Oldal kiválasztása
Little Boots

Tudatos és kicsit pimasz: Little Boots

A Budapesti Tavaszi Fesztivál vendégeként április 23-án az A38 Hajón koncertezik az izgalmas, táncos elektronikus popzenében utazó angol dalszerző-énekesnő, Little Boots, akinek idén új lemeze jelenik meg. Érthető módon elsősorban erről az – egyelőre még cím nélküli – lemezről kérdeztük.

A tavalyi év decemberében adtad ki a Business Pleasure című EP-det. Számodra mik a zenebiznisz legnagyobb örömei?

Az első számú szerelmem a dalszerzés, de azt is szeretem, amikor teljes mértékben uralom a munkafázisokat, onnantól kezdve, hogy elkezdek írni egy számot, és aztán később jön az artwork, a live show, a komplett lemez megjelentetése. Ha mindegyik elemre odafigyelsz, akkor sokkal különlegesebb lesz a végeredmény, és művészként sokkal érdekesebb brandet tudsz felépíteni.

Kinek az ötlete volt ez a fura videóklip a Taste It című számhoz?

Egy csomó ötlet jött azokból a képekből meg gifekből, amiket online gyűjtöttem a függőségek tematikája köré. Odaadtam ezeket a rendezőnek (a fiatal londoni divatfotós, Ish Sahotay, akinek ez volt az első filmes munkája), aki kiegészítette és tovább alakította őket, szóval végül egy ilyen kollaboratív munkamenetről beszélhetünk, de persze ő az eredeti ötleteket teljesen új szintre emelte vizuálisan.

A közelgő harmadik albumodon fognak szerepelni az EP dalai?

A jelenlegi állás szerint három szám fog felkerülni rá az EP-ről, de ez még változhat.

Mikor fog megjelenni az új album, és mire számíthatunk?

Az idei év során fog valamikor kijönni, és azokat a témákat fogja feszegetni, illetve továbbvinni, amiket már az EP-n is érintettem. Lesznek rajta olyan dalok, amiket az inspirált, hogy a brit house és tánczene milyen hatást gyakorol mostanában a slágerlistára. Felbukkannak majd „mainstreamesebb” pillanatok, és furább, vicces hangzások is, a témák pedig olyan dolgok körül mozognak, mint a munka, a siker, az erő, a függetlenség, az ambíció… Egy nagyon is tudatos, és kicsit pimasz megközelítésből.

Azt nyilatkoztad, hogy a második albumodra, a Nocturnesre a debüttel ellentétben kevésbé hatott a nyolcvanas évek szintipopja. Mi a helyzet a közelgő lemezzel ebből a szempontból?

Ahogy már említettem, az új dalokra elég nagy mértékben hatott a house zene. Leginkább onnan merítek, amit a DJ fellépéseim során játszok, meg amit más DJ-ktől hallok. Lesznek rajta igazán 90-es évek hatású pillanatok, az egyik számnak kifejezetten Ace Of Base/Soul II Soul hangulata van! Ettől függetlenül azért úgy érzem, hogy ez most kortársabb hangzású, és kevésbé retrós album lesz, mint az előző kettő. Inkább feltörekvő fiatal és kísérletezőbb hajlamú producerekkel próbáltam dolgozni, hogy a sound a lehető legegyedibb legyen.

Azt is mondtad korábban, hogy a Nocturnesre megpróbáltál kevésbé személyes szövegeket írni, de nem sikerült. Az új dalok is nagyon személyesek lettek?

Az új lemez szövegeinek van egy bizonyos tematikája, ami elég jól meghatározza az összképet. Jó ötlet, hogy ilyen határokat szabtam, mert ettől még kreatívabb lehet az ember. Természetesen a szövegeket nagy mértékben inspirálták azok az utazások, amiket Little Boots-ként tettem meg, onnantól kezdve, hogy korábban nagy hűhó közepette leszerződtem egy nagykiadóhoz, aztán meg függetlenné váltam, saját lemezcégem lett. Az album dalai reflektálnak mindazokra a kihívásokra, hullámvölgyekre, illetve szabadságra, amit ez az egész most jelent nekem.

Ki lesz az album producere, illetve számíthatunk-e vendégsztárokra?

Több olyan név is szerepel majd rajta, akiket nem nagyon ismerhettek. A nevesebbek közé olyanok tartoznak, mint Grades, Com Truise, Jas Shaw és Ariel Reichstand.

Először DJ-szettel érkeztél hozzánk, aztán később felléptél a Sziget Fesztiválon, most pedig hagyományos klubkoncerttel adsz. Ebből a három, eléggé különböző műfajból melyik a kedvenced?

Mindegyiket nagyon szeretem, szívesen játszom a rajongóknak. Jó érzés rugalmasnak lenni, kipróbálni különböző dolgokat, és nemcsak ugyanazt ismételni. Írok, fellépek, DJ-zek, szóval számomra ez az egész nagyon is természetes módon zajlik. Mondjuk azt meg kell hogy valljam, hogy a szigetes buli igazán különleges volt számomra.

Melyik dalra táncolsz a legszívesebben mostanában?

Jelenleg imádom a Jealousy című számot Róisín Murphytől, ami a Cross Town Rebels kiadónál jelent meg. Szerintem majd nagyon jó lesz játszani a DJ-fellépéseimen.