Oldal kiválasztása
1/2 Orchestra

A 1/2 Orchestra az A38 Hajón (fotó: Chalhoub Emil)

Az A38 Hajó a TV-ben eheti ajánlatai között: Pastell Contemporro, Hungarian Soundpainting Orchestra, 1/2 Orchestra, Swans, Wrong Side Of The Wall, Soul Surge és Mariusz Bogdanowicz Quartet. Pontos vetítési időpontok, rövid ismertetők és videórészletek a heti adásokból a hajtás után!

Pastell Contemporro
M2 | február 2., hétfő | 00:05

A Pastell Contemporro 2008-ban alakult magyar dzsesszkvartett, amelyet Weisz János zongorista és Borkó Attila szaxofonos alapított. Az együttes műsorát általában saját szerzemények alkotják, zenéjében felfedezhetők a kortárs zene, illetve a népzenére épülő bartóki hangzásvilág elemei. Ehhez párosul az amerikai fúziós dzsesszre jellemző szaxofonhasználat, ami mindebből egyedi hangzást eredményez. A népzenei elemektől a klasszikus zenén át, a barokk fugaszerű dallamvilágig sok hatás érzékelhető a zenekar stílusában, amely a zenészek kreatív hozzáállásának köszönhetően folyamatosan változik, és a paletta színeit mindig más és más árnyalatokkal bővíti. Az előre megkomponált szerzemények improvizatív előadásmódja minden koncertet egyedivé és megismételhetetlen élménnyé varázsolja mind a zenészek, mind a közönség számára.

Hungarian Soundpainting Orchestra
M2 | február 3., kedd |00:00

Hogyan lehet egy zenekarral úgy improvizálni, hogy az előre begyakorolt kompozíció erejével hasson? Hogyan tudják rögtönző zenészek hirtelen egy emberként ugyanazt játszani, ha nincs semmi előre eltervezve? A megoldást Walter Thompson, amerikai zeneszerző és szaxofonista 1974-ben olyan jól ragadta meg, hogy mára az egész világon elterjedt mozgalommá vált a Soundpainting. A Soundpainting egy multidiszciplináris jelrendszer, amellyel élőben lehet komponálni. Jelenleg több mint 1200 jelet tartalmaz, melyek segítségével a hangfestő “karmester” improvizálva irányítja az előadókat. Az így létrejövő mű a hangfestő és az előadók közös, jelen idejű kompozíciója. A HSO, azaz Hungarian Soundpainting Orchestra, magyar nevén MaSzaT (Magyar Soundpainting Társaság) folyamatosan alakuló együttes, bázisát azok a magyar klasszikus és jazz zenészek adják, akik a párizsi Conservatoire-on improvizációt tanító Vincent Le Quang által Budapesten tartott mesterkurzuson sajátíthatták el a soundpainting alapját képező körülbelül ötven hangfestő jelet. A kezdeti lelkesedést továbbtanulás követte, az együttes néhány tagja a Soundpaintinget megalapító és továbbfejlesztő Walter Thompsonnál csiszolta tudását.

1/2 Orchestra
M2 | február 4., szerda | 00:00

A moszkvai 1/2 Orchestra (ejtsd: Half Orchestra) egyáltalán nem fél zenekar – legalábbis zenéjének gazdagságát tekintve. Persze lehet fél zenekarnak is tartani, ugyanis az együttes lényegében egy klasszikus funk-zenekar fúvósszekciója, azaz hiányzik a tuljadonképpeni zenekar. Ennek ellenére a 1/2 Orchestra súlyos, telt, dús muzsikájának hallatán egyáltalán nem érezzük szükségét mondjuk egy basszusgitárnak, hiszen itt kiderül, hogy mondjuk egy tuba is éppoly ütős bassline-t képes nyomatni, vagy egy szaxofon-harsona kettős is sodró groove-okat képes játszani. Van itt minden: feszes funk és táncos afrobeat, analóg drum and bass és csattogós hiphop, mindez elképesztő energiával előadva. A 1/2 Orchestra szvinges-funkos, zúzós fúvósdzsessze rendkívül szórakoztató és magával ragadó estét hozott.

Swans – Hattyúk, tavaly
M2 | február 5., csütörtök | 00:00

Kevés zenekar van, amelynek neve és életműve között akkora ellentmondás feszülne, mint a Swans esetében. Az 1982 óta létező Hattyúk ugyanis a legkevésbé sem valami könnyed, kecses, hófehér muzsikával örvendezetik meg a közönséget. Épp ellenkezőleg: az eredetileg építési vállalkozó, később kompromisszumot nem ismerő gitáros-énekes-zeneszerző, Michael Gira együttese a New York-i no wave hullám hátán érkezve a legsúlyosabb, indusztriálba és noise-ba hajló, letaglózó erejű rockot nyomja – egy tizenkét éves szünettől eltekintve – immár több mint harminc éve.

Wrong Side Of The Wall
M2 | február 6., péntek | 00:05

A budapesti/dunaújvárosi metálcsapat 2003-ban Bones néven kezdte működését. 2007-től az Insane-ben éneklő Knapp Oszkár lett a csapat frontembere, ettől kezdve Wrong Side Of The Wall-ként vált újra aktívvá a banda. 2008-ban adták ki három dalt tartalmazó kislemezüket 140 címmel, amit 2009-ben követett a 13 számos nagylemez, a Wrong Side of the Wall. A lemez számos pozitív kritikát kapott, a csapat bejutott a Hegyalja Fesztivál fellépői közé, valamint végigturnézta az országot a Road és a Subscribe társaságában, később a Depresszió, az Insane és a Superbutt csapataival is turnéztak. 2011 elején a csapat elkészítette ingyenesen letölthető kislemezét Dinner At Your Place címmel, mely a vadonatúj dalok mellett újraértelmezett számokat is tartalmaz, és amely egyben a zenekar második nagylemezének előfutára is.

Soul Surge
M2 | február 7., szombat | 00:20

A Soul Surge zenekart egy dél-afrikai és egy magyar fiatalember alapította, szinte véletlenül, egy közös improvizációs jamet követően. Az együttes nemrég megjelent Stay Down című bemutatkozó anyaga egy 2012 decemberében megnyert tehetségkutató eredményeként jött létre. Színpadról áradó nagy energia és kellemesen táncolható pop-funky-hip-hop várja a nézőket. A zenekar tagjai: Herby Shaw: ének, Kiss Miklós: gitár, Kottmayer Krisztina: billentyűsök, Paczári Viktor: basszusgitár és Sánta Dániel: dob.

Mariusz Bogdanowicz Quartet
M2 | február 8., vasárnap | 23:55

Mariusz Bogdanowicz túlzás nélkül a jelenlegi lengyel dzsessz középgenerációjának nagyformátumú egyénisége. A fantasztikus technikájú bőgős, a zeneszerzőként is elsőrangú Bogdanowicz elsősorban érzelmes, bensőséges hangvételével vált kiemelkedő figurává. Az 1960-as születésű zenész a Gdansk Big Bandben kezdte, majd a nyolcvanas években alapító tagja volt az egyik leghíresebb fúziós-free-jazz formációnak, a Heavy Metal Sextetnek. Aztán 1991-ben megalapította saját együttesét, az eredetileg három (!) bőgővel felálló Mariusz Bogdanowicz Sextetet, ami az évtized közepén kvartetté alakult, és azóta változatlan tagsággal játszik.