Oldal kiválasztása

A heti hullámverésben bemutatjuk a visszatérő Pixies mini albumának legújabb számát, a Haim debütáló lemezének bónuszdalát, Trentemoller közös munkáját Kazu Makinoval, illetve mit tett le az asztalra a japán Melt Banana hat év szünetelés után, milyen dallal ad magáról hírt Lauryn Hill három hónap börtönbüntetés után, hogyan dolgozta fel a Melvins a Butthole Surferst és az Iceage Sinead O Connort.

melvinslitemackieosborne1.jpg

The Melvins – Graveyard (Butthole Surfers feldolgozás)

Az amerikai Melvins zenekar a kompromisszummentes rock zene nehézsúlyú zászlóslovagja. Nekik roadolt Kurt Cobain, velük turnézik Mike Patton, illetve őket nevezi meg ősforrásként a Tool. A Melvins soha nem futott be annyira mint a fent említett zenekarok, de mindenki rájuk hivatkozik. Műfajok megalapítását tulajdonítják nekik (sludge, grunge stb.), de ők a mai napig nem törődnek ezzel, csak játsszák a kizárólag rájuk jellemző experimentális rock/metált. A Third Man Records szeptember közepén adta ki a zenekar nashville-i koncertlemezét, a Mike Patton vezette Ipecac Records pedig november 5-re időzítette az idén harmincéves zenekar legújabb stúdiólemezét. A jubileumi turnén, az apai kötelességeit ideiglenesen előnybe helyező Jared Warrent a Buttholse Surfers basszusgitárosa, Jeff Pinkus helyettesítette. Ennek apropójából a zenekar feldolgozta a Butthole Surfers „Graveyard” c. számát, melyet a chicagói jégkrémfüggők ünnepségén adtak elő élőben. Elég abszurd látvány…

Melt Banana –  The Hive

A Melt Banana hat év után tér vissza Fetch című új stúdiólemezével. A John Zorn, Merzbow, Steve Albini és Jim O Rourke által is egekbe dícsért japán formáció az idei év egyik legjobban várt noise rock lemezével adott ismét magáról hírt.

Pixies – Andro Queen

Az alternatív rock jelenleg is turnézó veteránjai a napokban jelentették be Észak-Amerikai dátumaikat, amit remélhetőleg hamarosan európai koncertek is követnek. Addig is a legfrissebb Pixies mini album Andro Queen c. számához készítettek egy nem túl bonyolult klipet.

Ms. Lauryn Hill – Consumerism

Egy pörgős és elég intenzív hangzású számmal jelentkezik a szeszélyességéről is ismert amerikai Lauryn Hill. Az adócsalással vádolt énekesnő, három hónapos börtönbüntetése után tért vissza az élesen társadalomkritikus Consumerism c. számával, amit a Letters from Exile projekt keretein belül írt, még a börtönből irányítva zenésztársait.

Haim – Edge

Nemrég írtunk a Haim debütáló stúdiólemezéről, mely Justin Timberlake korongjával küzd élharcot a tengerentúli zenei chartokon. A Haim testvérpáros nemrég az iTuneson mutatta be lemezük bővített változatát, melyen a Twin Shadow-val közösen rögzített Edge c. szám is hallható.

Iceage – Jackie / To The Comrades

Az első számú dán újhullámos punk zenekar két meglepő feldolgozás számot tett publikussá az interneten. Az egyik Sinead O Connor Jackie c. számának a sajátos interpretációja, a másik pedig egy rég elfelejtett afrkai pop zenekar, a Bahumutsi Drama Group egyik szerzeménye.

Trentemoller – Come Undone

A szintén dán Anders Trentemoller a táncolható electronica egyszerre több alműfajában alkot maradandót, legyen az progressive house, vagy minimal techno. Legújabb lemezéről a Come Undone c. számot mutatjuk be, melyen a Blonde Redhead tagjaként ismert japán Kazu Makino vendégeskedett.