Oldal kiválasztása
Tycho

Asztrális elektronika: Tycho

A gyönyörű, elszállós downtempo elektronika egyik legjobb produkciója, az amerikai Tycho két éve járt először Magyarországon, az A38 Hajón. (Akkor készült interjúnk itt olvasható.) A polihisztor-képzőművész-grafikus-fotós-zenész Scott Hansen és együttese visszatér: legfrissebb, alig két hete megjelent Epoch című meglepetéslemezének bemutató koncertje az A38 Hajó szervezésében az Akvárium Klubban lesz, 2017. február 14-én. A lemezt pedig itt mutatjuk be teljes egészében.

Nagyszabású, lebegős, elszállós, kissé pszichedelikus IDM a Tycho produkciója, csilingelő, visszhangos gitárokkal, sodró basszusmenetekkel és álomszerű hangulatokkal. A Tycho a kilencvenes évek második felének downtempójában gyökerezik, sokan a Boards Of Canadához hasonlítják. Önmagában a zene talán kissé „vékonynak” is tűnik (Hansen több interjújában elmondja, hogy elsősorban képzőművésznek tartja magát), de a látványos és aprólékos részletességgel kidolgozott, különleges vetítés egészen összetett, komplex élménnyé avatja a Tycho élő koncertjeit.

A Tycho ötödik nagylemeze, az Epoch pár hete jelent meg, teljesen váratlanul, igazi digitális meglepetésalbumként. Az elődeinek zenei világát kiteljesítő, meseszép, álomszerű downtempo-album itt teljes egészében meghallgatható.

A képzőművészeti iskolát végzett, és grafikusként nagyon aktív Hansen saját maga készíti a Tycho lemezborítóit, videóklipjeit, és a kortárs elektronikuszenei színtér talán legegységesebb és legjellegzetesebb vizuális világát (igazi, zenéhez illő „ambientjét”) hozta létre. Ahogy művésznevét a Hold kráteréről választotta, úgy építgette az évek során markáns, természeti elemekből, kiüresített, minimalista tájképekből összeállított, Frank Stella konstruktivizmusát idéző műveit, lemez-bookletjeit és borítóit. A hasonló zenék fellegvárában, Com Truise, Emancipator és Gold Panda kiadójánál, a Ghostly Internationalnél alkotó Hansen már komplett összművészeti életművet hozott létre. A két évvel ezelőtti hatalmas sikerű koncert után 2017-ben ismét Budapesten a Tycho, ezúttal az A38 Hajó szervezésében az Akvárium Klubban.