Oldal kiválasztása
Kerekes Band

Megmozdul alattad a Hajó: Kerekes Band

 

Kerekes Band új, ötödik nagylemeze november harmadikán jelenik meg, és a zenekar a Live at A38 című koncertalbumot november elsején mutatja be az A38 Hajón. Mindebből kiderül, hogy a Kerekes Band a lemezanyagot is a hajón vette fel, magától értetődik hát, hogy a hajó blogján mutat be egy kis exkluzív ízelítőt az albumból. Az új lemezről, a koncerten vendégként fellépő Mégötlövésről és FunkyD-ről, a koncert alatt is kóstolható új „zenekari borról”, a Waszlavik „Gazember” Lászlóval közös számukról és még sok másról kérdeztük Fehér Zsombor furulyás-frontembert (a képen középen) és Fehér Viktor dobost (a képen balról a második). Az új album két részlete, a Csángó Boogie és a Mr. Hungary koncertverziója a két interjúalany kiegészítéseivel az interjú végén hallgatható meg. A koncertet a Cseh Tamás Program támogatja.

Melyik két hajós koncert hanganyagából állt össze a lemez, melyik számokat játszottátok?

Fehér Zsombor: Egy 2012-es és nagyobb részt egy 2013-as koncert anyagából állítottuk össze a lemezt. Az összeállításnál szempont volt, hogy se rockos, se népi irányba ne boruljon el a mérleg. Mutasson egy valós pillanatképet a zenekar számairól, de kimaradt róla egy-két számunkra is kötelező darab, hogy legyen miért továbbra is koncertekre járni.

Hogy érzitek, visszaadja a lemez az élő fellépéseitek hangulatát, intenzitását?

FZS: Ez a lemez az A38-as koncertek hangulatát adja vissza tökéletesen, azt leszámítva, hogy nem lehet érezni, amikor megmozdul alattad a hajó. A közönség lelkesítő hangja elképesztően érvényesül ebben a térben. A ritmusos taps persze a koncertjeink velejárja, de most ezt meg is örökítettük. Az intenzitást, amit mi érzünk, úgy gondolom semmilyen hordozó nem tudja visszaadni, ez a zenész titka marad, hogy mit történik ilyenkor belül…

Koncertklipetek már volt, most lesz koncertlemez is, egy koncert DVD-n nem gondolkodtatok még?

Fehér Viktor: Az A38-on forgattuk 2010-ben a Hendrix-feldolgozás Voodoo Child klipjét, most jön a koncertlemez, ki tudja? Lehet a következő lépés egy DVD. Hát igen… Lerágott csont, hogy a lemezkiadás nem éri meg, DVD kiadása viszont még ennél is rosszabb. Mintha Afrikában akarnál hősugárzót eladni… Gazdaságilag nem életre való. Úgyhogy egyelőre nem tervezzük. Viszont helyette lesz ismét saját borunk. A Betyár után (Simon pincészet, Bikavér 2006), most lesz egy 2013-as Superior Hárslevelűnk a Tarjányi Pincészettel közösen, amit a hajón is lehet kóstolni a koncert alatt. Neve: Ribillió. A bor jobb, mint a DVD. Nem kell attól félnünk, hogy megmarad…

Hogy esett pont Mégötlövésre és FunkyD-re mint különleges vendégekre a választás?

FZS: A Belga számai átütöttek valami olyan falat, ami bennem a magyar szövegeléses műfaj ellen élt és él ma is. Ők nekem a magyar Monty Python: igazi magasművészet a köznép nyelvi eszközeivel. Mégötlövés óriási karakter, aki nélkül a Mr. Hungary számunk nem lenne az ami. A szöveget az ő hangjára a fejemben írtam.

FV: FunkyD egy fiatal római római rapper, aki azzal lepett meg minket, hogy az egyik remixünkre készített egy saját dalt. Elküldte, mi megosztottuk, majd ránkírt, hogy szívesen eljönne az egyik koncertünkre, hogy közösen előadjuk. Természetesen igent mondtunk. Egyrészt szerintem óriási, hogy valaki Olaszországban pont a Csángó Boogie-ra rappel, másrészt, hogy ideutazik egy szám erejéig. Sosem találkoztunk, nem ismerjük egymást, nem is tudunk rá próbálni, ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy működni fog. Ez az, amikor a zene összehozza az embereket. Én már nagyon várom!

Négy éve a Rolling Stone magazin a furulyát választotta a legrock ‘n’ rollabb hangszernek, egyetértetek ezzel? Mitől lesz rock ‘n’ roll a hangszer? 

FZS: Attól lesz rock and roll akár ez a lyukas fadarab is, hogy mikor játszol rajta azt érzed, hogy ki akarod nyírni, fel akarod aprítani… Ez az energia felszabadulás a rock and roll sajátja, amikor a zene hatására eggyé válsz a hangszereddel. Az a bíborfekete szín, amit szólózás közben látni szoktam… arról beszélek.

