Oldal kiválasztása

Az A38 Hajó a TV-ben eheti ajánlatai között: Deephlux, Kistehén, God Is An Astronaut, Rebeka, Tai Chi Teacher lemezbemutató. Pontos vetítési időpontok, rövid ismertetők és videórészletek a heti adásokból a hajtás után!

398178_10151647734730409_1088927063_n.jpg

Július 1., kedd, 23:25 (M2), Deephlux

 

Új taggal bővült a hazai underground színtér: az A38 Hajó Talentométer nevű tehetségkutatójának különdíjas formációja öt fiatal közössége, akiknek széles zenei spektruma a triphop, a neosoul és a downtempo határvonalán találkozott. A pozitív visszajelzések és a tehetségkutatón elért sikerek adtak lendületet ahhoz, hogy Végh Balázs, Őrsi András, Weil András, Bencze László és Zahár Fanni alkalmi társulásából valódi zenekar szülessen. Elképzeléseik a budapesti éjszakában lassan letisztultak, és egy négyszámos EP-ben öltöttek formát. A publikált trackekben a fuvola, az afro-light férfiének, a gyakori rhodes- és zongoradallamok, illetve helyenként szólisztikus gitárelemek csavarják meg a hangmintákból épített, elektronikus zenei alapokat. Az angol nyelvű szövegek az önanalízis, az emberi kapcsolatok körül kalandoznak. Első lemezük 2014 márciusában jelent meg Objects címmel, melyet az A38-on hallhatott először a nagyközönség élőben.

Július 2., szerda, 23:25 (M2), Kistehén – Együtt Siklunk

 

A Kistehén zenekar alternatív rock hangzásával, újjászületett energiájával és dallamos gitármuzsikájával érdekes és izgalmas szereplője a hazai zenei színtérnek. Karcos, kemény és zeneszövegeit tekintve mondanivalókban igen gazdag dalai színes színfoltként kiemelt játszási célpontot képviselnek. A Kistehén zenekar rendszeres fellépője a hazai fesztiváloknak, részese a Magyar Dal Napja programsorozatnak és azon kevés magyar zenekar közé tartozik, amelyek amellett, hogy a határon túli magyarlakta területek rendszeres fellépői, beindították angliai tevékenységüket is egy ott megjelent lemezzel és számos koncertjükkel.

Július 3., csütörtök, 23:25 (M2), God Is An Astronaut

 

A neves ír zenekar mindig is a saját útját járta: a 2002 óta működő formáció ugyan a post-rock pionírjaival egyidejűleg jelent meg a színtéren, mégis merőben más hangon szólalt meg a kortársaihoz képest. Míg azok jobbára a szélsőségek közötti érzékeny kapcsolódási pontokat keresték, és a csend erejével játszottak, addig a God Is An Astronaut ennél sokkal inkább pulzált már a kezdetekben is, és ez hatványozottan igaz mai élő előadásmódjukra is, amit saját vizuállal erősítenek meg, így a teátrális hatás épp a zenén keresztül fogalmazódik meg a legerőteljesebben, még akkor is, amikor a közönség önfeledten ugrál a zenekar dalaira. A God Is An Astronaut nem elégszik meg azzal, hogy saját paneljeit ismételgesse, vagy, hogy arra az ösvényre lépjen, amin haladva a követők is zsákutcára leltek: a grandiózus érzelmi kitörések és hangulati játékok a lehető legváltozatosabb zenei közegben irányítják még mindig a hallgató figyelmét, de ezúttal az elektronikus szőnyegek talán minden korábbinál nagyobb teret kaptak az egyes szerzeményeken belül. Egy remek hangulat és koncert felvételét láthatják ezen az estén a nézők!

Július 4., péntek, 23:25 (M2), Rebeka

 

Az egyszerre kedves és melankolikus, popos elektronikában utazó lengyel Rebeka duó története 2011-ben kezdődött, amikor Fail című első daluk megjelenése hatalmas népszerűséget szerzett nekik, amit nem sokkal utána már a Discotexas kiadónál követett az újabb, a Stars című, amely ráadásul neves sztároktól kapott feldolgozásokat, így Moullinextől és a Punks Jump Up-tól. Hamrosan megjelent Hellada névre keresztelt albumuk 2013 májusában jelent meg, melyről nemrég az egyik legnagyobb slágerük a Melancholia külön EP-t is kapott. A Rebeka mára az egyik legnépszerűbb pop produkció Lengyelországban, akik a menő zenékhez menő klipeket is gyártanak. Van köztük olyan, amelyik magával ragadó panelromatikával csábít, bizarr, mégis gyönyörű képivilágát, akár a Sigur Rós is megirigyelné. A másoktól megszokott koncepció helyett a Rebeka élő koncertjei nem a stúdió album reprodukálásáról szólnak, annál sokkal nyersebb, elemibb előadásmóddal jelentkeztek, mindig picit máshogy, így minden alkalommal tudnak újat mutatni.

Július 6., vasárnap, 23:25 (M2), Tai Chi Teacher lemezbemutató

 

A Tai Chi Teacher a látszat ellenére magyar zenekar. Lennonádé című új, az ezen az estén a Hajón bemutatásra került lemezük pedig igen figyelemreméltó munka. Induljunk ki furfangos honlapjukból, ahol nemcsak meghallgatható és egyben letölthető a lemez anyaga, de minden egyes számhoz külön kép is készült. A dalfűzér, nem nehéz kitalálni, John Lennon figuráját járja körül; inkább az életút Beatles utáni szakaszára koncentrálva, de attól szabadon elemelkedve a fikció birodalmába. Az egyik számban egy Lennonnak dolgozó háttérmunkás borul ki, a másikban a lírai én felfedezi, hogy apja meg akarta ölni a sztárt, de nem sikerült neki és Lennon és Yoko máig boldogan él a kastélyában. A zene fülbemászó gitárpop, amin hallatszik, hogy a Tai Chi Teacher tagjai nemcsak a magyar alternatív rockot és Cseh Tamást hallgatták, no meg persze a régi nagyokat, hanem mai vagy közelmúltbeli külföldi rockot és indie-rockot is. A Lennonádét is érdemes többször meghallgatni, mert egyrészt a zenéből is előjönnek elsőre nem feltűnő, de igen szellemes megoldások; másrészt a szövegről is kiderül, hogy ami elsőre esetleg csak jó kis ötletnek látszott, az meglepő mélységeket rejt. Mindez ezúttal tévében hanggal, képpel, szóval, mozgással egybekötve!