Oldal kiválasztása
Klasszikus amerikai hardcore-punk: The Bronx

Klasszikus amerikai hardcore-punk: The Bronx

Július tizennegyedikén először lép fel Magyarországon a klasszikus amerikai hardcore-punkot játszó The Bronx, a Satelles (akikkel szintén interjúztunk) és a Years Asleep társaságában. Ennek alkalmából az énekes Matt Caughthran mesélt nekünk arról, hogy miért lett belőlük Mariachi El Bronx, még mindig punknak érzi-e magát, hogyan születnek a videóklipjeik és még sok másról.

Több mint tíz éve alapítottátok a The Bronxot, azóta változtak az elképzeléseitek, a célkitűzéseitek? 

Nem igazán. Még mindig úgy érzem, hogy nincs értelme valami olyasmire pazarolni az idődet, amit nem szeretsz csinálni. Még mindig imádom a hangos gitárokat. Még mindig imádom a mikrofonba üvölteni azt a sok szart, ami nap mint nap megőrjít. Még mindig imádok turnézni, együtt zenélni a barátaimmal.

A The Bronx első másfél éve alatt több balesetetek volt, mint más zenekaroknak az egész karrierjük alatt. Volt hogy úgy éreztétek, hogy el vagytok átkozva?

Abszolút, a kezdettől fogva el voltunk átkozva. Az első öt évünk alatt majdnem kétszázzal száguldottunk mindenhova. Párszor majdnem meghaltunk. De őrültek vagyunk. Vagyis, annak kell lenned, hogy ezt csináld. Illetve kicsit szerencsésnek is.

A hangzásotok és az imidzsetek is rengeteget változott az évek során, előbbire jó példa a mariachi-alteregótok, utóbbira pedig a zseniálisan elmebeteg klipek. Hogyan jutnak eszetekbe ezek az ötletek?

Közös zuhanyzás extasy-zással egybekötve és besavazott konferenciahívások.

Hogyan jött a Mariachi El Bronx ötlete és a legutolsó albumotokat hogyhogy ismét mint The Bronx adtátok ki?

Sok dolgot azért teszünk, hogy ne unatkozzunk vagy hogy szugeráljuk a kreativitásunkat. Könnyen elunjuk magunkat, ezért állandóan új dolgokat akarunk kipróbálni. A Mariachi El Bronx például azért jött létre, mert untuk a The Bronxot – aztán amikor azt is eluntuk, váltottunk.

Számítottatok arra, hogy a Mariachi El Bronx hatalmas siker lesz, rengeteg fesztiválfelkérést kaptok majd és olyanokkal turnézhattok, mint a Foo Fighters?

Abszolút nem. Szerintem azért lehetett akkora siker, mert ez egy olyan zenekarnak volt egy eredeti ötlete, akiknek semmi üzleti érdekük nem volt azzal, hogy mariachi zenét játszanak. De a legfontosabb az, hogy jó számokat írtunk!

Szerinted a Mariachi El Bronx kihatott arra, ahogy The Bronx-ként dalokat írtok?

A két zenekar szerintem teljesen különbözik egymástól. De persze amikor ugyanazok az emberek írják a dalokat, biztosan lesznek bennük ismerős elemek.

Mit jelent számotokra a punk rock?

Hogy azt csinálhatod, amit csak akarsz – például egy mariachi zenekart.

Több interjúban is kijelentetted, hogy nem foglalkoztok túl sokat a kiadókkal. Miért?

Nem a mi asztalunk. Engem a zenélés foglalkoztat, abban tudom megtalálni önmagam.

Ez lesz az első magyarországi koncertetek. Tudtok valamit az országról, a kultúráról?

Kiéhezve fogunk megérkezni és remélem eltelítődve távozunk majd.