Oldal kiválasztása
Indie-alternatív-folk Gyergyószentmiklósról: Bagossy Brothers Company

Indie-alternatív-folk Gyergyószentmiklósról: Bagossy Brothers Company

Szeptemberi teltházas koncertje után november harmadikán visszatér az A38-ra a Nagyszínpad-döntős Bagossy Brothers Company! A zenekar ígérete szerint nem csak új számok, de közönségkedvenc feldolgozások is lesznek a programban, természetesen a már ismert és szeretett folkos-rockos-magyaralteres slágerek mellett. Ezekről is beszélgettünk velük – valamint nálunk látható először a zenekar legújabb, Sanyi című számához, részben a hajón forgatott klipje!

Mit gondoltok, az, hogy nem a fővárosból, sőt, nem Magyarországról indultatok, hosszú távon inkább előny vagy hátrány volt? Egyáltalán, mennyire éreztek közösséget a magyar zenei színtér főbb zenekaraival? 

A zenekar első éveiben, akár előnyként is elkönyvelhető a székelyföldi, erdélyi mivoltunk. Jó dalokkal és jó élő produkciókkal könnyebben lehet népszerűséget szerezni egy relatív kisebb közösségben, mint például az erdélyi fiatalság. A dalok és az elő produkció jónak bizonyult, rövid idő alatt az erdélyi fesztiválozó közönség kedvencei lettünk, a rádiók pedig játszani kezdték a dalainkat. Sok meghívást kaptunk a különböző zenei és kulturális rendezvényekre, ezáltal rutint szereztünk a különféle méretű- és technikai felszereltségű színpadokon. Magyarországon aztán elölről kellett kezdeni az egészet, de már volt színpadi rutinunk, a Cseh Tamás Program nyerteseként megjelent a lemezünk, megtalált bennünket a menedzserünk, játszani kezdte dalainkat a Petőfi Rádió, de lényegében hasonló lépcsőfokokat jártunk és járunk végig, mint otthon. Ha Budapestről vagy például Pécsről indulunk, valószínűleg más jellegű lett volna az idáig vezető út.

A főbb magyarországi zenekarok nagy részével sikerült megismerkednünk az elmúlt két esztendő alatt a fesztiválokon, koncerteken. Kollégaként tekintenek ránk és mivel egyre gyakoribbak ezek a találkozások, lassan részévé válunk a magyar zenei színtér közösségének.

Többet koncerteztek már itthon, mint Erdélyben?

Az idei év volt a fordulópont, idén többet koncerteztünk már Magyarországon, mint Erdély területén. Erdélyben, a kisebb számú magyar lakosság számára arányosan kevesebb zenei rendezvény van, mint Magyarországon, és otthon egyre inkább kapunk olyan felkéréseket, ahol kiemelt idősávban vagy headlinerként lépünk fel. A sikeres rendezvény érdekében nem vállalunk a közelben másik koncertet egy adott időszakon belül. Emellett lényegesen megnőtt a magyarországi felkérések száma, amelyeknek szívesen teszünk eleget.

Legutoljára szeptemberben adtatok egy teltházas tetőteraszos koncertet az A38-on. Mi történt azóta veletek? Mennyire hatott ki a zenekar életére a nagyszínpados szereplés?

A tetőteraszos koncert óriási élmény volt, ez volt az első sold out bulink Budapesten és komoly mérföldkő a zenekar életében, hiszen teltházas koncertet eddig csak Erdélyben adtunk. A fellépés után néhány héttel lényegében lezárult a nyári fesztivál időszak, nagyon sok koncert és élmény van mögöttünk, amiből egy kis kóstolót szeretnénk adni Sanyi nevű dalunk videoklipjével. A következő hetekben a próbákra koncentrálunk, készülnek az új dalok, majd novemberben egy magyarországi klubturnéra indulunk a Lóci Játszik zenekarral. A turné az A38 Hajón indul november 3-án, ezúttal a hajó nagytermében játszunk, ahol több a férőhely, így azok is eljöhetnek, akik esetleg lemaradtak a tetőteraszos koncertről.

