fel, angolul olvas és angol nyelvű filmeket néz, így neki sokkal természetesebben jön az angol nyelvű dalírás, hiszen sokkal jobban ki tudja fejezni magát. Ennek ellenére nincs kizárva a magyar dal, de csak akkor, ha ez őszintén jön, és nem csupán azért, hogy a magyar piacon eladhatóbb legyen a zenekar.

Milyen zenéket pörgettek mostanában, honnan szereztek inspirációt?
Zenészként nagyon gazdag a repertoár, ahonnan merítünk, nagyon sok különböző zenét hallgatunk, és persze zenekaron belül is van változatosság. Ha régebbi kedvencekről beszélünk, akkor a Stone Roses, a Libertines, a Beatles és a Led Zeppelin jut eszünkbe, míg mai zenekarok közül a Parcels, a Metronomy, a Khruangbin, az IDLES és a Fontaines DC is megy a turnébuszban. Meg TV on the Radio.

Ha bárkivel kollaborálhatnátok, kivel dolgoznátok szívesen?
Ha tényleg bárkivel kollaborálhatnánk, akkor az valószínűleg Jack White lenne. Nagyon őszintén és alázatosan gondolkodik a zenéről és emellett fantasztikusan nyers (csakis jó értelemben) és energikus zenét kreál. Az összes formációját nagyon kedveljük és biztosak vagyunk benne, hogy pusztító számot raknánk össze együtt.

Mit árulhattok el a készülő első nagylemezetekről? Miben különbözik a nemrég felvett nagylemezetek a már kiadott kislemeztől?
A nagylemezen már egy jó ideje dolgozunk, Zwickl Ábel hangmérnökkel vettük fel, minden héten járunk hozzá keverni és ötletelgetni. Az album Murmurations címre hallgat, és október vége felé fog megjelenni. AZ EP-nkhez képest egy átgondoltabb és jobban kiforrott anyagról van szó. Kicsit bátrabban próbálunk ki benne új ötleteket, és majdnem minden számban több stílus is fellelhető. Az alapos munka sajnos azzal is jár, hogy át kell írni, újra kell venni bizonyos részeket. De mindez azt segíti, hogy végül büszkék lehssünk az eredményre.

Hogyan tervezitek a jövőt? Előálltatok már vészforgatókönyvvel, ha újra vissza kell gubózni? Várhatunk további online koncerteket is tőletek?
A jövőben nagyon szeretnénk folytatni a közös dalszerzést. Tim már nagyban írogatja a második lemezt, ha netán ismét beütne a karantén, akkor sem unatkoznának.

Mik a hosszú távú céljaitok?
Hosszú távú célok kitűzése, mérföldkövek megnevezése helyett sokkal inkább aktív folyamatként fogjuk fel a zenekart. Nem jó határokat szabni, mert akkor azt mindig újra kell gondolni. Egy folyamatos vízióban hiszünk, ami annyi, hogy élvezzük a közös zeneírást és a szembe jövő lehetőségeket maximálisan kihasználjuk.

A fedélzeten a Mongooz and the Magnet előtt fogtok játszani. Milyen a kapcsolatotok velük? És általában: milyen zenekarokkal ápoltok jó viszonyt a szcénában?
A Mongoozos srácokat nagyon szeretjük, és jó személyes kapcsolatunk van velük. Tim a korábbi zenekarján keresztül ismerte meg őket és volt, hogy még fel is lépett velük. Szeretjük a zenéjüket, és örülünk, hogy egyre izgalmasabb vizekre eveznek. Rajtuk kívül a legtöbb alternatív zenekarral jó viszonyuk van, mint például a Middlemist Red, a Platon Karataev vagy akár az Ivan & The Parazol.

Hogyan készültök a koncertre? Az Is It The Right Time EP mellett milyen dalokat hallhatunk tőletek?
Jelenleg kicsit kevesebbet próbálunk a koncertek mellett, valamint több klipen is dolgozunk.  Viszont szerencsére a karantén alatt sikerült úgy kigyúrni a setlistet, hogy azt bármikor tisztességesen el tudjuk játszani!  A tetőteraszos koncerten persze elhangzanak majd az EP számai de több új dalt is hallhattok amik a közelgő nagylemezen lesznek rajta!

Rooftop ’21 névre keresztelt Spotify-listánkon a megújult Tetőteraszunkon játszó zenekarok dalait hallgathatod, ugorj fejest nyári programkínálatunkba! A részletes programért kattints IDE.

KÖVESD AZ A38 BLOGJÁT!
Az A38 hírei, exkluzív anyagok, interjúk, minden a fellépőkről és a kulisszák mögül. Iratkozz fel az A38 Hajó blogjára itt!