Oldal kiválasztása

A hazai underground szcéna legendás alakjaként közismert DJ Palotai már ötödik éve tölti meg élettel az Orrteraszt vasárnaponként, hétről hétre diverz zenei szelekcióval kísérve a dunai naplementét. Az idei szezonban Yeromos is csatlakozott hozzá a pult mögött, akivel az elmúlt több mint 10 évben már számtalan felejthetetlen közös bulin táncoltatták meg a közönséget. Kovács Jeromost elsősorban az edm-dubstep-riddim szcénából – Wonda, Wondawulf vagy Csodafarkas – ismerhetitek, 2021-ben legújabb zenei alteregója lépett színre: a house és techno zenei irányzatokra fókuszáló Yeromos. Őt kérdeztük a Sunday-es élményekről és a közös munkáról, valamint arról, hogy mi teszi igazán különlegessé a hét utolsó napját a Hajón.

Vasárnap délutánonként Yeromos néven a house és techno műfajokban evezel mélyebbre – hogyan evolválódott ez a stílus tőled már megszokott edm-dubstep vonalból?
Évek óta érlelődik bennem, hogy szeretnék komolyabban is elmélyedni a house, techno műfajokban. 17 éve foglalkozom basszus zenével, ezalatt az idő alatt szinte nem maradt olyan helyszín az országban, ahol ne zenéltem volna, legyen szó pár száz fős klub bulikről vagy több ezer fős fesztivál arénákról. Sikerült nem csak megismernem, de megismertetnem is a legújabb műfajokat, legújabb basszus zenéket sokakkal. Tisztességesen körbejártam a témát. Úgy érzem most jött el az idő, amikor szükségem van új kihívásokra, impulzusokra, emberekre, élményekre, egy új közegre. Szuperül érzem magam a DJ pultban, izgalmas világ nyílt meg előttem és kicsit olyan, mintha újra 15 éves lennék.

Milyen alkalomból játszottatok először Palotaival közösen és hogyan éltétek meg?
Az első közös zenéléseink a Tilos Rádióban kezdődtek. Én épp, hogy befejeztem a gimnáziumot, Zsolt pedig már nyomta legalább 15 éve. Lehetőséget adott, hogy szálljak be mellé a Jövőzene című műsorba. Nem is lehetett volna jobb képzésben részem. Az első közös fellépésünk a Városligetben volt egy hatalmas bulin, arra emlékszem, hogy reggel 9-ig tartott. Azóta megszámolni sem tudom hány közös partink volt.

Milyen zenékre számíthatnak tőletek a Sunday Session látogatói? 
Bár nincs két egyforma Sunday Session, a zenei ízlésünk, gondolkodásmódunk és szelekciónk ad egyfajta állandóságot. Hiphop, neosoul, funk, house és techno alkotja a fő irány. Az utóbbi két műfaj nagyon könnyen vesz fel különböző zenei hatásokat és ezt ki is használjuk. Finom zenéktől indulunk és jutunk el a keményebb techno-ig. Persze a közönségen is múlik, hogy milyen ívet járunk be az adott vasárnap.

Mit gondolsz a nappali bulik népszerűségéről? Látsz különbséget a külföldi vagy a magyar hozzáállásban? 
Szerintem a nappali bulik itthon egyre népszerűbbek. A világjárvány persze mindent megkavart, változnak a szokások, igények, viselkedési formák és a hajlandóságok is. Úgy látom, hogy az emberek szívesebben mennek nyitott terekbe, olyan helyekre, ahol nincs túl nagy tömeg. Jó érzés közelebb lenni a természethez, napsütésben elkezdeni a bulit, megnézni a naplementét majd egy jót táncolni az este folyamán. Ráadásul ezáltal emberi időben haza lehet érni és akár másnap tanulni, dolgozni, hasznosan tölteni a napot. 