A nagyszínpados szereplés katalizátorként hatott a zenekar pályájára, a frekventált médiajelenlét erősen hozzájárul a Bagossy Brothers Company magyarországi népszerűségéhez. A rajongók számának növekedése mellett szakmai körökben ismertté vált a zenekar.

 

Több interjúban is kifejtettétek már, hogy kisvárosiak szeretnétek maradni: megoldható-e szerintetek ez úgy is, hogy közben teltházas koncerteket adtok? Miért fontos ez számotokra?

Kötődünk a városunkhoz, a vidékhez, ahol élünk, szeretjük az itteni közösséget, itt tudunk nyugodtan élni, megpihenni, kikapcsolódni a fellépések után-között, így a zenekar bázisa Gyergyószentmiklóson marad. A fellépések viszont nagyrészt Magyarországon szerveződnek, ezért a nyári időszakban mindenképp ki fogunk költözni, elképzelések szerint a Balaton közelébe. Ősszel és tavasszal pedig utazunk és reménykedünk, hogy a következő öt évben megépül az autópálya a határig. Sosem mondtunk még vissza koncertet azért, mert sokat kellett utazni érte, a hosszú utak kellemesek is tudnak lenni, ilyenkor igazi turnéhangulat van, jókat beszélgetünk, kitaláljuk a következő lépéseket, megvitatjuk az élet nagy dolgait.

Állításotok szerint már a következő nagylemezetekre készültök: mit lehet már tudni róla, hangzás tekintetében merre indultatok el a debüthöz képest?

Valóban dolgozunk a következő nagylemezen, melynek megjelenése jövő év februárjában várható. A lemezre felkerül majd az idén tavasszal megjelent EP anyaga is, melyet kiegészítünk további dalokkal melyeket novemberben rögzítünk majd. Az első lemezhez képest kevésbé lesz folkos hangulata a daloknak, habár erre is akad majd példa. Több dalban is felváltja a harmonikát a zongora, de azért nem hagyjuk teljesen el, a dalok hangszerelésénél pedig arra próbálunk figyelni, hogy az adott dallamnak milyen stílus állna jól, ha folkot kér akkor folkos lesz, ha diszkósabb ritmusokat, akkor arra fele indulunk el, mindeközben persze beléjük csempésszük a Bagossy Brothers Company soundot és szövegvilágot. Mindenképp fel lehet majd fedezni különbséget az első lemezhez képest, hiszen mi magunk is változtunk, fejlődtünk valamilyen irányba, az elmúlt két év alatt és ez megjelenik a dalokban.

A novemberi koncerten már játszotok új dalokat is?

Mindenképp elhangzik majd olyan új dal, amelyet még nem hallhatott a közönség, és teljes a dallista mellett valószínűleg visszanyúlunk majd egy-két régebbi feldolgozáshoz is, amiket szerettünk játszani.

Szövegek tekintetében változtak a fő témáitok?

A szövegeket változatlanul Bagossy Norbi írja, élethelyzetekről, érzelmekről, érzésekről szólnak, és a legtöbb esetben a képzelet szüleményei.

Nem csak új számokkal, egy új klippel is jelentkeztetek, melyben többször is feltűnik az A38. Meséljetek róla!

Amint azt az előzőekben is említettük, igen intenzív nyarat tudhatunk magunk mögött, kilométerben számolva körbeutaztuk a Földet (több mint negyvenezer kilométer) rengeteg koncert és élmény kedvéért. Ezeket az élményeket és helyszíneket szerettük volna megörökíteni és megosztani egy turné-videoklip keretében, melyhez a Sanyi nevű új dalunkat társítottuk. A videoklippben természetesen feltünik jónéhány magyarországi koncerthelyszín beleértve az A38 Hajót is.

Tervek, álmok, rémálmok?

Megyünk tovább az úton, melyen elindultunk, készítjük a következő lemezt. A november-decemberi klubturné után pihenő majd megfelelő mennyiségű síelés-snowboardozás után érkezik a második nagylemez, melyet egy sok állomásos lemezbemutató turné keretében mutatunk be a közönségnek, aztán teljes gőzzel készülünk a jövő nyári fesztiválszezonra. Álmunk, hogy együtt, egy zenekarként öregedjünk meg, rémálmaink szerencsére nincsenek.