Oldal kiválasztása
Sean Noonan

Sean Noonan koncertje az A38 kiállítóterében

Az A38 Hajó a TV-ben eheti ajánlatai között: Sean Noonan, Dunkeltherapie, Tomasito, The Mouse Outfit, Egy Kiss Erzsi Zene, Dos Orientales. Pontos vetítési időpontok, rövid ismertetők és videórészletek a heti adásokból a hajtás után!

Sean Noonan

M2 | január 26., hétfő | 00:00

Az elképesztően sokoldalú, ír származású Sean Noonan névjegye akkor is Kalevala-méretű lenne, ha csak a legfontosabb színpadi-előadói szerepeit sorolná fel rajta. Az önmagát dobosként, ütőhangszeresként, történetmesélőként meghatározó fiatalember mindezek mellett még producerként, képzőművészként, színészként, filmrendezőként, videóinstallációk alkotójaként is működik. És ha ez nem lenne elég, számtalan közös projektet hozott létre például Yusef Lateeffel, a Cannel, Jamaaladeen Tacumával, Marc Ribot-val, Mat Manerivel és a nyugat-afrikai, illetve New York-i színtér legnagyobbjaival. Noonan zenei formációi leggyakrabban a nagyvárosi törzsi zene legjavát nyújtják, afrikai ritmusokat olvasztanak egybe avantgárd dzsesszel, spoken worddel és kortárs színházzal. Ezen az estén egyik legizgalmasabb projektjét hallhatjuk-láthatjuk. Az A Gambler’s Hand (Egy szerencsejátékos keze) Noonan tavalyelőtti lemeze, amelynek színpadra állításában a kortárs lengyel komolyzene egyik legnevesebb vonósnégyese, a Momenta Quartet segédkezik. Közös előadásuk szvitekre tagolt, egy Noonan által elmesélt-eldobolt, elpantomimezett történetre felfűzött hangulatok és jelenetek együttese, amelyben a lengyel avantgárd színház találkozik a kortárs improvizatív zene különleges lírai világával.

Dunkeltherapie
M2 | január 27., kedd | 00:00

A Dunkeltherapie egy experimentális zenei projekt, amely szokatlan hangszerösszetételével, hangszín-kombinációival és extrém lassúsággal tekint a felszín alá. A tisztán strukturált dalok zeneszerzője, Miroslav Tóth énekesként és szaxofonon is közreműködik. Zenésztársai Andrej Gál csellón, Kardos Vera hegedűn, ők a klasszikus zenészek, míg Michal Matejka az elektronika sötét anyagával itatja át az együttes hangzását.

 

Tomasito
M2 | január 28., szerda | 00:00

Az andalúziai megyéből, Jerez de la Fronterából származó Tomasito Spanyolország egyik legnépszerűbb flamenco-sztárja, táncosa (táncos-komikusa) és énekese. Emellett rengeteg együttműködésben vett részt, szerepel a Los Delinqüentes vagy a flamenco-pop énekesnő, a tavalyelőtti spanyol Eurovíziós jelölt, Pastora Soler felvételein is. Tomasito szakít a flamenco nálunk jobban ismert tragikus-erotikus hagyományával, és inkább a felszabadultságot helyezi előtérbe. Egyedülálló bájjal és humorral adja elő rapből, hiphopból, funkyból, soulból, andalúz és cigány hagyományból és persze spanyol folklórból összegyúrt számait. A produkciót pedig nagyon erőssé teszi Tomasito különleges tánctudása, fantasztikus ritmusérzéke, s az ő kezében még a kasztanyetta is virtuóz szólóhangszerré válik.

 

The Mouse Outfit feat. Sparkz & Dr. Syntax
M2 | január 29., csütörtök | 00:05

A Mouse Outfit Anglia egyik legszédületesebb hiphop-formációja, amely a soul, jazz és a funk elemeit gyúrja újra egy kiváló energiatöltetté, amellyel simán meghódították már többek között a legendás Glastonbury fesztivált is.

Egy Kiss Erzsi Zene
M2 | Január 30., péntek | 00:05

Az Egy Kiss Erzsi Zene új lemeze olyan, mint ahol valaki valamikor ottfelejtett egy bekapcsolt zsebrádiót, amelyből egy kivételesen változatos kínálatú zenei adó műsora szól.” Az Egy Kiss Erzsi Zene nem imitálja a világ egyetlen létező népének tradicionális zenéjét sem, mégis a hatások tetten érhetőek az arab zenei világtól a meghatározó bluesig. Hol balkános, hol andalítóan sanzonos, hol éteri, hol szélsőségek felé mozdul vagy elbeszélő, balladisztikus. A sokféleség a népiestől akár a rockosabb hetvenes éveket is jelenti. Mindezek közvetítője ez a sajátságos éneknyelv, szövegtelen szöveg, „egyedi, virtuális világzene„, ahogy Jávorszky Béla Szilárd kritikus fogalmazott róluk.

 

Dos Orientales – Budapest: végállomás
M2 | január 31., szombat | 23:25

A Dos Orientales egy kiváló duó, amely egy japán és egy uruguayi származású zenész különös módon vérbeli latin formációja, akik üde szárnyakon repítenek ellenállhatatlan zenéjükkel az örök tengerpartra. A duó már első albumával a 6. helyezést érte el a Latin Grammy-díj latin jazz kategóriájában, illetve jazz kategóriában elnyerte az uruguayi Grafitti-díjat. Mára ők lettek világszerte a „dos orientales-i”, az afrikai dobzenékre emlékeztető uruguayi candombe sajátos hangzásvilágát a latin zenével és jazzel ötvöző egyedülálló zenei stílus nagykövetei, amely különleges szerepet vívott ki magának a zenei világ színes palettáján. A felállás: Hugo Fattoruso – zongora, harmonika, ének és Yahiro Tomohiro ütőhangszerek.

 

Ethno Darwin
M2 | február 1., vasárnap | 23:35

Az Ethno Darwin együttes instrumentális és magyar szövegű rockszámai mellet fontos ellenpólusuk a lírai, elgondolkoztató részekre válaszoló dinamikus és páratlan váltakozás. Célja a hetvenes évek zenei, hangzásbeli újításának a mai, saját csiszolatú tükörképét, értelmezését felvillantani. Ezen az estén alkalmuk nyílt a rövidesen elkészülő első lemezük dalaikat szélesebb körben is megmutatni.