Oldal kiválasztása

Az A38 Hajó a TV-ben eheti ajánlatai között: Samúel Jón Samúelsson Big Band, Antonia Vai, Gabby Young and Other Animals,Frank Turner and the Sleeping Souls, Ivan and the Parazol, Kraak & Smaak és Her Name Is Calla. Pontos vetítési időpontok, rövid ismertetők és videórészletek a heti adásokból a hajtás után!

10155436_10152400689902287_8161927189530824530_n.jpg

November 10., hétfő, 00.05 (M2), Samúel Jón Samúelsson Big Band – Pozitív vibrálás

 

A Samúel Jón Samúelsson Big Band Izland leghúzósabb együttese. A tizennyolc tagú bigband eleve olyan látványt nyújt, mint az össz-skandináv súlylökő-válogatott a dél-afrikai foci-világbajnokságon, csak éppen vuvuzela helyett irgalmatlan baritonszaxofonokat és harsonákat fújnak. A fantasztikus kinézetű és elképesztő energiákat megmozgató jazz-funk-afrobeat bigband a leginkább egy játékszoftver-fejlesztőre hasonlító névadó, Samúel Jón Samúelsson saját szerzeményeit adja elő. A zenekarvezető a kilencvenes évek vége óta az egyik legelismertebb zenész a szigetországban, aki a legismertebb kortárs izlandi jazz-együttes, a Jagúar tagja is volt.

November 11., kedd, 00.05 (M2), Antonia Vai

 

Antonia Vai svéd származású énekesnő-dalszerzőt Bohém soul-dívának szokták nevezni, miközben alapvetően folkos, akusztikus, gazdagon ritmizált, költői darabjai gyönyörűen egyensúlyoznak a melankólia és a dinamizmus határán. Antonia két évvel ezelőtt megjelent első nagylemeze után itt élő külföldi zenészekkel alakított zenekart, akikkel együtt megalkotott új lemezét ezen az estén mutatta be a Hajón.

November 12., szerda, 00.05 (M2), Gabby Young and Other Animals

 

A varázslatos hangú Gabby Young eredetileg operaénekesnek készült – azonban egy gégerák derékba törte karrierjét. Bár a rákot legyőzte, és hangjának csengése is megmaradt, váltania kellett: így találta meg magának a jellegzetesen franciás, sanzonos, szvinges varieté-műfajt. Ezt színesítette dalszerzőként személyes, lírai, folkos-balladisztikus elemekkel, és alakította ki jellegzetes stílusát. Gabby azóta „Other Animals”, azaz „Egyéb Állatfajták” nevű zenekarával járja a világot, és adja ki kétévente új lemezeit: a legutóbbit éppen idén áprilisban (angliai megjelenése éppen a budapesti koncert hetében várható). Laza szvingek, mintha csak a Belleruche-t hallanánk, elegáns folk-balladák, operás beütésű, nagy ívű himnuszok, vidám, táncos darabok és magukkal ragadó, álomszerű sanzonok: Gabby páratlanul gazdag világa mintha csak egy megzenésített Lewis Carroll-regény lenne.

November 13., csütörtök, 00.05 (M2), Frank Turner and the Sleeping Souls

 

Okos és őszinte szövegek, egyszerűségükben is magukkal ragadó folk-rock balladák – Turner a politikus és érzékeny brit folk-punk legszebb hagyományait követi, a Chumbawamba és a Levellers távoli követőjeként. Közben összeállt kísérőzenekara, a Sleeping Souls is, amelynek tagjai évek óta hűségesen követik a frontembert. Frank Turner szövegei, dalai, lemezei egyre népszerűbbek lettek, olyannyira, hogy a 2011-es, Shakespeare János királyát idéző England Keep My Bones lemezzel (az ugyanebben az évben megjelent PJ Harvely-album, a Let England Shake párdarabjával) már komoly kultuszt épített maga köré. 2012-ben már két arénafellépése is volt, az egyik egy telt házas Wembley-koncert, a másik pedig, milliárdnyi néző előtt a londoni olimpia Danny Bolye rendezte nyitóünnepségén. Nem csoda, hogy a 2013 áprilisában – immár egy mainstream multinacionális kiadónál, az Interscope-nál – megjelent Tape Deck Heart már egyenesen sztárstátuszba röpítette, és a lemez második lett a brit eladási listán.

