Oldal kiválasztása
Amatorski

Az Amatorski az A38 Hajón (fotó: Baksa Gábor)

Az A38 Hajó a TV-ben eheti ajánlatai között: Mike Parker’s Trio Theory, Zuboly, Cerebral Ballzy, A Nyughatatlan, Amatorski és Trio Querbes. Pontos vetítési időpontok, rövid ismertetők és videórészletek a heti adásokból a hajtás után!

Fuvolamaraton – Dies Irae
M2 | február 9., hétfő | 00:05

Az este során fellépő művészek a gorkiji mottó szellemében dolgoznak, miszerint a hagyományt ugródeszkának és nem kanapénak kell tekinteni. Ennek fényében szeretnének hidat képezni régi és új között. Szeretnék, ha hallgatóságuk rácsodálkozna az ezüstszálakkal átszőtt zenetörténetre. Fő célkitűzéseik közé tartozik, hogy idős és fiatal megértse, hogy szeretni érdemes a jelent és a benne jelenleg is alakuló, zajló művészetet, ami a ma emberéhez, a ma emberéért szól. A fellépő művészek: Kaczander Orsolya (fuvola), Détári Anna (fuvola), Bán Annamária (fuvola), Fülep Márk (fuvola), Matuz Gergely (fuvola), Bán Máté (fuvola) és Bárd Judit (ének).

Mike Parker’s Trio Theory
M2 | Február 10., kedd | 00:05

A neves trió élvonalbeli amerikai és lengyel jazz-zenészekből áll, akik egyedi hangon ötvözik a modern amerikai jazz és a gazdag lengyel szcéna hagyományait. A bőgős Mike Parker és a szaxofonos Slawek Pezda már a grúvos Mike Parker’s Unified Therory-ban és a szabad zenét Kentucky Waterfall és Shock Wave-ben is együtt játszottak. Összeszokott párosuk a kétszeres Grammy jelölt Frank Parker chicago-i dobossal kiegészülve ezen az estén modern zenei stílusok által inspirált saját kompozíciókat és jazz sztenderdek sajátos interpretációit adták elő.

Zuboly
M2 | február 11., szerda | 00:05

Ágoston Béla a kortárs magyar dzsessz egyik legsokoldalúbb és legkísérletezőbb alakja. Ezúttal sajátos hangvételű, vicces, táncos, etno-hiphop formációjának fellépését láthatjuk.

Cerebral Ballzy
M2 | február 12., csütörtök | 00:55

A brooklyn-i Cerebral Ballzy punkzenekar 2008-ban alakult. Hírnevét azzal vívta ki, hogy zenéje a nyolcvanas évek punk zenéjének a legjobb hangzását és legzúzóbb erejét hozza. Számos amerikai és európai turné során szerezték maguknak népes rajongótáborukat, valamint olyan neves fesztiválokon lépve fel, mint a Hevy Music, a Sonisphere, a Lowland, a Pukkelpop, a Soundwaves, a Summersonic, Roskilde, az Eurocannes és a Latitude, valamint az olyan nagy nyári fesztiválok, mint a japán Summer Sonic Festival valamint az angliai Reading és Leeds.

A Nyughatatlan
M2 | február 13., péntek |00:15

A zenekar főleg Johnny Cash dalait, és az általa feldolgozott szerzeményeket játssza, de a repertoárjukon megtalálhatók a legismertebb rockabilly slágerek is. Kedvenc előadóik: Johnny Burnette, Vince Taylor, Marty Robbins, a Depeche Mode, Elvis Presley, The Doors, és a Rolling Stones.

Amatorski
M2 | február 14., szombat | 00:25

A nevét a zseniális Kieslowski-film, Az amatőr címéről választó belga kvartett, az Amatorski alig három éve jelentette meg első EP-jét, amivel szinte azonnali és meglepetésszerű sikert aratott. Az akkori lo-fi rock-hullám tetőpontján a zenekar melankolikus, csilingelő, szándékoltan minimalista szobazene-számaival tökéletesen illeszkedett a trendbe, és szólalt meg egyedi hangon. Nagyon finom, nagyon személyes és nagyon meghitt: ez az Amatorski varázsa és bája. Mindez elsősorban az énekesnőnek, Inne Eysermansnak köszönhető, akinek törékeny, sebezhető személyisége a színpadon – és a felvételeken is – különleges élménnyé varázsolja az Amatorski produkcióját. Magával ragadó melankólia, mély személyesség, finom, törékeny hangulatok a belga közönségkedvenc, az Amatorski első magyarországi fellépésén.

Trio Querbes
M2 | február 15., vasárnap | 00:00

A Trio Querbes előadásmódjára a játékosság a sokszínűség jellemző: megtalálható benne a groteszkbe hajló humor, a nyers free jazz, és minden ezek között. A tagok jóformán bármit eljátszanak, ami eszükbe jut, legyen az szving, bebop, latin, funk, futó popsláger, vagy saját darabok és ami a kortárs dzsessz kategóriájába sorolható. Kedvelik a szélsőségeket, a fordulatokat, és szeretik feszegetni a határokat. Előszeretettel emelik a hallgatóságot váratlan, olykor zavarba ejtő helyzetekbe. Mindezt persze gyermeki bájjal és gyengédséggel. És ami zeneileg a fordulatokat illeti: a teljesen szabad játékmódból a legnagyobb precizitással hangszerelt, megkomponált zenei részbe akár egy pillanat alatt történik a váltás. Egyszóval minden együtt ebben a furcsa hangzásban és felállásban, amit véletlen találkozás szült. És a végére egy fontos dolog: „a stílus csak idézet”.