Oldal kiválasztása

A nagy magyar zenekarhalmozók nemes tradíciójának egyik legfontosabb kortárs reprezentánsa Sallai Laci, aki decemberben a Felső Tízezerrel érkezik a fedélzetre. De előtte beszélgettünk egyet.

Azt írtad valahol, hogy a Felső Tízezer eddigi legjobb éve volt az idei. Részleteznéd?

Idén megjelent a negyedik nagylemezünk, ami elég pozitív fogadtatást kapott, volt egy szuper lemezbemutatónk, játszhattunk patinás zenekarok előtt, és a fesztiválszezonunk is jól sikerült. De az talán még fontosabb, hogy a zenekar régi-új felállása nagyon összeszokott, és már pár koncert után olyan érzésem volt, mintha évek óta ebben a formációban játszanánk.

Ha már a legjobb év: mi volt a fejedben, amikor ezt a zenekart alakítottad? Volt valami elvárás, hogy hova kellene ezzel eljutni?

Nem mondhatnám, sőt, mivel a Felső Tízezer előtti zenekaraim jobbára egy-két év után szétestek, nem is igazán terveztem hosszútávra. Nagyjából az volt az egyetlen célunk annak idején Korándi Dáviddal, hogy az első lemez megjelenjen, klasszikus értelemben vett zenekarrá is csak utána vált a Felső Tízezer. Akkor viszont már látszódott, hogy ez egy életképes produkció, úgyhogy onnantól kezdve tudatosabban építkeztünk.

Új zenekart vagy projektet úgy indítasz, hogy valamilyen zenei űrt akarsz betölteni az életedben, vagy valamilyen új fogalmazásmódot akarsz behozni a portfóliódba?

A Felső Tízezer indulásakor igazából annyi volt a leosztás, hogy ide jönnek a magyar dalok, a Somersault Boy-ba pedig az angolok. Tavaly lett a Captain Average, aminek a zenei világa karcosabb, mint a Somersault Boy-é, ami meg egyébként is kicsit parkolópályán volt az elmúlt években. A többi zenekart (Galaxisok, Platon Karataev stb.) viszont már készen kaptam, ezeknél már meglevő formációkba társultam be, és nagyon nehezen is képzelném el most, hogy csak egyfajta zenét csináljak. 

Előadóként, szerzőként, zenekarvezetőként és egyszerűen csak magánemberként mi a stratégiád arra, hogy ennyi zenekarban működsz és dolgozol?

Pár éve ez még a világ legtermészetesebb dolga volt, és a zenekarok közti szimbiózis is egészséges, még ha időnként nem is nélkülözi a küzdelmet. Most már viszont egyre inkább igénylem, hogy valamiféle egyensúly legyen a zenélés és a másik életem között.

Mik a Felső Tízezer tervei a következő hónapokra?

Noha pár hónapja jött ki a negyedik lemez, máris elég sok és sokféle új ötlet összejött a zenekaron belül, úgyhogy a jövő év elejére az a terv, hogy szeretnénk kicsit ráfeküdni ezekre, kicsit ízlelgetni az új ízeket, és meglátni, hogy mi sül ki belőlük.