Oldal kiválasztása
Magával ragadó, balladisztikus világ: Lola Marsh

Magával ragadó, balladisztikus világ: Lola Marsh

Az alig két éve alakult Lola Marshnak még nagylemeze sincs, de máris igazi fesztiválkedvenc: tavaly óriási sikerrel járta az európai fesztiválokat, és közimádatnak örvendő fellépő volt például a Pohodán vagy a barceonai Primaverán. A zenéjükben gyönyörű indie folk, folk-rock, akusztikus blues és közel-keleti dallamok találkoznak Tarantino-filmzenékkel, és az elegáns hangszerelések fölött csodásan búg Yael Shoshana Cohen varázslatos énekhangja. A duó július hatodikán először lép fel Magyarországon, a hajó tetőteraszán – ennek kapcsán faggattuk Yael Shoshana Cohen énekesnőt.

Mikor és hogyan találkoztatok először?

Négy éve, a közös barátaink révén. Az első pillanattól kezdve összhangban voltunk mind emberileg, mind zeneileg. Hamar elkezdtünk duóként fellépni és dalokat írni.

Mind a ketten valami zenével kapcsolatosat tanultatok, meséljetek erről. Kihatott ez arra, ahogy és amilyen zenét csináltok?

Igen, mindketten valami zenével kapcsolatosat tanultunk, de két különböző helyen! Gilt inkább a stúdiózás és a hangzás érdekelte, engem pedig a dalírás. Már kicsi korunktól kezdve tudtuk, hogy a színpadon akarunk állni és megérinteni az emberek szívét a zenénkkel.

Fő inspirációk a Lola Marsh indulásakor?

Amikor megalakult a zenekar, szinte minden nap találkoztunk, dalokat írtunk és azonnal fel is vettük. Nem csak azok a zenék hatottak ránk, amelyeket mindketten szeretünk, hanem könyvek, rajzok és filmek is.

Még meg sem jelent a debütalbumotok, de már turnéztatok Európában és olyan fesztiválokon léptek fel, mint a Pohoda vagy a Primavera?

Hatalmas megtiszteltetés számunkra, hogy a világ olyan fontos fesztiváljain léphetünk fel, mint a szlovákiai Pohoda vagy a spanyol Primavera. Mindig elérzékenyülünk attól, hogy mennyire pozitívak a visszajelzések egy-egy ilyen koncert után.

A legtöbb kritika kiemeli, hogy a számaitok tökéletesen passzolnának egy Tarantino filmhez. Mit gondoltok erről? Melyek a kedvenc filmzenéitek?

Nagyon megtisztelő, hogy így gondolják! Amikor zenét írunk, azt mindig úgy képzeltük el, mint a saját fantáziavilágunk aláfestő zenéjét, de attól még a Tarantino filmek zenéjét is szeretjük – meg az olyanokét is, mint az Amélie csodálatos élete, Egy maréknyi dollárért, Óz, a csodák csodája és így tovább…

Mesélj az izraeli zenei színtérről? Vannak új és izgalmas zenekarok?

Az izraeli zenei színtér nagyon változatos és izgalmas, sok jó zenekarral, akik több különböző nyelven írnak dalokat: héberül, arabul, angolul. Nagyon jó időszak ez, ugyanis sok izraeli zenekarra kezdenek felfigyelni nemzetközileg is, olyanokra, mint a Garden City Movement, a Vaadat Charigim vagy a Less Acrobats. Úgy látszik, a világ felfigyelt ránk!

Idén jelenik meg a debütalbumutok az Anova Music gondozásában. Mesélj róla, mire számíthatunk?

Hm, mit meséljek…inkább nem rontanám el a meglepetést!