Hogy látod, mik most az uralkodó műfajok az underground színtéren és mire számítasz öt év múlva? 
A klasszikus műfajok, mint hiphop, house, techno vagy drum&bass úgy tűnik erősek maradnak, minden más folyton változik. Az egyes műfajok keverednek, új trendek alakulnak ki és tűnnek el olyan gyorsan, amilyen gyorsan jöttek. A gyorsan változó zenei irányzatok közül most a csúcson népszerűségét tekintve a riddim (dubstep) van, ami az elmúlt évben indult el egy zeneibb, dallamosabb irányba. Abban a világban most történnek érdekes, innovatív dolgok. Újra felbukkant a breakbeat is, valószínüleg előbb-utóbb máshogy fogják majd hívni, kíváncsiam várom a fejleményeket. A régi soul-funk-hiphop világ keveredik a house zenével egy új formában, nincs is még igazán neve ennek a hibridnek, de nagyon izgalmas. Az afrikai és dél-amerikai hatások egyre erősebbek a house és techno zenékben is, kezd kialakulni egy új, saját esztétikával és szabályrendszerrel bíró, az ízléses pop, rnb irányába is nyitott zenei család. A technológia fejlődésével egyre összetettebb, részletgazdagabb, korábban még nem hallott hangzások jönnek létre. A tempó skála már teljes, nem nagyon lesz sem lassabb, sem gyorsabb műfaj a most létezők mellett. Nehéz 5 évre előre látni, mert minden egyre gyorsabban változik. 2-3 évben tudok magabiztosabban gondolkodni zenei téren és ezeket a folyamatokat látom.

Kiket hallgatsz mostanában leggyakrabban? 
Mindig a legújabbat! Az elmúlt két hétben nagyon bejött az új: Russ, Teni, Aissa, DJ Maphorisa, Bas, Jungle, Park Hye Jin, Tiwa Savage, Show Dem Camp, Samm Henshaw, Griz, Skrillex, &Me, Amtrac, Crazkazat, Jarami, Monkey Safari, Snakehips meg még egy csomó mindena lista napról napra válzotik, nincs megállás. 

Hogyan készültök a vasárnapokra? Megtervezitek, vagy inkább a pillanat hevére bízzátok és az adott közönséghez igazítjátok a szettet? Hogy egészítitek ki egymást Zsolttal, mi a folyamata egy közös fellépésnek? 
Finomabb zenéktől indulunk és ahogy sötétedik, úgy közelítünk a keményebb ütemekhez. Az ív, dinamika, dramaturgia, az aktuális szelekció múlik a közönségen, a saját hangulatunkon, azon, hogy mit érzünk magunk körül az adott vasárnap és persze azon is, hogy milyen zenék jelentek meg a világban. Nincsenek igazán megkötések, jó érzés szabadon játszani, persze egyben kihívás is. Zsolt mellett talán még egy-két emberrel tudok így játszani. Jól kell ismerni a másikat, sokat gyakorolni, úgy értem, hogy legalább egy évtizedet, és akkor jól működik. Úgy tudnám leginkább lefesteni ezt a folyamatot, mint egy jó beszélgetést. Mi így beszélgetünk egymással.

Hogyan zajlik a tökéletes Sunday Session?
A legtöbb Sunday Session nagyon jól működik. Az emberek kedvesek, nyitottak, érdeklődőek, felszabadultak, pozitívak. Az egyetlen komoly tényező, ami fölött nincs hatalmunk az az időjárás. A tökéletes Sunday Session-ön nincs se túl hideg se túl meleg, 20-30 fok közé esik a hőmérséklet. Egyenlő arányban vannak férfiak és nők, fiatalabbak és idősebbek. 7 fele elkezdődik a tánc, este 9-re a buli eléri csúcspontját, amely kitart egészen 10-ig majd ezt követően mindenki feltöltődve, új élményekkel gazdagodva indul haza, hogy másnap nekivágjon a következő hétnek. 

Gondolkoztok további vendég DJ-k meghívásán?
Természetesen szeretnénk vendégeket hívni egy-egy vasárnapra. Ha minden jól megy számíthattok tőlünk pár meglepetésre. Ami biztos, hogy mi minden vasárnap ott leszünk az A38 Orrteraszon és a legújabb, legizgalmasabb, máshol nem hallható zenékkel készülünk egy olyan helyszínen, amiből csak egy van az országban. 

KÖVESD AZ A38 BLOGJÁT!
Az A38 hírei, exkluzív anyagok, interjúk, minden a fellépőkről és a kulisszák mögül. Iratkozz fel az A38 Hajó blogjára itt!