Oldal kiválasztása
Magyar underground slágerek a capella átiratai: Budapest Voices

Magyar underground slágerek a capella átiratai: Budapest Voices

A Budapest Voices eddig is a saját útját járta, és mindig igyekezett különlegességekkel meglepni a hallgatóságot. Már önmagában a zenekar koncepciója is – hogy jól ismert magyar slágerek a capella verziót játszák – kiemelte őket a hazai színtérből, most viszont még tovább mentek: második, Finomra hangolva című lemezük mellett megjelentettek egy szakácskönyvet is, Ízbűvölők címmel, melyben a kórustagok kedvenc receptjei szerepelnek. Az új albumhoz természetesen egy koncert is dukál, amely április második lesz, az A38 Hajón. Ennek kapcsán faggattuk a kórusvezető Warnusz Zsuzsát a kezdetekről, az első általa írt számról és arról, hogy hogy jött a speciális kiadvány ötlete.

Kezdjük talán a legelején: hogyan jött az ötlet, hogy jól ismert slágereket dolgozzatok fel a cappella formában? Voltak előképeitek?

Az ötlet, hogy jó lenne létrehozni egy olyan vokális produkciót ami teret enged a kreativitásnak, jópár éve motoszkált már a fejemben. Az álmodozás akkor vált valósággá, amikor az élet aztán úgy hozta, hogy megkeresett két ismerősöm azzal az ötlettel, hogy csináljunk közösen egy olyan kórust, ami hazai underground és rock slágereket ad elő, mondván, hogy ilyet még senki sem csinált itthon. Éreztem, hogy ez lehet az a tér, ahol lehet különleges dolgot alkotni. Azonnal belevágtunk, összetoboroztam hozzá a kórust Gulyás Erika segítségével, elkezdtem a dalokat áthangszerelni, és megkezdődtek a próbák. Legnagyobb inspirátorom a mai napig Bobby McFerrin. Az amit ő képvisel, példaértékű lehet minden énekhanggal foglalkozó ember számára.

A kórus tizenkét énekesből és egy ütőhangszeresből áll, és az átdolgozásokat javarészt tizenkét szólamban adjuk elő. Ilyen formán előképeink nem voltak, ötleteink és hitünk viszont annál több.

Hogyan írjátok át az eredeti dalt egy tizenkét fős kórusra? Hogyan lehet hangszereket utánozni pusztán az emberi hang segítségével?

Egy nagy kalapba dobáljuk be a dalokat, ötleteltünk rajta közösen is, hogy melyek legyenek azok a slágerek, amiket átdolgozhatnánk. Aztán amikor összegyűlik egy terjedelmes lista, akkor elvonulok a zenekuckómba, és napokig hallgatom a dalokat, ötletelek. Ha van bármi a dalban ami elindítja a fantáziámat, akkor az már az első lépés afelé, hogy leírjam a vázát, és ebben a stádiumban, amikor zongorán játszom és énekelem, általában megszületik a kísérőszólamok szövege, amivel imitáljuk a zenekari hangzást. Ez a rész a kedvencem, ez a legjobb játszótér. Nincs nehéz dolgom, mert a kórus mindig maximálisan partner, mindenki szeret játszani. Olyan is előfordul, hogy hangszereket utánzunk, de inkább azt mondanám, hogy énekhangokkal imitálunk zenekari hangzást. Az emberi hang az egyik legváltozatosabb színekkel rendelkező hangszer, és ehhez társul a hangzók végtelen variálhatósága. A többi már csak a fűszerezésen múlik.

Mi volt ezzel kapcsolatban a legnagyobb kihívás? Mennyire nehéz összefogni egy tizenháromtagú zenekart, főleg hogy többeknek van egy másik zenekara is a Budapest Voiceson kívül?

Nem éreztem soha, hogy kihívás lett volna bármi. Inkább arra kell figyelnünk, hogy éneklés közben ne veszítsük el a fejünket. Főleg egy olyan dalnál, ami az első levegővételtől a lezárásig végig zakatol, mint például az Álomtégla, vagy az új lemezről a Magam adom vagy a Ragyogás. El tudna minket vinni a hév rendesen, ha nem koncentrálnánk. Most, hogy helyettesítem Borbás Erikát amíg babázik, én is  tapasztalom, hogy micsoda munka ez.

