Oldal kiválasztása

Az A38 Hajó a TV-ben eheti ajánlatai között: Vágtázó Csodaszarvas, Pribli György emlékkoncert, Laibach, Napra és Derecskei András. Pontos vetítési időpontok, rövid ismertetők és videórészletek a heti adásokból a hajtás után!

10419640_658894317523939_1092351722844871427_n.jpg

Július 8., kedd, 23:25 (M2), Vágtázó Csodaszarvas – Az Égigérő Fa

A Vágtázó Csodaszarvas együttest Grandpierre Attila alapította 2005-ben. Az együttes elődje az 1975 és 2001 között fennálló Vágtázó Halottkémek volt (VHK, 2009-től Vágtázó Életerő). A zenekar őserejű, mágikus zenét játszik, a magyar népzene legősibb rétegét, az eurázsiai lovas-népek népzenéjét elevenítve fel. A hivatalos zenei kategóriák közül talán a világzene áll hozzá a legközelebb. Grandpierre Atilla Kodály Zoltán és Bartók Béla összehasonlító zenei tanulmányainak nyomán több évtizeden át gyűjtötte a Kárpát-medencétől Koreáig és Észak-Indiáig terjedő térség ősi népzenéjéből az őserejű, varázslatos népzenei maradványokat, amelyek rokonságban állnak a belső világából fakadó zenével. Így fedezte fel az eurázsiai népzene ősrétegében azt az elemi erejű, öntörvényű népzenét, amelynek létére Bartók következtetett az A népzene forrásainál, A magyar népzene és a Mi a népzene? című tanulmányaiban, és amelyet „igazi parasztzenének” nevezett. Ennek a kitartó munkának köszönhetően állt össze az az egységes zenei világ, melyet a Vágtázó Csodaszarvas zenekarban zenélő tíz népzenész hasonló tapasztalataival ötvöz és ad elő.

Július 9., szerda, 23:25 (M2), Pribil György Emlékkoncert

Október 16-án tragikus autóbalesetben elhunyt Pribil György, az S-modell, a Kimnowak és a Hobo Blues Band egykori zenésze, a magyar blues és rock színtér kiemelkedő alakja, kiváló dalszerző, az ország egyik legjobb gitárosa. Pribil Gyuri tizenévesen kezdett gitározni, előbb a Topó Neurock Társulatban illetve az Állati Elmékben. Országos ismertséget a 80-as években alapított S-modellben, a legendás blues formációban szerzett, ahol mások mellett olyan zenészek fordultak meg, mint Ferenczi György vagy Gerdesits Ferenc. 1993-ban alapította Novák Péterrel és Nagy Gergellyel a Kimnowak zenekart, amellyel olyan mára klasszikusnak számító dalok születtek, mint a Hol van az a nyár, a Tűz van Babám, vagy a Gyémánt. 1999-től Gyuri a Hobo Blues Bandben zenélt, de otthonosan mozgott más stílusokban is, így gitározott Ganxsta Zoli Kartelljében, dolgozott Pierrot-val is, valamint rendszeresen szerepelt olyan koncerteken, amelyen kedvenc előadói zenéjét játszhatta (Janis Joplin Emlékzenekar, Rory Gallagher Fesztivál, Keith Richards Rock’n’Roll Cirkusz). A neki szentelt emlékest során színpadra lépett a hazai blues, rock színtér színe java, akikhez kötődött, akikkel együtt játszott, az S-Modell zenekar immár 28 éves történetének valamennyi zenésze, csakúgy, mint a Kimnowak eredeti felállása hogy még egyszer utoljára Gyuri emléke előtt tisztelegve élőben felcsendüljenek az általa írt legjobb dalok. Ott volt a hazai bluesélet ikonja, Földes „Hobo” László zenekara, a Hobo és Bandája, a Fekete Jenő fémjelezte Palermo Boogie Gang, Závodi János, a Piramis gitárosa, valamint Pierrot, és Gyuri kedvenceiből is felcsendültek dalok a Joplin Emlékzenekar illetve a Keith Richards Rock’n’Roll Cirkusz előadásában.

Július 10., csütörtök, 23:25 (M2), Laibach

Ha létezik kultikus zenekar Közép-Európában, akkor a Laibach az, elsősorban azért, mert ezt a kultuszt a tagok maguk gerjesztették. Ma már nehéz elképzelni, hogy ez a nyolcvanas évek elején alakult szlovéniai (akkor még jugoszláviai) művész-, zenész- és provokátorcsoport milyen elemi hatást gyakorolt a korszak gondolkodásmódjára. Hogy milyen brutális csapásként érte a szocialista blokk kultúrpolitikáját egy maréknyi, alig leplezetten náci és kommunista katonai és ideológiai jelképeket használó, Wagnert és a korabeli mainstream popzenét egyaránt parodizáló avantgardista. A súlyos ipari feldolgozásairól, egyenruháiról és nem utolsósorban végtelen iróniájáról elhíresült Laibach legújabb, 2014 februárjában megjelenő Spectre (azaz Kísértet) című lemezét mutatta be Budapesten az A38 Hajón.

 

Július 11., péntek, 23:25 (M2), Napra

A Napra világzenét játszó együttes 2004. őszén alakult meg Budapesten. Dalaik közös kiindulópontja a Kárpát-medence népzenéje, amelyet azonban nem autentikus formában adnak elő, hanem a mai, újszerű hangzásra törekedve. A zenekar tagjai korábban világ- és népzenei együttesekben játszottak. Az elektronikus és az akusztikus hangzás elegyítése, az elektronikus hangszerek – dob, basszusgitár, gitár – a népiekkel: hegedűvel, brácsával, cimbalommal, tangóharmonikával együtt megszólaltatva eredményezi a Naprára jellemző egyedi hangvételt. 2007-ben jelent meg első nagylemezük „Jaj, a világ!” címmel, két londoni producer Ben Mandelson és Rob Keyloch rendezésében a FolkEurópa Kiadó gondozásában. Ez a lemezük 2008 januárjában megkapta „2007 legjobb hazai világzenei albuma” Fonogram-díjat.

 

Július 13., vasárnap, 23:25 (M2), Derecskei András

Derecskei András karmester, zeneszerző, hegedűművész 1982-ben született Budapesten, muzsikus családban. 2006-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen kitüntetéssel (Cum Laude) szerzett hegedűművészi diplomát. 2009-ben ugyanott a zeneszerzést, 2012-ben a karmesterképzőt is elvégezte. Tanárai voltak: Kertész István, a Bartók vonósnégyes tagjai, a Kodály vonósnégyes tagjai; Orbán György, Vajda János, Jeney Zoltán, Serei Zsolt, Horváth Balázs; Ligeti András, Gál Tamás, Medveczky Ádám és Erdei Péter.

2003-tól kezdve rendszeresen dolgozik hivatásos zenekaroknál, ahol olyan neves művészekkel dolgozott együtt, mint Sir Neville Marriner, Steven Gunzenhauser, Jean-Bernard Pommier, Giampaolo Bisanti, Izaki Masahiro, Kobayashi Kenichiro, Lukács Ervin, Medveczky Ádám, Héja Domonkos, Bogányi Gergely. 2006-tól számos díjban részesült, és nemzetközi aktív résztvevője volt olyan mesterkurzusoknak, ahol Riccardo Mutival, Valerij Gergievvel, Christian Wolff-fal, Roland Kluttiggal, Peter Rundellel, és a Doelen vonósnégyessel dolgozott együtt. Ezen az estén vonósnégyesei, gordonkára, énekre és zongorára, hegedűre írt művei, valamint Ave Maria című szerzeménye csendült fel.