Oldal kiválasztása
Koncentrált energiaáramlás: Óriás

Koncentrált energiaáramlás: Óriás

Mintha csak tegnap lett volna – de nem: tíz éve alakult az Óriás, mely ősszel új lemezt hoz ki, augusztus 12-én pedig a Sorbonne Sexual társaságában az A38 Hajó tetőteraszán ad nyáresti koncertet. Ennek kapcsán faggattuk Egyedi Péter énekes-gitárost a szólóprojektjéről, az elmúlt és előttük álló évtizedről, meg még sok másról is.

Idén tíz éves az Óriás. Gondoltátok volna, hogy egyszer ennyi idős lesz a zenekar? Egyáltalán, milyen elképzelésekkel indultatok el anno és ezekből mennyi valósult meg?

Sejtettem, hogy sokáig lesz Óriás. A tíz éves szülinap leginkább azért fontos, mert szép kerek szám, meg emberi léptékben meghatározó időmennyiség, de nekünk leginkább egy csomó dal, koncert, meg rengeteg személyes emlék halmaza. Zenekarként asszem gyorsabban rohan az idő. Fura volt belegondolni, hogy már ennyi elment, de tök jó érzés visszagondolni az eddigi időszakra. Elképzelés eleinte egyáltalán nem volt, aztán pedig talán mindig is a lemezek mozgatták a leginkább a zenekart, annak ellenére hogy imádunk koncertezni. De a lemezek készítése volt mindig a legizgalmasabb.

Mi volt számotokra az elmúlt tíz év legnagyobb tanulsága: akár mentalitásban, akár zeneileg?

Hogy sosem szabad mást csinálni, mint amihez kedved van. Bár ez akkor lett volna jó tanulság, ha valahol megtapasztaljuk az ellenkezőjét; hogy mennyire hülyeség nem azt csinálni. Csak ilyen nem volt – és erre büszkék is vagyunk. Bár valahol hülyeség büszkének lenni a normálisra, de akkor meg csak simán jó érzés.

Melyek voltak a legemlékezetesebb pillanatok az eddigi karrieretekben?

Az első klubkoncertek után az első fesztiválok. Az első előzenekaroskodások. Az első akusztik. A groeningeni kirándulás. A Fát dönteni, Az egyikben ott, vagy akármelyik másik klipünk forgatásai. A Live @ SSR napja. A Ferós MTV Icon. A lemezbemutatók, leginkább a Tűz Víz Repülőé. Ezek mind olyan pillanatok voltak, amik tolták tovább a zenekart előre, kéretlenül. Csak még volt belőlük vagy száz.

Idénre ígértetek egy új Óriás-lemezt is. Hogy haladtok vele, mikorra várható?

Elméletileg őszre, de már nem igérünk semmi konkrétat. Lassú a folyamat, és nem is akarunk kapkodni. Sok dal alakul, ezekkel babrálunk. Szerintem bátor, nyitott, érett cucc lesz.

Több másik zenekarban is megfordultál már, miben más hozzájuk képest számodra az Óriás?

Az Óriás az én zenekarom. Minden más, ahol játszottam, valaki másé volt inkább. Persze, azok is formálódtak, velem együtt, hogy a lehető legközelebb legyünk egymáshoz, de itt a kezdetektől egyértelmű, hogy én megyek legelöl.

Mi a helyzet jelenleg a mindenkinek megvan a maga története-projekteddel? Mit ad, amit nem kaptál meg a többi zenekarodtól?

Nyugalmat, terápiát, magányt, elmélyülést. Teljes szabadságot. Készült egy csomó dal ezen a fronton is az elmúlt időszakban, majd az új Óri után csokorba szedem őket.

Ha az elkövetkezendő tíz évre gondolsz, mik jutnak eszedbe?

Egy ház, nyugalom, család, vízpart, kutya. És zene.

Mire számíthatunk majd az augusztusi budapesti koncerten?

Szerintem egy menő koncert lesz. Ritkán játszunk, ezért talán koncentráltabb az energiaáramlás kifelé meg egymás felé is. És játszunk egy új dalt is.


A cikk elkészülését a Cseh Tamás Program és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.
cstp-logo-web-smallnka_hu