Ezzel összefüggően, a zenekar lemezről lemezre egyre inkább tolódott a keményebb, rockosabb hangzás felé. Szándékosan, vagy egyszerűen csak ez a hatás lett erősebb?

FZS: Nehéz ellenállni a rockzene csábításának. De mi megmaradtunk az egyáltalán nem rockos hangszereinknél és továbbra sincs a zenénkben olyan szintetikus anyag anyag, ami nem belőlünk született vagy nem tudjuk mi magunk előállítani. Viszont amink van, abból beletoljuk még a mellékherénket is..

FV: Az elején megtanulod kezelni a hangszeredet, aztán megtanulsz játszani rajta, végül beleteszed a személyiségedet. Akárhogy próbáltuk, rájöttünk, hogy nem tudunk halkan játszani, nem tudunk szépen, leülve művészkedni. Mi nem vagyunk egy ethno-jazz banda. A brácsát és a kobozát olyan erővel szólaltja meg Ákos és Csabi, hogy ott tempó és erő van. Nincs mese, keményen kell csépelni. Mára szerintem tényleg mi lettünk a leghangosabb folk banda az országban.

Hogyan definiálnátok a zenéteket valaki olyannak, aki még sohasem hallott rólatok?

FV: Sokat kardoskodtunk a világzene elnevezés ellen, de csak mert túl nagy olvasztótégely: rétoromán versfeldolgozástól a jiddis-szambáig minden belefér. Valójában a legközelebb a folkrock megnevezéshez állunk főleg az attitűd és a basszus-dobszerkó miatt, de abban a műfajban néha olyan förmedvény trappolós-germán-szerepjáték metál zenék születnek, hogy ettől mindenképp el akartunk határolódni. Így maradt az általunk kreált ethno funk elnevezés, másnéven csángó boogie vagy stadion folk.

Hogy jött a Waszlavik Gazember Lászlóval közös Rózsaszínű kád ötlete?

FZS: Gyerekkorunk első alternatív zenei élménye Waszlavik kazettái voltak. Fellépése a kilencvenes évek Friderikusz Show-jában frenetikus élmény volt nekünk Viktorral: annyira más volt, annyira egyedi, és formabontó volt a megjelenése pont ott, ahová a legkevésbé illett. Nekünk együtt zenélni vele olyan, mint a Rolling Stonesnak Muddy Waterssel volt. Még Námor Csabit is meggyőzte Gazember az első találkozáskor, pedig ő az elején nem lelkesedett az ötletért. Waszlavik egy valódi Hungarikum.

Jövőre húsz éves a zenekar, milyen érzés visszagondolni az elmúlt két évtizedre? Lesz esetleg valami karrierösszegző kiadvány?

FZS: Rengeteg munkával telt! A koncertek, a lemezek csak a jéghegy csúcsa. Szerintem nagyon fontos az az alapozás, amit az elején végeztünk: a táncházazás, a gyűjtőutak Palócföldre, Gyimesbe vagy a népzenei archívumok „tisztára nyalása”. Abban az időben mindent magunkba szippantottunk, amit a népi címszónál találtunk. Aztán egyszer csak szabadjára engedtük felgyülemlett tudást, energiát és ez lett a Kerekes Band!

FV: Jövőre tervezünk egy színházi turnét, aminek a koncepciója, hogy visszanyúlunk jobban a népzenéhez. Onnan indultunk, azt játszottuk 10 évig, aztán jött a Band felállás és egy kicsit elhagytuk a népi vonalat. Most szeretnénk ismét feléleszteni Paár Julcsival és Berecz Pityu barátunkkal kiegészülve. Fele-fele arányban, hogy a Band rajongók sem legyenek csalódottak.

——
Csángó Boogie (Live At A38 Version):

FZS: 2002-ben írtuk a Csángó Boogie-t. Először a brácsariff volt meg, aztán a basszustéma. A kobozra kitaláltuk, hogy valami funkos „vakacsikit” hozzon, a dallam pedig egy moldvai szerba dallam átirata. Ez a szám folyamatosan változik. Három év múlva ismét máshogy fog szólni, és bár a kisujjunkban van, még nem jön ki a könyökünkön.

Mr. Hungary (Live At A38 Version):

FV: Koncerteken én mondom a Mr. Hungaryt. A dobok mögött ez egy borzasztó nehéz feladat, mert kb. suttogni kellene, ami azzal jár, hogy 3 éve nem hallom magam rendesen. Úgy voltam vele, hogy ha én nem hallom, biztos a közönség sem, mondhatok akármit. Most mikor visszahallgattam, eléggé leizzadtam: szembesültem a saját magam perverz Bootsy Collins-énjével. Iszonytató, de egyben kellemes érzés volt.