A tizenháromtagú csapatot összefogni, na az már kihívás! Mindenkinek van főállása, és privát elfoglaltsága, és ennek az összehangolása nehéz feladat. Ahhoz, hogy gördülékenyen tudjunk működni, elengedhetetlen a kórustagok rugalmassága. Közös naptárunk van, amiben mindenkinek láthatók az elfoglaltságaik. A menedzserünk és a koncertszervezőnk végzi ennek a koordinálását.

Az a cappella eredetileg hangszeres kíséret nélküli előadásmódra utal, de nálatok van egy dobos is. Mit ad ő az összképhez?

Az ütőhangszeres helyettesíti a karmestert, már ami a tempót illeti. Dinamikában is segít, de ez már közös feladat. Az összképhez plusz színeket ad. Sokféle dal van, sokféle hangzással. Néha rockdobosnak kell lennie, néha perkásnak, néha swinget kell játszani, és még sorolhatnám. Pusztai Csabi nagyon jó ízléssel játszik, és bár a dobot is hangszerelem, azért neki sokkal több szabadsága van, sokszor improvizál, színez.

Mi alapján választjátok ki a feldolgozandó számokat? Tudatosan maradtok a magyar undergroundnál, vagy elképzelhető, hogy a külföldi örökzöldekre?

Többségében ismert hazai underground dalokat dolgoztunk fel az első két lemezen. Ahogy korábban is írtam, ha van bármi a dalban ami elindítja a fantáziámat, akkor az már egy első lépés az áthangszerelés felé. Nem zenekarokat, hanem dalokat keresünk elsősorban. Most jelent meg a második lemezünk, egy hosszú, munkával teli év van a hátunk mögött, aminek eredménye van most a kezünkben. Most elsősorban készülünk az április 2-i lemezbemutatónkra, és szeretnénk minél többet játszani, minél szélesebb körben megmutatni magunkat. Aztán hogy mi lesz a következő lemezen, az majd szépen kialakul. Sok ötletünk van a jövőre vonatkozóan is.

Az új lemez, a Finomra Hangolva egyik érdekessége, hogy szerepel rajta egy saját szám is, az általad írt Boldog újjászületést! Mesélj erről! Elképzelhető egyszer egy saját számokból álló Budapest Voices-lemez?

Erről eddig nem volt szó. Azt el tudom képzelni, hogy egyszer csak előrukkolok egy saját lemezzel, amin megmutathatom a saját dalaimat, de bármit hozhat a jövő.

Első lemezetek egy saját újság, a Budapest Voices Magazin mellékleteként jelent meg, most pedig az új lemez, a Finomra Hangolva mellé egy szakácskönyvet is megjelentettetek, Ízbűvölők címmel. Meséljetek erről! Tudatosan törekedtek arra, hogy mindig többet nyújtsatok a rajongóitoknak, mint egy új lemezt?

Két indok is szerepel a speciális kiadványok mellett. Egyrészt ha csak simán kiadnánk a CD-t, akkor szinte mindenki csak ingyen letöltené az anyagot, és nem venné meg a lemezt. Tehát valami pluszt adunk, hogy vonzóbbá tegyük a fizikai vásárlást. Másrészről ha dübörögne a lemezipar, és a Budapest Voices több tízezer lemezt adna el, akkor is törekednénk arra, hogy valami különlegességgel lepjük meg a rajongókat.

Melyik volt a kedvenc receptetek?

Ezzel úgy vagyunk, mint amikor megkérdezi valaki tőlünk, hogy melyik a kedvenc dalunk a lemezről. Mindig éppen az, amit készítünk, vagy énekelünk. Mindenkinek más, de ez folyamatosan változik.

Nemrégiben három éves lett a Budapest Voices, mik a terveitek az elkövetkezendő három évre?

A közönség felé emlékezetes koncertek, új átdolgozások, harmadik lemez. Házon belül örömteli próbák, élvezetes fellépések, közös cél, barátság, szeretet.


A cikk elkészülését a Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.
cstp-logo-web-smallnka_hu