November 14., péntek, 00.00 (M2), Ivan & The Parazol

 

A klasszikus, dögös rock, avagy a színtiszta rock’n’roll érzés megidézői, a mai indie, stoner és egyéb ütős gitárhangzás-irányzatokkal való keverői az a magyar zenekar, amely Amerikát is szinte simán levette a lábáról. „Nem akarjuk megváltani a világot, zenénk a közönségünk és saját szórakozásunk közti híd” – nyilatkozták nemrég szerényen. A zenekar a mai divatos alternatív, poszt-punk és indie trendekhez igazodva értelmezi újra a a 60-as 70-es évek rockzenei irányzatait, többek közt a Beatles, a Doors és a Led Zeppelin hatásait. Az elmúlt másfél évben az Ivan & the Parazol együttes kétségkívül az egyik legfigyelemreméltóbb itthoni produkcióvá nőtte ki magát Vitáris Iván vezetésével, akiknek a tavaly megjelent bemutatkozó nagylemeze hanganyag formájában is igazolta, hogy a srácok töretlen múltidézése megannyi kellemes pillanattal kecsegtet a retró hangzású rockzene szerelmesei számára. Nem csoda, hogy ők immár az egyik legeslegnagyobb fesztivál-kedvenc!

November 15., szombat, 22.55 (M2), Kraak & Smaak

 

A holland popzene jó pár éve a legjobbak közé tartozik a kontinensen: változatos, friss, érdekes és egyedi. És az egyébként is magas színvonalú mezőnyből talán még jobban kiemelkedik az egyik legfrissebb és leginkább egyedi elektronikus funk-soul produkció: a Kraak & Smaak. A triót 2003-ban alapította három biztos kezű stúdióróka, Oscar de Jong, Mark Kneppers és Willem Plug. Kevés zenekar futott be hasonló villámkarriert a kontinensről, hiszen nemsokára már az SXSW, a Coachella, a Bonnaroo és a Sziget fesztiváljain döngölt élő fellépéseivel, emellett a DJ-különítmény hatalmas partikkal lelkesítette a közönséget.A Kraak & Smaak (ami a holland „ropogós és finom” kifejezés kifordítása) valóban ropogós és finom muzsikát játszik: a legjobb acid jazzből, hiphopból, soulból és döngölős funkból összegyúrt, magával ragadó partizenét.

November 15., szombat, 23.05 (M2), Her Name Is Calla

 

John Helps és zenekara hírből sem ismeri a megállást vagy az önismétlést: a Her Name Is Calla öt megszállott zenész képi és hangi korlátokat nem ismerő együttműködése, amely immáron harmadik nagylemezéhez érkezett fennállása során. Bár a zenekar jobbára minden kiadványának szeret alkalmat adni azzal, hogy üzenet társul a megjelenéshez – legyen az egy könyv mellékleteként kiadott aláfestő háttérzene, netán egy karitatív szándékkal megjelentetett felvétel –, mégis szokatlanul hat, hogy négy év telt el a formáció legutóbbi nagylemezének megjelenését követően. Persze az óta sok mindenen ment keresztül a zenekar: a bemutatkozó nagylemezt, a The Heritage-et már az a Denovali Records adta ki, amely többek között a Blueneck, a The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, a Hidden Orchestra és a Bersarin Quartet útját igazgatja, és még ugyanebben az évben egy közös kiadvány is megjelent a hazai közönségnek korántsem ismeretlen Maybeshewill-lel. A tavaly októberben a The Dillinger Escape Plan vendégeként az A38 Hajón is bizonyító zenekar pedig őszinte barátságból igyekezett a lehető legtöbb helyre elvinni a ’Callát, a Hajó és a hazánk jó hírét.